neděle 27. května 2012

Zapadákov

27.5.2012 (film)

Jeden z nejlepších seriálů, jaké jsem kdy viděla.


















Aneb, jak a kterak studovaný nadějný doktor Fleischman místo v luxusní ordinaci v New Yorku skončil kdesi v zakopaném městečku Cicely na Aljašce.
Jen proto, že se před lety upsal za stipendium.
A nyní, když má před sebou skvělou kariéru dobře placeného doktora, otvírá se před ním zoufalá vize několika zmařených let kdesi v Zakopané Lhotě.
Leč, nemá na výběr. Pokud nechce okamžitě vrátit tučné stipendium, musí si své roky odsloužit...

 
















 
A tak tu máme jednoho neurotického doktora, navíc deptaného utíkajícími příležitostmi a dlouhodobým odloučením od krásné snoubenky.
A spoustu zajímavých lidiček v aljašském městečku Cicely.
Počínaje krásnou Maggií, kterou si bohužel Fleischman splete s prostitutkou, za což si vyslouží její nepřízeň - v tomto momentě dost závažnou, protože Maggie je jeho paní domácí.
Dál se tu vyskytuje patriotický šerif Maurice J.Minnifield, který soupeří o lásku krásné Shelly.
Ta však dává přednost místnímu barmanu a hostinskému Hollingovi, který je o víc než šedesát let starší než ona. Leč, věkový rozdíl jí nevadí.
Svérázná indiánka Marilyn, která se vecpe beze slova doktoru Fleischmanovi do ordinace a začne vykonávat činnost zdravotní sestry a asistentky.
Prodavačka Ruth-Anne v místním krámku, která už má své za sebou a jen shovívavě hledí na ten mumraj kolem.
Poloindiánský sirotek Ed Chigliak, kterého kdysi našli a adoptovali Indiání a stal se tak vlastně dítětem všech, kluk s vizemi a touhou filmovat.
Místní všeuměl Chris Stevens který zastává roli rádiového moderátora, umělce, místního proutníka, filozofa, myslitele i kněze.
 

















Joel Fleischman je v Zapadákově nešťastný. Jeho představy o budoucnosti a realita se krutě střetávají a vytvářejí nesoulad. Přesto však postupně přichází na chuť místním lidičkám, jejich nezvyklým zvyklostem a životu, který probíhá v poklidu, sem tam okořeněným nějakou aférkou či událostí - oproti bouřlivému městskému ruchu však tyto události více vynikají a zapisují se do paměti všech zúčastněných.
Jedině v Cicely lze potkat indiánského léčitele, který je rozhodnut spíš umřít, než dopustit, aby se nechal léčit od bílých doktorů.
V Cicely žije vzdělaná prodavačka a knihovnice s širokým kulturním přehledem, a lidi se aktivně zúčastní společenského života a rozhodují o budoucnosti svého městečka.
V Cicely chodí mezi lidmi indiánští duchové a někteří živí je opravdu vidí.
V Cicely hrozí doktoru Fleischmanovi téměř lynčování a eskorta na Sibiř.
V Cicely potkává střet rozdílných kultur a zvyků, včetně zajímavých léčebných postupů, o kterých se v příručkách a skriptech neučil.
V Cicely Joel zjišťuje, že není rozhodující, jaké kdo má postavení, ale jaký kdo je. A že ne každý je takový, jak se zprvu zdá...
A v Cicely se nalézá tajemné místo u vodopádu, kde zaznívá zvláštní hudba s luskáním prstů a v dáli je vidět dáma s polenem.
(To poslední bylo jakýmsi vzdáním pocty legendárnímu seriálu Twin Peaks...)


Ukázka z jednoho dialogu:

Doktor Fleischman má porouchané WC a marně žádá po Maggii opravu. U rozhovoru asistuje barman Holling...

-Rozbil se mi záchod.
-To už jste říkal.
-Ne, to není pravda. On vlastně nikdy nefungoval. Možná je to jeho přirozený funkční stav.
-Co je s ním?
-To bych taky rád věděl, co s ním vlastně je...
-Co říká zdravý rozum? Jste přece doktor, jste chytrý, bystrý... Záchody jsou tupé.
-Myslím, že jde o velice složitý problém. Nehovořím o běžném neduhu toalety. Ale s vaším záchodem je něco moc, moc v nepořádku.
-Nezkoušel jste ho spravit?
-Jo, poslouchal jsem ho svým stetoskopem a použil jsem špachtli. Žádal jsem vás už třikrát. Nemůžu bez něj žít!
-Holling bez něj strávil nejlepší léta života, žejo, Hollingu?
-Jo, v buši. Přenosnej jsem si nevzal.
-No, já nejsem zrovna typ grizzlyho Addamse. Měl jsem na medicíně přítele, který vstoupil do Mírového sboru a odešel do Afriky. A měl tam záchod!
-Hrůza, co se teď děje v Africe. Kvůli tomu jsem přestal zabíjet medvědy...



PERLIČKY:

Franz Kafka & Zapadákov ?!
Duchovními otci seriálu jsou Joshua Brand a John Falsey, kteří jako jeden z hlavních ideových zdrojů uvádějí dílo Franze Kafky. V jednom z dílů seriálu, kdy 108letý pamětník vzpomíná na založení městečka, se dokonce setkáváme se samotným Kafkou.

Česká televize & Zapadákov ?!
Seriál se poprvé na obrazovkách objevil na podzim 1993. Bylo odvysíláno jen prvních 29 dílů, vždy ve čtvrtek po 22 hodině.
Na konkurenční stanici NOVA v té době startoval a přesně v tom čase byl vysílán legendární seriál MASH. O rok později byly tyto díly reprízovány v sobotu od 11.00.
I přes tyto velmi nepříznivé skutečnosti si, podle tehdejšího tvrzení ČT, seriál našel řadu příznivců. V pořadu Listárna bylo divákům přislíbeno, že se s velkou pravděpodobností dočkají dalších dílů.
Po sedmi letech se tak stalo - ale jen částečně.
Od září 2001 bylo prvních 38 dílů vysíláno vždy ve čtvrtek od 18:10 a reprízováno v úterý večer. 38 dílů představuje kompletní první tři natáčecí sezóny seriálu - tj. byly odvysíláno o 9 dílů více než při premiéře v roce 1993. S dalšími díly se však podle vyjádření ČT nepočítá.

Zdroj: Sumavanet.cz

Northern Exposure bylo prvně uvedeno v roce 1990 a dva roky nato získal trojnásobného televizního "Oscara" - cenu Emmy - a dva Zlaté globy. Na tak chytrý seriál zvládl slušných šest sezon a poslední 110. díl byl odvysílán v létě 1995. Vysokou úroveň si udržel až do konce 3. sezony, kdy se z něj postupně stala - na dnešní poměry - mírná pakárna.


Northern Exposure
Komedie / Drama
USA, 1990, 110x45 min


Zdroj: ČSFD
 



V Zapadákově najdete všechno. Sympatické lidi, podivné lidi, zajímavé charaktery i osudy, přátelství, ostražitost, nadsázku, skvělý humor, mírné pousmání, výbuch smíchu, sevření srdce, dojemné okamžiky. Vším tím se line pohoda, laskavost a poklid. Neuvěřitelný balzám!

Osobní hodnocení: 100%

Tento seriál už v televizi neopakovali a dlouho nebyl k nalezení. Leč, našel se nadšenec a dnes je k mání na Uložto!

Žádné komentáře:

Okomentovat