čtvrtek 12. září 2013

Carrie

Román Carrie, autorova prvotina, vyšel poprvé v roce 1973 a o tři roky později vznikla na jeho základě film režiséra Briana de Palmy, se Sissy Spacekovou v hlavní roli.

Děj knihy se odehrává mezi americkými teenagery. Hlavní hrdinka je nešťastná, neatraktivní dívka, pronásledovaná svými vrstevníky a tyranizovaná matkou - náboženskou fanatičkou.
Carrie v sobě nečekaně odhaluje paranormální schopnosti a malé, klidné městečko Chamberlain se stává jevištěm děsivých událostí....

I když podle anotace by se dalo soudit, že Carrie je posedlá běska, která vraždí silou vůle na počkání, skutečnost je jiná.
Carrie by mohla být úplně normální holka, nebýt dvou okolností - vlivu své psychopatické (ano, psychopatické a dogmatické) matky a vlivu okolí. Jedno nevylučuje druhé.
V tomto případě je ale totální outsider. Spolužáci cítí, že se něčím vymyká jejich normálu - a jako každé stádo se zbavuje nejslabšího kusu, i zde dávají Carrii najevo, že je nežádoucí a směšná.

Celé drama se rozjíždí v okamžiku, kdy Carrie dost opožděně dostává první menstruaci. Jako dívka matkou absolutně nepoučená je v šoku - domnívá se, že umírá, panikaří, což vyvolá posměch u spolužaček a dost psychicky drastickou reakci. Od té chvíle jako by se v Cariii spustil i mechanismus telekineze, schopnosti mentálně hýbat s předměty.

Zpočátku této schopnosti užívá nevědomky, brzy si však všimne svých schopností a začne je studovat.

Blíží se maturitní ples. Přes posměšky spolužaček se najde jedna, která chce napravit svůj prohřešek vůči Carrii - požádá svého kluka, aby nepopulární dívku pozval na ples.

Bylo to šťastné či nešťastné rozhodnutí?
Vše by možná mohlo dopadnout jinak, nebýt dalších spolužáků, kteří vymyslí pro Carrrii špatný vtípek. Svůj žertík dovedou až ke zdárnému konci a spustí tím lavinu šokujících následků.

Příběh se mi četl jedním dechem. Je to poměrně útlá knížka, přesto nabita dějem od začátku do konce.
Zvláštní, že zde autor používá metodu, ve které odhaluje, co bude v nejbližší kapitole. Takže, vlastně, spoileruje. Spoiler však nevadí, v tomto případě spíš navnadí.
Jestli mi někoho bylo líto, tak v tomhle případě té nešťastné holky. Moc jsem jí přála možnost překonat sama sebe, ty chvilky štěstí, kdy si začala připadat jako normální holka, těšit se na něco, šít pro sebe šaty, vybírat látku, voňavku, bavit se s kamarádkami jako každá druhá...
Stephen King je mistrný vypravěč a dovede své čtenáře, stejně jako své hrdiny, dostat k výšinám i naprostým pádům.

Carrie vyšla u nás poprvé v r.1992, přeložil Ivan Němeček.
Osobní hodnocení: 100%


A několik ukázek z knihy:



 






































P.S. podle této novelky byla úspěšně natočena filmová adaptace se Sissy Spacekovou a později remake z roku 2002, ne už tak podařený.


Žádné komentáře:

Okomentovat