úterý 1. prosince 2009

Ze středoškolské učebnice Hospodaření v domácnosti z 50 let

1.12.2009 (emailovka)

Blíží se vánoční doba a s tím spojená mánie předvánočních úklidů. Některé hospodyňky se tomu podřídí dokonale a uklízí a uklízí a uklízí, ještě na Štědrý den, a večer padnou zchvácené k večeři a nemají ani sílu radovat se z dobrého jídla.

Ale mají uklizeno. A nějaký skrytý běsík v jejich duši je uklidněn a připraven k odpočinku ... až přijde čas velikonoční.
Tento trend je dokonale zažitý - a když si přečtete výňatek z učebnice Hospodaření v domácnosti z 50.let, nepodivíte se ničemu...
O tom, jestli je předvánoční úklid prospěšný nebo je to jen nadměrná zátěž pro ženy, které chtějí mít všechno dokonalé a čisté jak z reklamy, si každý udělá názor. Ale teď už jen čtěte, bavte se, nebo v tichosti žasněte.
Věřím tomu, že pánové by si určitě nestěžovali...

















Rady pro hospodyňky:

1. Mějte připravené jídlo. Vaření si plánujte včas - třeba i den předem. Váš partner tak uvidí, že na něho myslíte a staráte se o něj. Většina mužů se domů vrací s prázdným žaludkem a dobré jídlo je součástí tolik potřebného vroucího přivítání.

2. Připravte se. Abyste byla svěží, až přijde, na čtvrthodinku si odpočiňte. Naličte se trochu, dejte si stuhu do vlasů a snažte se vypadat skvěle, protože on byl celý den jen s lidmi unavenými prací. Jeho nudný den potřebuje jiskru, a proto buďte veselá a zajímavá.

3. Ukliďte nepořádek. Ještě, než se manžel vrátí, projděte naposledy dům a posbírejte učebnice, hračky, papíry atd. Oprašte stoly. Váš manžel se bude cítit jako v ráji pořádku a odpočinku, což jistě udělá dobře i vám.

4. Připravte děti. Pokud máte malé děti, věnujte jim chviličku a umyjte jim ruce a obličej, učešte je a podle potřeby také převlékněte. Jsou to vaše malé poklady a dotvoří příjemnou atmosféru jeho návratu.

5. Minimalizujte hluk. V době jeho návratu vypněte pračku, vysavač. Přimějte k tichosti také děti. Buďte šťastná, že manžela vidíte, a přivítejte ho krásným úsměvem.

6.Co nesmíte: Nevítejte ho stížnostmi a problémy. Nereptejte, když přijde pozdě k jídlu. Uvědomte si, že ve srovnání s těžkostmi jeho pracovního dne jsou to jen maličkosti. Udělejte mu pohodlí - může se natáhnout do pohodlného křesla nebo si lehnout v ložnici. Naklepejte mu polštář a nabídněte mu, že mu sundáte boty. Mějte vždy připravený teplý nebo studený nápoj. Pohlaďte ho tichým a příjemným hlasem. Dovolte mu odpočinout si a uklidnit se.

7. Naslouchejte mu. Jistě mu toho chcete mnoho říci, ale doba jeho návratu na to není nejvhodnější. Mluvit má prvním on. Na to nezapomínejte.

8. Večer přizpůsobte jemu. Nikdy si nestěžujte, když vás nevezme na večeři nebo za jinou příjemnou zábavou. Snažte se pochopit tíhu a strasti jeho světa a jeho potřebu odpočívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat