středa 11. listopadu 2015

Fotím nově, ale pro nové staré neodkládám

Tak jsem se konečně dočkala a po ročním odkladu připutoval nový kompaktík Nikon. Ano, bylo by na místě, abych se pyšnila novou zrcadlovkou, po které sice také pošilhávám, ale ta zůstane zatím někde v budoucnosti.

Nikon jsem si vybrala sama, po několika (desítkách hodin) prozkoumání různých recenzí a fotogalerií. Měla jsem sice v úmyslu jít i do dražšího kompaktu (tento stál v průměru čtyři a půl), ale když jsem viděla fotky z Nikonu za sedm tisíc a fotky z Nikonu za těch čtyři a půl, připadalo mi to prakticky stejné. Možná měl Nikon za sedm tisíc lepší video a možná pár fotomožností, a větší zoom, ale video pro mě není zas tak důležité a zoom nepotřebuji padesátinásobný.

Taky jsem chtěla, aby mi to pasovalo do ruky, protože ten půjčený fujifine byl sice skvělý, ale na moje tlapky kapku velký.
A protože mě černá už nudí, chtěla jsem červený. Sice jsem viděla u některých i luxusní bílé provedení, ale zase jsem v reálu, takový foťák by byl za chvíli jako u tří prasátek.

Zatím se s kompaktíkem seznamuji, ale asi zvolím jeden až tři programy a s tím budu fotit. Nějaké větší experimenty už si nechám pro programové zpracování - je to lepší, když je výchozí fotka normální, taková se dá vždycky upravit. Kdežto fotka, focená už upraveně, se do normálního stavu nevrátí.

Takže, zkoušela jsem už fotit a fotky z Nikonu se mi moc líbí. Pěkná jemná kresba a připadá mi, že barvy jsou dost střízlivé a věrné. Makro jsem zatím nezkoušela, trochu jsem zoomila. V šeru to bude asi horší, ale za denního světla strouhá fotečky opravdu pěkné.

Dnes dám k porovnání fotky, co jsem fotila starým Benqem a novým Nikonem. Jsou pořízeny ve zhruba stejných místech, takže možnost porovnání je.

Ale přesto, i když fotky z Nikonu budou možná lepší, nezavrhuji starý dobrý Benq. Protože ten, v rámci možností, mi nasekal už několik tisíc fotek, a z toho aspoň polovinu velmi pěkných. Viděno mýma laickýma očima. Dokonce mi u některých připadalo, že trochu horší kvalita nebo zrnitost fotkám dodala určité atmosféry.

Dnes pár fotek na ukázku.

Foceno Benq, jaro-léto.



Foceno Nikon L830, podzim.



A tady jsou ti moji dva broučci. Kupodivu, zde mi připadá, že starý foťák fotí líp než nový. Nikon focený Benquem a Benq Nikonem. Na stejném místě, ve stejnou chvíli (takže i stejné světlo)



Chtěla jsem starý Benq odložit, ale nechám si ho. Budu ho brát na běžné focení. Nikon si nechám na focení, které budu plánovat... nebo prostě, podle chuti. Je fakt, že placatka s dvěma baterkama je skladnější a lehčí než kováč se čtyřma baterkama.


Žádné komentáře:

Okomentovat