čtvrtek 12. listopadu 2015

Nádherné bytosti

Na tento film jsem se zpočátku dívala trochu s despektem, protože mi připadalo, že se veze na vlně Twillight popularity. Přestože tam jde o magii a nadpřirozené schopnosti, upíři se nekonají.

Prvních pět minut jsem si říkala, proboha, to je ještě horší než Stmívání. Měla jsem na mysli dialogy, chování hlavních postav. Ale brzy jsem názor změnila, protože s postupem času příběh nabývá grády.

 
 
Ethan žije v jednom americkém jižanském maloměstě, kde chcípnul pes a kde do kina přichází film v době, kdy se dá už dávno stáhnout z internetu. Touží po jediném - dodělat školu a vypadnout někam na vysokou, kamkoliv, jen pryč z toho hnízda.
Do toho hnízda však přijíždí nová studentka zdejší školy a dokonce dívka, o které se mu v posledních dnech zdá. Je v tom cosi osudového, zdá se, a to Ethan ani Lena ještě netuší, jak moc osudové.

 
 
Lena je totiž obestřena tajemstvím - sama o sobě příliš nemluví, ke spolužákům se chová odtažitě a navíc žije v sídle svého strýčka Rawenwooda, místního podivína. Spolužáky, nebo spíš spolužačkami, moc vstřícně přijímaná není, vlastně dávají jí svou nelibost dost vyžrat. Což se příčí džentlmentskému Ethanovi, který chce podvědomě napravit křivdy, navíc, pokud se jedná o dívku, která se mu zjevovala ve snech.

 
 
Chce tu záhadu tak trochu vyřešit a proto se snaží o sblížení s Lenou. Které se, přes všechnu negaci ku škole a k místním lidem, přece jen líbí. Lena není Bella, pokud bych měla porovnat tyto dva filmy, a na rozdíl od Belly je velmi sebevědomá dívka, která si nenechá kydat na hlavu ani od spolužaček, ani od Ethana, ani od kohokoliv jiného. Takže se střetávají dvě velmi silné a sebevědomé osoby, přesto je Ethan ten vytrvalejší a paličatější. Vlastně je opravdu vytrvalý a paličatý, i ve chvílích, kdy bych si myslela, že to už dávno zabalí.

Vztah Leny a Ethana není jen tak nějaká náhodná známost. Zdá se, že ti dva jsou k sobě přitahováni osudovou silou. A v životě Leny se skrývá jedna ošklivá kletba, které má být v den nejbližších narozenin vystavena. Lena totiž bude podrobena zkoušce a bez ohledu na to, co si sama přeje, se stane zaklínačem světla, nebo propadne do temnoty. Záleží totiž na její podstatě, snad duši, nebo podvědomí. Ethan spolu s Lenou se snaží najít způsob, jak věštbu obelstít nebo zlomit. Což není lehké, neboť kletba je mimořádně silná a podlehla jí dokonce i její matka, která se nyní snaží lákat i dceru do temnoty. Ano, kouzla a magie mají v tomto příběhu své pevně ukotvené místo.

 
 
Co se mi líbilo na hlavních postavách - Ethan byl úplně normální kluk, žádný filmový hezoun. Byl paličatý a pokud se pro něco nebo pro někoho rozhodl, jen tak své rozhodnutí nezměnil.
Lena mi chvílemi lezla na nervy, se svou arogancí. I když ta arogance zakrývala strach. Přesto, v okamžicích, kdy arogance pominula, Lena zlidštěla a byla z ní normální holka, i když s magickým nadáním. Líbila se mi i Lenina sestřenka Ridley, která zde sehrála taky svoji roli.
A strýček Macon, šarmantní, ironicky sžíravý, vtipný, přitom ochranitelský a obezřetný.

Taky se povedly filmové flashbacky, prostřihy do minulosti, doby vzniku onoho prokletí, do doby války jihu proti severu.
Interiér domu strýčka Macona, který byl schopný vykouzlit v kterémkoliv ročním období odpovídající vzhled. To by nebylo marné i v normálním životě!
Výborná hudba, pěkné kostýmy, a přitažlivé exteriéry i interiéry.
Trochu slabší mi tentokrát připadala Emma Thompsnová v roli Leniny matky. Bohužel, nebyla uvěřitelná ani na vteřinu, i když jindy je výborná herečka.


Filmový trailer s titulky:







Nádherné bytosti

  • Beautiful Creatures

  • Nádherné bytosti
Fantasy / Romantický / Drama
USA, 2013, 123 min
Předloha: Kami Garcia (kniha), Margaret Stohl (kniha)
Hudba: Thenewno2

Obsah
Ethan (Alden Ehrenreich) je životní smolař. Po předčasné matčině smrti de facto přišel i o otce, protože ten se utápí v žalu a syn pro něj přestal existovat. Navíc žije v zapadákově jménem Gatlin County, kde je jeden den jako druhý a všechny nesmírně ubíjející. Místo zcela vystihuje Ethanův komentář: "V Gatlinu člověka nečeká žádné překvapení. Je to ta nejpitomější díra. Doteď jsem si to aspoň myslel. Zdá se ale, že jsem se sakra seknul…" Zásadní změnu optiky prodělá Ethan díky nové spolužačce, krásné a tajemné černovlásce Leně Duchannesové (Alice Englert). Ethana na ní nejvíc fascinuje asi to, že ji zná, protože se mu opakovaně zjevovala ve snech. Lena to v Galtinu nebude mít lehké, protože na každého "cizáka" se místní dívají skrz prsty. Ale protože je Lena neteř místního podivína Macona Ravenwooda (Jeremy Irons), je nenávist zdejších lidí přímo hmatatelná. Dívka si z nevraživosti domorodců nic nedělá, protože má mnohem větší trápení. Ona i její příbuzní jsou Zaklínači, mocné bytosti s pozoruhodnými schopnostmi. Nad Lenou ale visí temné prokletí a jí zbývá už jen sedmdesát pět dní do chvíle, která rozhodne o jejím osudu: Buď bude dostatečně silná a její moc se přidá na stranu dobra, anebo jí pohltí síly temnoty a ona se stane kněžkou zla jako její matka Sarafine (Emma Thompson). V zoufalé situaci najde pomoc tam, kde by ji asi nečekala. U smrtelníka jménem Ethan, který je ochoten ji hájit, i kdyby měl kvůli tomu položit vlastní život. Může síla lásky odolat mocné magii, které nad nimi oběma krouží?(oficiální text distributora)


Tento film najdete ZDE.
Nebo stačí počkat do pátku a dávají ho večer v osm na jedné z našich tv stanic.
Je to příjemná romantika, šmrncnuta magií, Nádherným bytostem bych přidělila sympatických 70%. Žádná světová pecka, ale rozhodně nadprůměr.











Žádné komentáře:

Okomentovat