pátek 18. července 2014

Jak si zjednodušit víkendové vaření

Znáte to, časté zastavení s povzdechem - co vařit?

Já to řeším jednoduše, navařím kotel polévky a hrnec brambor nebo těstovin a pak to jím dva nebo tři dny.
Ale je to poněkud jednotvárné a u takové čtyřčlenné rodiny by to stejně zasyčelo během dne.

Ale vaření se dá zjednodušit.
Tak třeba květák. (U větších rodin květáky dva).
A nové brambory, teď zrovna hit!
Několik rajčátek jako příloha, mražená zelenina, případně mrkev, petržel a celer, cibule, trocha mléka a vajíčko.

Což takhle vyrobit si vařený květák s novými brambory?
Jednoduché jak facka, tohle zvládne i amatér nebo naprostý kuchařský lenoch.
Nejpracnější na tom je oškrabání nebo oloupání brambor, ale to se dá přežít, ne?

Na vařený květák nebo dva potřebujete stejně velký hrnec. Takže, vodu, přidat sůl a nové koření, to je dost dobré pro chuť. Květák nalámejte na větší kusy a dejte vařit.
Současně dejte vařit oškrabané a pokrájené brambory, ve slané vodě. A několik syrových oškrabaných brambor si dejte bokem!
(Kuchařky a kuchtičky s dlouholetou praxí mají asi chuť mě umlátit za takovou samozřejmost, ale já ráda dávám návod polopaticky).


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tak jo. Vařím květák, vařím brambory. Zatím si pokrájím cibuli, nachystám mraženou zeleninu nebo pokrájím kořenovou a nakrájím brambory na kostky. Do hrnku dám trochu mléka (asi půl hrnku) a zaklechtám s hladkou moukou do hladka.
Když je květák téměř uvařený (stačí i poloměkký) a brambory též, odstavím brambory, sliju a přidám máslo. Na brambory přijde prima povařený květák, který také zakápnu máslíčkem a můžu posypat strouhaným sýrem. Přidám pokrájená rajčátka na ozdobu, a kdo rád, může dát trochu majolky nebo nějakého dresinku.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zbytek květáku rozdrobím na menší kousky a vrátím do polévky. Přidám brambory, cibuli a zeleninu a až voda vzkypí do varu, přidám mléčnou směs. Povařím, až jsou brambory měkké, mixnu tam jedno syrové vajíčko a přidám muškátové koření nebo kari koření (případně čili koření).

Mám dvě jídla z jednoho, polévka zbyde na další den a stejně tak zbydou vařené brambory. Půl je hotovo a v neděli si můžu jen zapéct kuřecí čtvrtky nebo osmažit řízeček...

A kdo případně manipuluje s květákem, může v neděli zasmažit i zbylý květák, obalovaný v těstíčku či v trojobalu.
Jojo, všechno se zužitkuje...

A když se přidá jedna švédská buchta a jedny vločkové řezy, jen se po nich zapráší.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
P.S. příště zkusím vykydat jeden starý článek, co jsem si vystřihla z časopisu. Právě o zužitkování zbytků od vaření.
Taky mám v plánu představit jednu príma kuchařku.

Máte rádi květáček nebo zeleninové polévky?
A máte svůj recept na květákovou polévku?
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat