Já to řeším jednoduše, navařím kotel polévky a hrnec brambor nebo těstovin a pak to jím dva nebo tři dny.
Ale vaření se dá zjednodušit.
Tak třeba květák. (U větších rodin květáky dva).
A nové brambory, teď zrovna hit!
Několik rajčátek jako příloha, mražená zelenina, případně mrkev, petržel a celer, cibule, trocha mléka a vajíčko.
Což takhle vyrobit si vařený květák s novými brambory?
Jednoduché jak facka, tohle zvládne i amatér nebo naprostý kuchařský lenoch.
Nejpracnější na tom je oškrabání nebo oloupání brambor, ale to se dá přežít, ne?
Na
vařený květák nebo dva potřebujete stejně velký hrnec. Takže, vodu,
přidat sůl a nové koření, to je dost dobré pro chuť. Květák nalámejte na
větší kusy a dejte vařit.
Současně dejte vařit oškrabané a pokrájené brambory, ve slané vodě. A několik syrových oškrabaných brambor si dejte bokem!
(Kuchařky
a kuchtičky s dlouholetou praxí mají asi chuť mě umlátit za takovou
samozřejmost, ale já ráda dávám návod polopaticky).
Tak
jo. Vařím květák, vařím brambory. Zatím si pokrájím cibuli, nachystám
mraženou zeleninu nebo pokrájím kořenovou a nakrájím brambory na kostky.
Do hrnku dám trochu mléka (asi půl hrnku) a zaklechtám s hladkou moukou
do hladka.
Když je květák téměř uvařený (stačí i poloměkký) a
brambory též, odstavím brambory, sliju a přidám máslo. Na brambory
přijde prima povařený květák, který také zakápnu máslíčkem a můžu
posypat strouhaným sýrem. Přidám pokrájená rajčátka na ozdobu, a kdo
rád, může dát trochu majolky nebo nějakého dresinku.
Zbytek
květáku rozdrobím na menší kousky a vrátím do polévky. Přidám brambory,
cibuli a zeleninu a až voda vzkypí do varu, přidám mléčnou směs.
Povařím, až jsou brambory měkké, mixnu tam jedno syrové vajíčko a přidám
muškátové koření nebo kari koření (případně čili koření).
Mám
dvě jídla z jednoho, polévka zbyde na další den a stejně tak zbydou
vařené brambory. Půl je hotovo a v neděli si můžu jen zapéct kuřecí
čtvrtky nebo osmažit řízeček...
A kdo případně manipuluje s květákem, může v neděli zasmažit i zbylý květák, obalovaný v těstíčku či v trojobalu.
Jojo, všechno se zužitkuje...
A když se přidá jedna švédská buchta a jedny vločkové řezy, jen se po nich zapráší.
P.S. příště zkusím vykydat jeden starý článek, co jsem si vystřihla z časopisu. Právě o zužitkování zbytků od vaření.
Taky mám v plánu představit jednu príma kuchařku.
Máte rádi květáček nebo zeleninové polévky?
A máte svůj recept na květákovou polévku?
Žádné komentáře:
Okomentovat