úterý 8. července 2014

Romantický topík

Vlastně se nejedná o romantický topík coby kus oblečení, ale žebříček romantických filmů.

Nedávno jsem se dívala na pár romantických filmů různé kvality, od těch bezduchých a kýčovitých přes obstojné po dokonalé, aspoň v mých očích.
Zjistila jsem, že co asi neunesu, i při mé vysoké toleranci, jsou romány podle R.Pilcherové. Přitom, její romány zas tak špatné nejsou, jistě, trochu červená knihovna, nebo spíš společenské romány, trochu idylické, ale přesto čtiné. Filmy jsou však tak přeromantizované, že jsou až únavné.

Co se mi na romantických filmech líbí? Samozřejmě, romantika. Ale taková ta trochu šmrncnutí sebeironií, nadhledem. A taky se špetkou humoru, humor, to je vzácné koření a dovede oživit i tu nejmdlejší krmi.
A jaké romanťárny se mi líbily? Přesně takové, jak jsem psala. Trocha lásky, trocha humoru, trocha omylů, trocha očekávání, krásná hudba, šťastné nebo otevřené konce...

Zkusím dát takový žebříček. Neřadím ani podle abecedy, ani podle oblíbenosti, protože většina jich je na prvním místě.

Dobrý ročník - aneb, jak se jeden Angličan vrací zpátky do Francie a jeho původní úmysly se postupně mění na pravý opak. Vzpomínky a přítomnost, problémy dost podobné těm našim.

Dokonalá partie - jak řešit situaci, když se žení sestřička a a jako svědek nastupuje ex-přítel? Najmete si gigola!

Šest dní, sedm nocí - tak to dopadá, když na neznámém ostrově zkejsneš s neskutečně otravným týpkem, který ti leze na nervy a pije ti krev. Situace je o to pikantnější, když antipatie jsou vzájemné.

Zelená karta - on chce pobyt, ona chce skleník. Oba úplně rozdílné typy. Ale kvůli emigračnímu úřadu musí chvíli hrát manžele, i se společným bydlením. Mazec!

Krokodýl Dundee - newyorská emancipovaná novinářka a muž z džungle. Kouzelná kombinace, zvlášť pokud ten chlápek je přitažlivý, vtipný, patřičně drsný a patřičně ochranitelský.

Honba za diamantem - co se stane, když se usedlá spisovatelka romantických dobrodružství vydá zachránit svou sestru? Zvláště když v té džungli narazí na sympatického, leč cynického lovce exotické zvířeny.

Deník Bridget Jonesové - kouzelná dramedie. Bridget chlastá, hulí jak sádrovej ježek a sní o manželství. Skrytý odkaz na oblíbenou Pýchu a předsudek.

Modrá laguna a Návrat do modré laguny - ztroskotání dvou dětí, které postupně vyrůstají a objevují samy sebe. Úžasná příroda.

Dlouhé horké léto - starý dobrý filmeček s Paulem Newmanem coby propuštěným trestancem. Který se setká s upjatou prudérní učitelkou, navíc dědičkou pohádkového majetku.

Podnikavá dívka - ambiciozní dívka, která má hlavu plnou nápadů a jednoho z jejích nápadů se chopí nová šéfka. Ovšem zapomene podnikavou dívku uvést jako autorku, což podnikavou dívku pochopitelně namíchne. A tak při nejbližší příležitosti se chopí akce a snaží se napravit škody.

Žbluňk! - trochu netypické setkání obyčejného chlápka, trochu nešťastného, s mořskou pannou, o které ovšem netuší, že je mořská panna.

Sabrina - známé popelkovské téma. Aneb, jak šoférova dcera ke štěstí přišla. Viděla jsem verzi z 54. a 95.roku, obě povedené.

Šaman - známé téma, mladá idealistická doktorka a bílý šaman, starší životem ubitý muž, s pocitem viny.

Duch - láska neumírá, ani ta, co je zavražděná. Zvlášť pokud má ještě nesplněný úkol a nedořešený vztah.

Love story - jeden krásný a smutný příběh lásky od začátku do konce.

Nebožtíci přejí lásce - dnes už postarší film, možno zařadit i do kategorie komedie. V italském letovisku se setkávají potomci tragicky zemřelých turistů - dcera Angličanka, romantická až na půdu, syn Američan, obrovský byznysman.

Navždy - příběh se odehrává v zajímavém prostředí, letecké hašení lesních požárů.Trochu zajímavá sonda i do této problematiky. On a ona, krásný vztah, ale poněkud neurovnaný.

Pravá blondýnka - šmrncovní film, jak jedna odmrštěná barbie se rozhodne následovat svého miláčka až na právnickou univerzitu a ve snaze se mu vyrovnat, se vrhne na práva. Ovšem barbie zůstává barbií. Kouzelné!

Prázdniny v Římě - stará romantická dramedie s krásnou Audrey Hepburnovou v roli princezny Any. Ana si chce užít trochu volného života a v Římě se jí to podaří.

Pomáda - absolutně letní odpočinkový film, plný písniček, tančení a flirtování

Láska nebeská - jeden z nejlepších. Takový mix malých lidských osudů, v doprovodu přitažlivých písniček.

Vzpomínky na Afriku - tady nevím, jestli to řadit ještě do romantických filmů, ale domnívám se, že můžu. Jedním slovem - nádhera.

Léto s kovbojem - přece nemůžu vynechat tenhle báječný český filmeček o jedné vysokoškolačce s nalinkovaným životem, a nezodpovědným kovbojským živlem, který jí úplně rozhodí představy o budoucnosti a žebříčky hodnot?

Noc na Karlštejně - nádherný písničkový film o lásce a stýskání, jedna malá záměna a co různých nástrah přinese! O tom by mohl povídat své i Walda Matuška a Miloš Kopecký, v rolích milovníků.

Hříšný tanec - jasná volba. On pohledný instruktor tance, ona znuděná dcerunka na dovolené svých rodičů. Do toho spousta krásných písniček a tančení.

Čokoláda - příjemný film o pokoušení ducha, plno čokolády, malé tajemství a tajemný cizinec.
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat