úterý 22. července 2014

TOP seriály zahraniční

Seriály jsou neuvěřitelný fenomén. Je to vlastně obdoba knižních románů, které vycházejí na pokračování, kapitola po kapitole.

Takový seriál je skvělý výplň pro televizní stanice. Zaplácne hned několik měsíců nebo let, zaměstná spoustu lidí, od scénáristů, přes režiséry, herce, kostyméry a všechny, kdo se na tom podílejí. Dá se říct, že seriál je skvělý džob.

Když se u nás rozjížděl prodej s videi a já si konečně dopřála také takový kup, říkala jsem si, po několika rozhovorech s několika lidmi, jak může někdo nahrávat seriál, vždyť to je blbost, škoda času, škoda kazet, škoda místa.

Dnes se dívám na svou sbírku. Mám je taky, něco na kazetách, něco datově v PC.
A že jich je požehnaně! I když ne všechny, které vyšly, na to by mi snad nestačil ani celý barák.

Jaký je můj TOP seriálový?

MASH
Tento báječný dvěstěpětapadesátidílový seriál dávám na první příčku. Sice už je starší, několikrát omletý (v mém vlastním podání aspoň dvacetkrát), ale geniální. Skvělý soubor tragedie a humoru. Společně se skvělým dabingem a musím ocenit, že naši si tentokrát vydyndali vypuštění konzervovaného smíchu - za což jim neskutečně děkuji.

Sex ve městě (Sex and City)
Šmrncovní seriál o trochu neskutečném VIP světě, o čtyřech kamarádkách a desítkách neskutečných vztazích. Skvělá hudba, New York v mnoha podobách, přehlídka módních kolekcí a příběh, který začíná nabírat směr.

Ally McBealová
Jedna praštěná právnička a lidi v jejím životě. Čím se liší od ostatních seriálů? Její představy jsou zde fyzicky zhmotněny. Seriál plný humoru, mile praštěných lidiček, skvělé hudby a zajímavých komplikací. Fishismy neměly chybu.

Zapadákov
Škoda, že tento seriál odvysílali jen jednou (možná s opakováním, ale od té doby už nikdy. Proč?
Příběhy nejen doktora Fleischmana, který je poslán do jednoho zapadnutého městečka na Aljašce. Místní figurky, chytré i obyčejné, krásná příroda, duchovno, které se dějem prolíná ve vážném či humorném tónu.

Báječná léta - aneb příběh ze šedesátých.
Vzpomínky malého kluka na dětství, svou rodinu, školu, učitele, kamarády i svou první lásku. Krásné písničky, vtipné situace, dojemné chvíle.

Proti větru - příběh deportovaných irských vystěhovalců do tehdy neznámé Austrálie

Co přináší řeka - ztroskotání lodi nemusí znamenat konec, ale začátek nového života.

Sága rodu Forsythů - je to prostě sága. Noblesní společnost, ve které však leccos zahnívá. Lásky a nenávisti vinoucí se až do třetí generace. Luxusní výprava, nádherné kostýmy.

Monk (Můj přítel Monk) - detektivní příběhy jednoho geniálního detektiva s fóbiemi jak vyšitými z příruček.

Columbo - starý, ale dobrý. Klasický průběh detektivního vyšetřování, méně krve, více myšlení. Šupák s geniálním mozkem.

Hercules Poirot - totéž v bleděmodrém, pro změnu s noblesní tváří. Tento elegantní, i když sebestředný gentleman, vyřeší snad téměř všechno!

Komisař Rex - nemůžu si pomoct, ale tomuhle čtyřnohému chlupáči jsem nemohla odolat. Sympatický i jeho páníček! Teda, spíš, pánečkové.

Daktari - tento seriál asi dnešní generace pamatovat nebudou. Příběhy z afrického podnebí. Už si to moc nepamatuji, ale byly v tom nějaká zvířata, přírodní rezervace. Píšu spíš z nostalgické vzpomínky, ani nevím, jestli by mě dnes bavil.

Akta X - trochu mystický seriál s přídechem záhad. UFO life!

Fringe (Hranice nemožného) - trochu mi připomínali Akta X, ale s jediným rozdílem - za vším stál člověk. Nebo spíš, šílení vědci.

Hra o trůny - fantastický seriál jako vystřižený ze středověku, jen s přídechem fantasy. Intriky, lásky, nenávisti, zrady. Mnoho vedlejších linií, které však hrají hlavní roli.

Pravá krev (True blood) - aneb co se stane, když upíři ožijí a jsou oficiálně uznávaní jako společenství?

Upíří deníky (Vampire diaries) - romanticko-dramatický příběh (nejen) dvou bratrů, klasický trojúhelník s jednou dívkou, do toho záhady a tajemství minulosti. Skvělý, aspoň první tři série.

Pán času (Doctor Who) - famózní a jedinečný seriál o putování vesmírem i časem, cesty do minulosti a budoucnosti a za vším se skrývá tajemství Pána času - jaká je jeho minulost a co strašného vlastně provedl?

Dexter - nezvyklé téma, o seriálu chci napsat, takže zatím si to nechám na později.

Gilmorova děvčata - osvěžující seriálek o svobodné matce a dorůstající dceři. Vztahy.

Krok za krokem - trochu ztřeštěný, dost komerční, ale přesto zábavný! Aneb, moje děti a tvoje děti bijou naše děti.

Alf - tenhle držkatý mimozemšťan mě prostě dostal.

Krajní meze - dost dobrý seriál s prvky scifi, hororu a fantasy

Černé zrcadlo - zajímavá série povídek s přídechem černého humoru.

Stopařův průvodce po galaxii - starší verze. Sranda!

Nikdykde - zajímavé nízkorozpočtové zpracování slavného Gaimanova románu. Asi o něm napíšu.

Bella a Sebastian - starší černobílý seriál o jednom sirotku a jednom nalezeném horském psu. Ještě o něm napíšu.

Plus minisérie Pýcha a předsudek a Jane Eyre. Dokonalé.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A co vy? Máte svůj oblíbený seriál, nebo nějako podobnou topku?
Dnes je téma zahraniční seriály, příště budou české.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat