sobota 26. července 2014

TOP seriály české

Zkusím zalovit i v českých luzích a hájích. Pokračovat s topkou filmů či seriálů není vůbec marné, něco jsem si i osvěžila a trochu nostalgicky zavzpomínala.

České seriály byly svým způsobem ovlivněny dobou. Dnes pro některé je směšné oslovování soudruhu, soudružko. O pozdravu Práci čest, ani nemluvě. Ale seriály, které jsem měla v oblibě, moc těchto pozdravů neobsahují.

Nejdřív bych chtěla připomenout dětské seriály:

My z konce světa a Tajemství proutěného košíku - klasická rodinná vyprávění, z pohledu dětí i dospělých. Uvedeno spíš z nostalgických důvodů, už jsem je dlouho neviděla a možná bych je i ráda shlédla.

Kamarádi - dobrý nápad - obyčejné dětské historky a dobrodružství v pražských uličkách. Pár obyčejných dětí vytvoří partu a zažívají různá dobrodružství. Jednu z hlavních rolí si tenkrát střihl i Marek Eben.

Přátelé Zeleného údolí - krásný seriál nejen o přírodě.

Záhada hlavolamu - milá, černobílá podívaná, s trochu strašidelnou atmosférou. Má své kouzlo.

Bylo nás pět - tento seriál je jeden z nejpůvabnějších, mírná dávka nostalgie, taky trochu sonda do tehdejšího života, starosti a problémy. Viděno očima obyčejného kluka.

Arabela - opravdový pohádkový seriál, myslím že ve své kategorii nemá obdoby. Svět kouzelný a pohádkový, mixnutý světem současným, intriky zlého čaroděje, roztomilé trapasy pohádkových bytostí, láska a malá žárlivost... a krásné kostýmy a exteriéry.

Návštěvníci - chtěla bych uvést i tento vynikající seriál o výpravě lidí z budoucnosti, kteří chtějí najít jednoho vynálezce a odvrátit tím katastrofu, která hrozí jejich světu. Perfektní.

Dospělé seriály

Nej špička v mém žebříčku co do kvality, zajímavosti a skvělého zpracování - Nemocnice na kraji města. Sympatické bylo, že v tomto seriálu se řešily opravdu pracovní a soukromé problémy a nějaké politikaření bylo jen okrajové.

Sanitka. Přiznám se, že od jisté doby na filmy a seriály z nemocenského prostředí nemůžu koukat, ale Sanitka patří k tomu nejlepšímu, co bylo u nás natočeno. A Bartošku jsem ořvala taky!

My všichni školou povinní - příjemný seriál ze školních dob. Starosti učitelské, partnerské i dětské. Skvělé herecké výkony.

Zkoušky z dospělosti - starosti a radosti jednoho maturitního ročníku.

Bylo nás šest - podobný seriál, pro změnu z vysokoškolského prostředí. Tenkrát se mi líbil.

Cirkus Humberto - skvělý seriál z cirkusového prostředí. Vymakaný, dobrá hudba, kostýmy, výkony.

Dobrá voda - i tento seriál z oblasti koní mě bavil. I když vrchní šéf Haničinec se tam občas choval jako naprostý cholerik a rapl. Měl to v roli...

Chalupáři - úsměvný a idylický. Občasné legrácky, občasná minidramata. Skvělé herecké výkony, superznámá písnička Orchestrion.

F.L.Věk - pro někoho možná nezáživný obraz, pro mě má své kouzlo. Krásná černobílá série.
S odstupem časem doplňuji - jeden z nejlepších seriálů, co se u nás natočil, herecké výkony, kostýmy, dramatizace a hudba - naprostá špička.

Dobrodružství kriminalistiky - zajímavý vývoj ve světě kriminalistiky, objevování postupů, jak odhalit zločince. Dobře zpracovaný seriál.

Hříšní lidé města pražského - snad ani nemusím uvádět, o čem to je a kdo tam hraje. Nestárnoucí klasika.

Četnické humoresky - skvělé historky z kriminálního oddělení. Mixnuto klasickým příběhem hlavních i vedlejších osob.

Ranč u Zelené sedmy. Velmi příjemné překvapení! Pokus rodiny přesídlit se z hlučného města do venkovské lokality. Spolu s ústnatou babičkou.

Slovácko sa súdi a nesúdi - humorné i trochu smutné, zajímavě stylizované, velmi milé.

Kamenný řád - spíš série, než seriál. Dost tvrdý a nelítostný svět, kde se lidi museli rvát o každý ždibec živobytí. Aneb, jak uminutost jedné matky rodu dovede rozbít svět jejích dětí. Možná o něm napíšu.

Konec velkých prázdnin - příběh českých emigrantů, jejich snaha vymanit se z našeho světa a žít svobodněji a lépe.

Taková normální rodinka - super sranda! Naprosto ztřeštěná rodinka, kde babička neustále vraždí, dědeček chová želvičky, matka ustaraná hlava domácnosti, chlapi spíš pohodářští, jedna z dcer bláznivá jogínka, a ta nejmladší plná ideálů a představ, z čehož bude časem vyléčena.

Třicet případů majora Zemana. Ehm. Kdysi mě to bavilo. Po odhalení pozadí mě to nudilo. Ale je pár dílů, které jsou pro mě nesmrtelné - Bič boží a Studna. (Tedy Bič boží se asi nejmenoval Bič boží, ale tohle si nejvíc pamatuji). Seriál uvádím spíš z nostalgie.

Zdivočelá země - tomuto seriálu jsem dlouho nepřišla na chuť, až jsem se jednou odhodlala - a mile mě překvapil. I když si myslím, že vidění zde je stejně zkreslené jako vidění ze socialistických scénářů. Pravda bude asi někde uprostřed...

Co teď a co potom - spíš z psychologického prostředí. Rozvod a jeho následky.

Žena za pultem - kdo by odolal? Dnes mírně legrační, když vidím, jak tam řeší soukromé problémy uprostřed prodeje. Sranda.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Seriálů českých je opravdu spousta, některé jsem si musela vygůglit, protože jsem už pozapomněla. Je jich dost, na které se klidně podívám, ale tyto, co jsem uvedla, mě nějakým způsobem oslovily.

A ne, prosím, majora Zemana mi neotloukejte o hlavu. U něj jsem neřešila politické problémy a zákulisí, spíš způsob zpracování. A pak, Bič boží je opravdu nezapomenutelný.

 

 

1 komentář:

  1. Ráda se podívám na staré české seriály. Politika mě u toho nezajímá. Oceňuji spíš herecké výkony.

    OdpovědětVymazat