neděle 7. listopadu 2010

Želary

7.11.2010 (knihovnička)  Květa Legátová

Cyklus povídek pod názvem Želary vydala Květ Legátová v roce 2001. A já tuto knihu přidávám do své Knihovničky, protože je to skvost, který si zaslouží své místo. (A kdybych prchala před požárem, pokusila bych se tuhle knihu vpašovat do batůžku...)

 
V devíti povídkových příbězích splétá osudy obyvatel ztracené pohraniční vsi Želary. Jak paličkovaná krajka, tak na mě působily spletené osudy zdejších lidiček.
Rafinovaně a jednoduše. Poeticky a přímočaře.

Osudy Vratislava Lipky, nemanželského dítěte, a jeho nečekaně silné přátelství s paličatou Helenkou Bojarovou, holčičkou obdařenou neuvěřitelnou fantazií. Příběh Marka Gorčíka a jeho Zuzanky, pomsta Vojty Zálešáka, která nakonec skončila záchranou života, příběh nadané, snad renesanční umělkyně Ženi, která dovedla paličkovat, batikovat, tkát, ale i stavět, roubovat, sázet kytky a vařit nápaditá jídla, malovat kulisy do herecekého souboru a šít kostýmy. Příběh místní bosorky a léčitelky Lucky Vojničové, ženské, která hodně prožila a která brala život tak, jak je - nesentimentálně  a realisticky. Příběh třídního učitele, který skončil v neatraktivní pohraniční škole a snažil se nenechat se udolat. Příběh kněze, který působil v Želarech, jeho vlastní někdejší provinění a pochopení místních lidí.
Příběh Jozy, který si později do Želar přivedl nevěstu z města, záhadnou, upjatou a dráždivou Hanuli.

Tvrdý život, naděje, omyly a zklamání. A občas, vzácně, jak zpěv slavíka, opětovaný cit.

Knihu vydalo nakladatelství Paseka, v roce 2001

Moje osobní hodnocení: 100%

Želary i Jozovu Hanuli - doporučuji, doporučuji, doporučuji!

(I sem se pokusím propašovat několik oskenovaných a vystřižených úryvků z knihy... snad pro někoho bude dobrý tip.)
 
 











Žádné komentáře:

Okomentovat