neděle 14. listopadu 2010

Harfa a Dva havrani

14.11.2010 (youtube)


Můžou se řadit do folkové scény a mají neobvyklé písně i zvláštní jméno - Asonance.
Rok 1996 byl pro mnohé běžný rok - v tomto roce se ale zrodila kapela muzikantských nadšenců, která si dala jméno Asonanace. V průběhu desetiletí se měnila a kapelou procházeli další muzikanti, zpěváci a zpěvačky...
Jan Lašťovička je jeden z těch, kdo skupinu založili a vydrželi až do dnešní doby - původně ovládal kytaru a zpěv, dnes působí jako vedoucí skupiny.

Původní repertoár skupiny byla směsice folku a country, časem je začala inspirovat Joan Baez a balady britských ostrovů. Dnes přezpívávají anglické, skotské nebo irské písně.

Vše o skupině Asonance, jejím vzniku, muzikantech, kteří ve skupině působili, přicházeli a odcházeli, celé jejich historii (a že byla pestrá!) se můžete dočíst zde:


Na úplně první písničku od Asonance jsem přišla čirou náhodou -  vyhledávala jsem v jednom programu skladby pro harfu a objevila se tam i písnička Harfa. Naštěstí tam byl uveden i odkaz na skupinu, která píseň nazpívala - a takto nečekaně a jednoduše jsem objevila Asonanci a její  upravované lidové písničky.
A o čem že zpívají? Většinou o zklamání, o nevěrných láskách, o moci a ziskuchtivosti. Ale také hodně o smrti, vraždě a zradě.

Zkusila jsem dát dohromady dvě videa na námět písní od Asonance. První se jmenuje Dva havrani - je to docela morbidní text a k tomu příslušně morbidní obrázky. Píseň je ale svižná a myslím, že si získala hodně posluchačů a je s oblibou zpívaná u táboráků.
Druhá skladba je baladická. Nese jméno Harfa - a křehký dívčí hlas vyzpívává hrozný příběh o vině a trestu. Jednoduchý text. Ale některé pasáže zní mrazivě...
dál videa

Dva havrani




Harfa






Přehled vydaných CD Asonance:

Asonance 1 & 2 - 1995



















Čarodějnice z Amesbury - 1996



















Má pravá láska - 1997




















Asonance live - 1998




















Alison Gross - 2000




















Vzdálené ostrovy - 2003




















Jestřáb - 2006




















DVD 30 let na pódiu - vydané 2007
























Království Keltů - 2009/2010






Žádné komentáře:

Okomentovat