pondělí 8. listopadu 2010

Představuji vám blog... Lucerny

8.11.2010 I když blog nebude existovat, stojí za zaznamenání

Dnes bych vám chtěla představit další blog, tentokrát od našich sousedů, jen kousek přes hranice, s řečí libozvučnou a velmi podobnou té naší.

Tento blog píše neznámá dívka ze Slovenska, s krásným jménem Lucerna. Vítejte na Čiernom hrade - představení třetí...
Na blog Lucerny jsem přišla ani nevím jak. Náhodou? Odpovědí na komentář? Našla jsem ji při vyhledávání? Nebo jsem dostala na ni odkaz? To už si nepamatuji. Ale rozhodně to byl blog, který stál za pozornost a ke kterému jsem se ráda vracela a ráda vracím.

Ve svém profilu má Lucerna motto:

Som taká, aká som.. buď ma milujte, alebo nenáviďte.

Jaká je Lucerna? Mimo romantického ladění je citlivá, vnímavá dívka, obdařená kapkou ironie a sarkasmu. Je soucitná a laskavá, ale jedním z rysů její povahy je i tvrdohlavost, se kterou se pouští do různých věcí a rozhodnutí. "Niekedy potvúrka, inokedy naivné trdlo" - prozrazuje na sebe ve svém profilu.
Sama si připadá jako "snílek zmietaný v búrke reality, ktorý ešte stále verí že láska je silnejšia ako nenávisť."

Jakou hudbu má ráda? Skupinu Epica, Blackmore´s Night, Nightwish.
Avril Lavinge, Dana Landu, Karla Kryla, Enyu, Gregorian.
I hudbu klasiků - Mozart, Beethoven. (Dobrý výběr!)

Ráda čte, a podle výběru knih má ráda dobrodružství i romantiku. Jejím oblíbeným spisovatelem je J.R.Tolkien, zalíbily se jí příběhy dračího jezdce Eragona od Christophera Paolliniho, má ráda romány od Karla Maye (taky jeden z mých oblíbenců), z našich spisovatelů je její oblíbený Antonín Zhoř, ráda čte knihy od L.M.Montgomery a další z jejích nejmilejších je Jane Austenová.

Svůj Čierny hrad si Lucerna vystavěla, aby měla nějaké místo, kam se může uchýlit se svými myšlenkami, se svými nápady, aby měla nějaké místo, kde může umístit svoje obrázky nebo fotografie. Slavnostně otevřela poprvé bránu 4.září 2009 - tedy na svém hradu sídlí a hostí návštěvníky už déle než rok...

O čem je její blog? O čem píše, o čem sní, čeho si všímá?

Je o světě kolem. O nešvarech, které se v současném světě dějí. Sobectví, lhostejnost, přetvářka, drogy... malé i velké starosti.

Píše o lidech, které má ráda i nerada, o lidech ve svém okolí blízkém i vzdálenějším, o iluzích a deziluzích, o slušnosti a podrazech.

Občas je Lucerna osvícena a stvoří báseň...píše poutavě, její básně jsou křehké jak sněhové vločky...
Na ukázku krátký úryvek:

...Láska je malý motýľ na dlani,

nie vždy pristanie sa podarí..
Môžeme len dúfať v tichosti,
že raz si nás zvolí
vo svojej horkosti...

Lucerna fotí svět kolem sebe. Fotí stromy, skály, růže, dešťové kapky. Fotí rytíře na turnaji i malované chaloupky v Čičmanech. Ukazuje nám místa, která neznáme a kam bychom se nedostali...

Píše své postřehy a úvahy.

Maluje. Maluje zvláštní, půvabné obrázky. Maluje svým nenapodobitelným a jedinečným stylem. Mnozí už její malby a kresby znají a obdivují...

Sbírá citáty.

Píše o zajímavých filmech.

Ve své sbírce má pár humorných textů, vtípků a legračních fotek... pobavila mě jedna z Pána prstenu (nic jim není svaté, vtipálkům) - lord-of-the-rings

A mimo to se pokouší i o krátké povídky... krátká ukázka z povídky Priepast svědčí o jejím zvláštním stylu:

..."Ani raz sa neobzrela. Silnela v tuzba zbavit sa tlaku v hlave a tupej bolesti v hrudi, ktora sepkala ze vsetko co robi je marna snaha o zivot, ktory uz davno pre nu stratil zmyslel.
Dobehla na konec a bez slova sa divala na okraj priepasti. "Som tu uz som tu, mas ma kde si ma chcela mat, za chvilu budem v tvojom chladnom naruci.."
Nejde k okraju, nie nechce vidiet ci ma priepast niekde konca. Pocujem tlkot svojho srdca a vietor sa pohrava z vlasmi ktore jej neposlusne isli z gumicky.
Hlboky nadych a po nom vykrik a odhodlanie rozbieha sa ustrety svojmu osudu, ktoremu som uz davno unikala i ked monoho krat len o vlasok.
A vsak, pri rozbiehani po dvoch krokoch ju nieco strhlo dozadu. Nekto ju pevne drzi za zapestie a zovretie neustava ani ked nim mika v zufalom boji o slobodu."...

Přestože Lucerna píše zřídka (není ctitelka denního přidávání článků, píše a maluje tak, jak má chuť a inspiraci), její básně jsou pozoruhodné, její obrázky poetické, její úvahy nevšední. Její blog stojí určitě za zhlédnutí...

 

















Několik otázek pro Lucernu:

01.) Jak tě napadlo pojmenování blogu? A můžeš nám přiblížit vznik tvého druhého jména - Lucerna?

Vznik blogu/nazvu - cierny - pretoze chcem okrem svojej tvorby pisat aj ked mi je tazko. hrad - chcem sa tam uchylit a zabudnut na bezne starosti. Skratka ma to tak napadlo ked som ho zakladala.
Potom som hladala prezivku a zistila som ze potrebujem do pesimizmu zablesk optimizmu, nieco co to preziari mozno zatieni cely ten zbitok a tak vznikla Lucerna :)) ma mi dodavat optimizmus aby som mala svetielko nadeje aj ked vsetko zcernie. Videla som jeden blog, ktoru som nasla vdaka krasnym fantazi obrazkom.. zacala som na nu chodit a chodim do dnes :D. Mozno ma ovlivnilo to ze tam reprezentovala svoje fotky a ja som chcela tiez ukazat svetu ze nieco viem xD

02.) Ráda a zajímavě maluješ. Chodila jsi na nějakou školu nebo do nějakého kurzu? Máš nějaký umělecký vzor? Obdivuješ nějakého konkrétního malíře? Upřednostňuješ nějaký malířský styl? (Kubismus, pop art, impresionismus)...

Studovala som na strednej Navrharstvo modelarstvo odevov, kde sme mali hodiny figuralneho kreslenia a aj navrhovania.. coz teraz je nevyuzitelne, ale je to balzam na dusu. Moje hobby :) Nemam konkretny umel. vzor ani styl.. rada niekedy experimentujem zo stylmi, ale malokedy. Vetsinu pre potesenie moje ci osoby ktorej chcem vycarit usmev na tvari.. Kreslim a malujem co ma napadne, ako to citim.. Koho obdivujem? Hmm napada ma teraz napr. Michelangelo bol vsestranny umelec, nozaj talent.

03.) Maluješ obrázky,také píšeš básně. Máš nějakého oblíbené básníky, někoho, ke komu se vracíš?

Ak som spravne pochopila tak to myslis basnika, ktory mi bol vzorom motivaciou? Mam rada napr. tvoje basne :D Nikdy som vsak pred tym ako som ich zacala pisat basniam az tak zvysenu pozornost nevenovala.. i ked poeziu a knihy milujem! :D
To ze pisem basne je cista hratka osudu. V svrtaku raz na literature nam vravela ucitelka o style kde basnik pise co ho napadne co si mysli.. a hlavne nemusi sa to rymovat :D. Tak ked mi bolo dost tazko tak som to skusila ako odreagovanie a zabralo to.. a potom som sa neskor stym aj zacala hrat, ale nikdy to nezmenilo svoj ucel. Za to urcitym sposobom som svojej matke vdacna.

04. ) V jedné úvaze jsi zmínila myšlenku: "Schvalne co vieme vymenovat skor - sedem divov sveta, alebo ktory herci alebo postavi hrali hlavne v postavy v Harry Potterovy :))"
Vzpomněla by sis sama na sedm divů světa a dovedla je vyjmenovat z hlavy?

Ty ze som to zmienila som nechceka naznacit ze ja som vynimka.. tak schvalne Ron, Hermiona, Harry ty herci to uz uff by bolo tazie :D. Ok priznam, myslim ze sedem divov sveta viem i ked si momentalne neviem spomenut na ten siedmi.. a o tom to je :D Postavi Pottera viem aj ja rychlejsie vymenovat, hold bolo to castejsie pocut.

05.) Stejně tak sis všimla u svých kamarádů, že nebyli schopni ti dát nějaký zajímavý tip na film nebo knihu. Vadí ti, že obecný rozhled o filmech nebo četbě pokulhává... myslíš, že je upadá kvalita filmů nebo jsme spíš zpohodlnělí? Jaký tip bys dala ty sama svým kamarádům?

Neodvazim sa to takto povedat, ze mi to vadi.. Isto by to mohlo byt aj lepsie, kvalita filmu sa tazko sudi kazdy ma iny nazor.. Je jasne ze u knih je to dost biedne, su ludia co neradi citaju vraj ich to nebavi a pritom mozno len nenatrafili na spravnu knihu, alebo naozaj maju pravdu a lenivost ci nezaujem im skratka nedovoli sa citanim vzdelavat. A vsak neda sa to davat iba na mladych, su samozrejme aj vynimky a toto je problem ludstva ako takeho. Pri tych filmov je to hold tak ze som videla vedsinu co mi navrhli a nepitala som sa ich to prvy krat xD. Caddy ma dobre typi na vecerny film, vzdy som rada ked tam napise daky typ :))
Ja osobne by som im odporucila jeden zo svojich oblubenych filmov - Pycha a predsudok, Pan prstenov, Eqelibrium, most do zeme Terabithia, Kralovstvo nebeske, Coralina a vela inych.. Z kniziek snad poviem zopar ztych co mam doma a rovno by som im ju aj pozicala :) - Sam proti osudu (zivotopis Bethovena), Pycha a predsudok, Ostrov belasich delfinov, Robin Hood, Anna zo zeleneho domu, Odkaz dracich jazdcov od Paoliho.. najviac sa mi pacili niektore myslenky v trojke kvoli ktorej som si vlastne kupila celu kolekciu.

06.) Kdyby existoval stroj času, do které doby by ses ráda podívala?

Heh, clovek si len tak povie ze rad by siel tam ci onam, lebo je to nemozne :D. Vsak ruku na srdce, mali by sme tu odvahu? Ja nie.. robila som si raz kviz a vyslo mi ze patrim do tejto doby, som tu svojim sposobom spokojna :). Prechodom do minulosti ci buducnosti by som si sposobila kulturny sok :-O a v minulosti tiez tym chudacikom pri ktorych by som sa snazila prisposobyt okoliu.
Tiez je mozne ze by ma povazovali za carodejnicu, filozofku ci nieco podobne :DD lakava predstava ale mam zdravotne problemi takze triezvo musim do minulosti odmietnut :) a buducnost? Tiez lakave nakuknut, ale ani to by som neurobila, napriek lakadlu vlastne nechcem vedet co bude a ani tam zit. Zime v realite! xD

07.) Tvůj blog je v podstatě trochu ponurý, správný Čierny hrad. Jakou barvu máš skutečně nejraději?

Tak ponuri.. ano urcitym sposobom ano, ale zase tam krasne vyniknu obrazky a dizajn :) Mam rada jablkovo zelenu farbu.

08.) Cestuješ ráda? Kdybys sis mohla vybrat, kde žít v současném světě, jaké místo by to bylo?

Ano velmi rada cestujem a vsak keby mam zit inde tak by mi isto bolo smutno za kopcami lesmi, Vahom.. Koli praci by som sa dokazala prestahovat, ale domov by som mala stale tam kde teraz zijem.

09.) Ví o tvém blogu tvá rodina, nebo píšeš v dokonalém utajení?

Moje 3 sestry o nom vedia neni tam nic co by o mne nesmely vedet. Potom o nom vie este jedna uzasna osobka, ktorou je moja naj kamaratka. Nevidela som dovod to pred nu tajit. A vsak okrem nich by som nemal radost, keby tam chodi nekdo z mojich znamich. Je to "ciernyhrad" a pri nasteve jednej osoby si viem aj predstavit zrusenie, ci prestahovanie blogu.

10.) Na svém profilu se charakterizuješ citátem, který jsem už uvedla. Zastáváš i dnes stejný názor? Nakolik ses změnila od doby, kdy jsi tento citát psala? Máš i nějakou negativní vlastnost, něco, co bys na sobě chtěla změnit?

Ano, zastavam rovnaky nazor, ostava mi neco ine? :D Som aka som, bud ma milujte alebo nenavidte.. je to proste fakt.
V podtate to aj tak moc neovplivnim, lebo na svete neni cloveka ktoreho by niekto nemal v laske a ja som sa stym zmierila. Pokial sa niekomu nepacim tak ja mu nebudem odporovat, ani ho nutit v opak. Snazim sa zit dobry zivot, pomahat ludom, snazim sa aby sa objavil usmev na ich tvari ktory tak milujem. Vsimla si si aky su ludia krasny, ked sa uprimne usmeju? Pre jediny usmev dokaze clovek prezit plavbu oceaonom slz :).
Samozrejme som sa zmenila.. isto vidim svet trochu inak, trochu viac ran aj krasnych dni som zazila. V podstate stale si stojim za nim, preto ho ani nemienim menit :) Ach, mam vela negativnych vlastnosti.. ale snad lenivost, ktora sa neuprosne prejavuje hlavne ked pridem z prace :)).

Dodatková mnohootázka č.11)
Jak bys chtěla žít svůj další život? Máš přítele, nebo zatím někoho hledáš? Toužíš po velké rodině, nebo bys chtěla jedno dítě? Je pro tebe důležitější být doma s rodinou nebo budovat kariéru?

Chcela by som si najst pracu, ktora by ma bavila. Kde by som mohla vyuzit kresbu a malbu.. potom dopisat rozpisanu knihu ktoru na konci bud spalim alebo zverejnim. To si asi ale nebolo presne to co si chcela vedet :). Samozrejme chcela by som si zalozit rodinu.. mat 3-4 deti, ale kedze uz moc neverim ze by sa to mohlo stat tak sa zaoberam inymi banalitami zivota. A to je neostat pri praci kde je len velka drina a zakladny plat. Uz som sa mnoho raz popalila a momentalne nemam a uz ani nehladam priatela, akosi som sa stym zmierila.
I ked kvapka naivnej nadeje vzdy bude, uz nehladam mozno to bola prave chyba.. teraz to nechavam na neho, nez on najde mna :D.

(Děkuji Lucerně za milé a laskavé odpovědi.)


Na Lucernin Čierný hrad se dostanete tudy:


Zve vás Lucerna, dívka, která maluje draky na obloze...a já se připojuji k pozvání.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat