pondělí 29. listopadu 2010

Guláš z konzervy, polívka ze sáčku

29.11.2010

Jeden z pořadů, jaké občas sleduji, je Prostřeno. Taková malá kuchařská soutěž, kde účinkuje pět různých lidiček, kteří se navzájem zvou a každý den jeden z nich připravuje kuchařské meníčko.
Za tu dobu už jsem vysledovala několik skupinek lidí a fascinuje mě, jak kvůli pětadvaceti tisícům výhry jsou schopni taktizování, kritizování a účelového shazování výkonu svých protivníků.
(A to ani nemluvím o neuvěřitelně vlezlém chování některých převážně dam, které při šmejdění a prohlídce bytu se neomezí na prostou prohlídku, ale lezou do skříní, otvírají šuplíky a vytahují i spodní prádlo.
A ani v duchu je nenapadne, že si tímto na sebe píší pěkný posudek o kvalitě charakteru.)

Viděla jsem skupinky lidí, kteří spolu vycházeli přátelsky, i když se předtím nikdy neviděli, hodnotili své výkony příznivě a nesnažili se taktizovat.
Viděla jsem několik sympatických a kreativních lidiček, kteří si své výhry poctivě zasloužili.
A taky dost lidiček, které bych poslala dělat nějakou užitečnou práci, při které správně vyhládnou a budou jíst s chutí i suchý krajíc chleba.

Neboť takovou sbírku ufrfňanců, fňukalů a rejpalů jen tak lehce nevidíte.

Protože jeden nejí houby. Druhý nejí smetanu. Třetí nejí polévku jako takovou, čtvrtý nejí rajčata, a taky nejí česnek. Další nejí sladké, jiný slané. Někdo si stěžuje na přesolenou polévku, jiný tutéž shledává málo slanou (a že existují solničky na dosolení, to nikoho nenapadlo?)
Někdo nejí kuřecí maso, jiný sojové, další zase nesnáší ryby.
Dostala mě paní, která kritizovala úroveň podávání masové polévky, kde nudličky byly už přímo v polévce a nikoliv na přidané misce zvlášť.
(U těchto kritik mám chuť podobné lidi poslat třeba tak do Indie, Afriky nebo Afghánistánu, aby si vyzkoušeli, že dobře jíst je výsada, nikoliv samozřejmost.
Ale možná by stačilo je poslat do lesa na sázení stromků, nebo do zahradnictví na úpravy záhonků před setím. Takové rytí, hrabání, zalévání dá pěkně zabrat.)

Ale ze všech dílů mě docela dostalo vaření z minulého čtvrtku, kdy jistá Silvie z Ostravy měla dost právě těchto rádobykritiků, co si hrají na odborníky a strhávají všechno, co se jim předloží.

A tato Silvie z Ostravy ušila na své spolusoutěžící boudu: uvařila jim polívku sáčkovou a guláš z konzerv.
Veškeré jídlo dochutila tak, aby dobře vypadalo a mělo správný šmak.
Některé věci přidala ze své vlastní iniciativy - do polévky drobení a zeleninu a ke guláši knedlíky houskové.
Moučník už upekla sama...

Jak pokus dopadl? Zkuste si tipnout v anketě.

A kdo chce, může se podívat na vlastní video pořadu (výhodou je absence reklam, navíc možnost posunutí děje...)


(Pro ty, kteří se nechtějí dívat na pořad, prozradím závěr - ale budou si muset počkat...)

Žádné komentáře:

Okomentovat