Tahle rada se bude hodně lidem líbit.
Nezakazuje totiž, ale doporučuje.
Likér proti rakovině, víno proti zubním kazům!
O
tom, že sklenka červeného vína zdraví prospívá, není pochyb. Pro ty,
kteří si občas v menší míře dopřejí alkohol, je tu ještě radostnější
zpráva. Nejen víno, ale i ostatní druhy alkoholu jsou zdraví prospěšné.
Jen je potřeba pít s mírou a zapomenout na úsloví, že alkohol podávaný v
malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství.
Červené víno
Příznivé
účinky: Chrání před rakovinou, posiluje mozek, pomáhá proti nespavosti,
chrání před zubním kazem, pomáhá proti hluchotě. Pozitivní vliv na
zdraví lze přičíst na vrub látce resveratrol, která se nachází ve slupce
a jadérkách hroznového vína. Antioxidant salicylát blahodárně působí na
chloupky ve vnitřním uchu, které jsou nezbytné pro dobrý sluch.
Podle
amerických vědců navíc sklenka červeného bystří intelekt. Chemické
látky v hroznovém víně blokují korozivní bakterie, čímž chrání před
vznikem zubního kazu. Díky melatoninu se tělu lépe usíná.
Bílé víno
Příznivé
účinky: Snižuje hladinu cholesterolu, prospívá plicím, působí
protizánětlivě. V hroznech bílého vína se nacházejí tyrosol a
hydroxytyrosol, které snižují cholesterol.
Antioxidanty chrání
před škodlivými molekulami, které mohou poškodit plicní tkáně. Bílým by
neměli pohrdnout lidé trpící artritidou.
Potlačuje záněty a snižuje bolest.
Pivo
Příznivé účinky: Obsahuje vitaminy a minerály, které chrání srdce a kosti, a vlákninu.
Půllitr
piva v sobě skrývá víc než čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu B,
který brání růstu homocysteinu - látky způsobující nemoci srdce. V pivu
je také bór potřebný pro zdravé kosti.
Díky tomu, že je zlatavý mok chudý na vápník a bohatý na magnesium, snižuje vznik ledvinových kamenů (o 40 %).
Gin
Příznivé
účinky: Je protizánětlivý, močopudný. Destiluje se z čistého alkoholu,
proto po něm druhý den tolik nebolí hlava. Vyrábí se z jalovce, bobule,
která má močopudné účinky a v přírodní medicíně slouží k léčbě ledvin,
žlučníkových kamenů.
Gin má taky protizánětlivé účinky.
Brandy
Příznivé
účinky: Chrání před infarktem a krevními sraženinami. Jako destilát
červeného vína obsahuje brandy vysoké množství antioxidantů, které
chrání před škodlivými volnými radikály. Ve 30 ml je tolik antioxidantů
jako v denní doporučené dávce vitaminu C.
Pravidelné pití brandy pomáhá podobně jako aspirin chránit před infarktem a krevními sraženinami.
Šampaňské
Příznivé účinky: Chrání před poraněními mozku. Myši, do kterých vědci nalili šampaňské, dokázaly snáze čelit poranění mozku.
Baileys
Příznivé
účinky: Chrání proti rakovině. Irský likér se vyrábí z whisky
obsahující kyselinu ellagovou. Ta zabíjí rakovinotvorné buňky, aniž by
likvidovala buňky zdravé.
Doporučená denní dávka alkoholu:
• Ženy: 1 sklenice vína, třetinka piva, panák (4 cl)
• Muži: 1,5 sklenice vína, jedno pivo, panák (5 cl)
(Zdroj: Doktorka.cz)
A na závěr si dovoluji připomenout heslo jistého dobrodruha z Limonádového Joa:
ALKOHOL V MALÝCH DÁVKÁCH NEŠKODÍ V JAKÉMKOLIV MNOŽSTVÍ!
Odcházím nalít si skleničku červeného...
Žádné komentáře:
Okomentovat