neděle 19. prosince 2010

Předvánoční ulétání aneb nikdy nenajdeš co potřebuješ

19.12.2010

Chtěla jsem dát jednu mírně praštěnou předvánoční šuplíkovou.
Ale šuplík se mi záhadně vyprázdnil a místo sešitu s profláklými básničkami tam zíral sešit se zaznamenanými sci-fi povídkami.

To jsem si tak zapisovala povídky, které mě nějak zaujaly - stručný obsah plus hvězdičkové hodnocení, no, někdy mám hravou náladu.
Scifi jsem četla i dřív, ale moc velký výběr nebyl. Zápas s nebe od pana Trosky, klasické (a na svou dobu vyjímečné) romány Stanislava Lema, dost netradiční dílka bratrů Strugackých, povídkové sbírky našich i cizích autorů a sem tam Asimov.
Hledání budoucího času, Experiment člověk, Pozemšťané a mimozemšťané, Roboti a androidi.
Stalo se zítra, Přistání na Řípu, Železo přichází z hvězd, Einsteinův mozek a jiné povídky, Hippokratův slib. Četla jsem nadšeně ty příběhy hledání, strachu, objevování, setkání...

A objevila jsem nově vycházející časopisy. Ikarie. Světy Ikarie mě provázely několik let, fantastické povídky, teorie, recenze, psaní o filmech. Hltala jsem tyto stránky s pocitem podvyživeného dítěte, které se dostane k mimořádné hostině.

K měsíčníkům Ikarie se přidaly dvouměsíčníky Svět science fiction a fantasy. Výběr toho nejlepšího, co se na trhu scifi a fantasy objevilo. Povídky, které mě nadchly, také povídky, které byly průměrné (nezavděčí se člověk všem).

Před několika lety začal vycházet časopis Pevnost. Časopis, věnovaný filmům, knihám a hrám, které se týkají fantasy světa a fiktivního světa vůbec. Informace o novinkách, návrat ke starším kouskům, filmy nové i letité, zajímavosti ze světa bojů a soubojů, karetní i počítačové hry, fan povídky. Skvělý časopis, řekla bych... Ikarie byla taky výborná, ale Pevnost má větší rozsah.

Díky těmto knihám a časopisům jsem mohla procestovat mnohé světy, aniž bych riskovala nespolehlivé cestovky...

Některé z povídek jsou pro mě nezapomenutelné. Třeba Můj nepřítel, Házím ti laso, kamaráde, Ten šťastný den, Je to dobrý život, Sedm vzorků z Olduvaiské rokle.
Objevila jsem nová jména. Mike Resnick, O.S.Card, R.Aldridge, C.D.Simak. Isaac Asimov - to už je legenda. Andrzej Sapkowski, Eva Bialolecka, Joe Haldeman, Robert Sheckley, A.E.van Vogt, R.Sheckley, H.Harrison.
Z domácích luhů a hájí jsem našla výbornou Janu Rečkovou, Vilmu Kadlečkovou, Jaroslava Veise, Františka Novotného, Josefa Pecinovského, Jaroslava Jirana, Josefa Nesvatbu, Ondřeje Neffa, Jiřího Kulhánka. Je jich daleko víc, seznam všech jmen by byl na několik dalších článků...

Scifi a fantasy mi zatím nezevšednělo, ani mě neznudilo. Jistě, nejsou všechny romány ani povídky výborné a pětihvězdičkové, ale je jich mnoho - a každý si jistě najde tu svou.
Moje švagrová tvrdí, že scifi a fantasy zásadně nečte.
Přitom si nepřečetla ani jednu z těch knížek, aby si udělala nějaký názor...
 



Žádné komentáře:

Okomentovat