úterý 11. ledna 2011

Hodnocení blogu... Labanda

11.1.2011

(dávám sem z nostalgie, Labi blog byl příjemný, a byla jednou z prvních, kterou jsem objevila.
A to hodnocení bych dnes změnila v - nech všechno, jak to máš. Protože závěr hodnocení přesně seděl a když pak svůj blog trochu upravila, už to nebylo ono)

Jeden z projektů, který jsem vypustila na svět blogu, je Představení blogů.

Nedávno mě ale oslovila nově začínající blogerka a požádala o nahlédnutí a zhodnocení jejího blogu.
Napsala jsem krátce, co se mi na jejím blogu líbí a nelíbí - a vrátila se zpět ke svým stránkám.
Zanedlouho se mi v komentářích ozvala Labanda, která blog nové blogerky také navštívila a hodnocení se jí moc líbilo.
Labanda mě zároveň požádala, zda bych nenapsala něco podobného i pro její blog.

Nejprve jsem nechtěla, představení blogu je jedna věc a hodnocení zase jiná, ale zkusila jsem to.

Tak tedy - hodnocení blogu Labandy

Název:

Labandy skrytý koutek - tento název zní přívětivě. Působí dojmem čehosi útulného, kde se člověk může pohodlně uvelebit a dát si svůj šálek čaje nebo voňavé kávy. Působí dojmem zátiší, místa, kde se dá jenom v klidu lenošit, odpočívat a bavit se.

Známka - 1

Záhlaví:

je chaotické, máš tam hodně informací a pro náhodného návštěvníka to může být dost nepřehledné.
Možná by to chtělo v jednotlivých bodech větší odstup.
Text "sbénka, nezapomeňte číst a psát koment" bych změnila. Třeba na  - Výzva pro sbénka, platí stále! - a o napsání komentáře bych požádala ve výzvě samotné.

Známka - 3

Vzhled:

krásný design. Nádherně sladěné barvy, krásný motiv. Příjemné stránkové pozadí pro oko, nedráždí.

Známka - 1

Rubriky:

jsou přehledné. I když obsah rubrik už je rozmanitější, chápu, že na každý článek nelze tvořit novou rubriku - to bys měla blog zahlcen.
Co mi vadí, trochu nepřesné označení.
Rubrika I love you je trochu zavádějící - jedná se o milujícího člověka, o přátele, nebo o věci, které máš ráda? To není z názvu moc poznat. Dala bych tam třeba název český - třeba - Co mám ráda. Nebo v angličtině jenom I love...
Rubrika Friends je pro mě trochu nepochopitelná - myslela jsem, že tam budeš psát o svých přátelích. Ale ty píšeš o přátelích obecně - jak si získat přátelství, tipy a triky.
Podobně v rubrice I love - píšeš o vztazích. Zde by stačila jedna rubrika - Přátelství a láska. 
Rubriku Fashion bych obohatilo o slovo Styl. Nebo Životní styl. Třeba - móda a životní styl. Nebo móda a krása.
Klikačky bych dala do rubriky Grafika.
Počet rubrik by se ti tak zmenšil a názvy by byly jasnější.
Další podrubriky nevím, jak hodnotit. Je jich opravdu hodně a chce to čas, prostudovat je. Kdybych hledala rychlé a přehledné informace, ztratila bych se.
Ale na druhou stranu, pokud bych se těmi odkazy bavila a probírala jedním za druhým, docela bych se bavila a objevovala nové stránky.
Máš tam zbytečně svoje ikonky. Asi jsi je chtěla ukázat, je to tvé dílko a jsou moc pěkné - ale ve sloupku rubrik trochu zbytečné, vždyť tě odkazují při kliknutí znovu na tvůj blog.
Líbí se mi adoptovaní maskoti i nově adoptované streptokočky.

Známkovat tuto část nebylo lehké, něco se mi líbilo, něco nelíbilo. Výsledek je tedy kompromisem mezi pro a proti - tedy známka 3.

Obsah:

Tvůj blog je více tématický, zaměřený hlavně na tvorbu grafiky. Dá se říct, že je vlastně i autorský, protože prolínací obrázky i animace jsou tvé. Stejně tak různé úvahy i osobní články, oznámení a soutěže.
Co bych vytkla, jsou překlepy. Pravopisné chyby se vyskytují minimálně, ale překlepů máš dost. Myslím, že píšeš rychle a překotně a nevracíš se k textu. Zkus to přehodnotit, číst po sobě a opravovat chyby. Tvůj blog tím jedině získá.
Styl tvého psaní je trochu chaotický a uspěchaný, jako bys chtěla honem honem říct světu svůj názor. Ale nevadí, patří to k tvé osobnosti, neměnila bych to. Nevadí mi ani slangový jazyk, je to tvůj styl vyjadřování a sedí ti. Texty a tvá sdělení působí přirozeně, jako bys zrovna s lidmi mluvila.

Známka - 2

Seznam oblíbených (spřátelených) blogů:

Hodnocení seznamu SB jsem původně neměla v plánu, ale tady dělám výjimku.
Musím tě totiž pochválit. Víc než pochválit.
Udělat seznam je jedna věc, ale dát jména svých sbének do ikonek a vše umístit do sloupku, je druhá věc.
Vypadá to skvěle, každý z blogerů má svou originální ikonku.Neuvěřitelně chytrý a vtipný nápad, navíc vizuálně atraktivní.

Známka - 1 (kdyby byla ještě lepší známka, dala bych ji!)

Celkové hodnocení

Líbí se mi, že hodně komunikuješ. Jsi vstřícná a ochotná pomáhat ostatním blogerům a blogerkám. Máš hlavu plnou nápadů a dokonce uvádíš i jiné blogy se zajímavou grafikou, také odkazy na grafické programy. (Viz - Užitečné odkazy).
Co se mi líbí moc, jsou ikonky tvých oblíbených blogů. (Jinými slovy, SB). Vypadá to moc hezky, navíc každá ikonka originální.
Máš tu spoustu maskotů, adoptované streptokočky, odkazy na další stránky, pořádáš soutěže, vystavuješ grafiku, sháníš hlasy nejen pro sebe, ale i pro své přátele ze spřátelených blogů.

Známkování celého blogu není jednoduché. Některé věci mě nadchly, některé věci bych odstranila nebo jinak srovnala. Navíc tvůj blog je opravdu svérázný, netypický.

Jednotlivé části jsem ti zkusila oznámkovat a šlo to. Ale celkový blog? Nemůžu se rozhodnout. Na tvém blogu je to jiné než na ostatních. Labandy skrytý koutek je prostě Labandy skrytý koutek.
Místo, kde si připadám jako doma. Trochu chaos, trochu bordýlek, ale přesto velmi útulně a příjemně...


Žádné komentáře:

Okomentovat