úterý 18. ledna 2011

Představuji vám... blog Romi

18.1.2011

Tento blog navštěvuji už dlouho - a opět nevím, jak jsem k němu přišla. Přes autorské blogy určitě ne, tam Romi není. Asi přes komentáře nebo mém projektu hledání zajímavých blogů.

Blog Římanky, zvané Romi, představení čtvrté.
Světlo blogového světa spatřil Romin blog 12.srpna 2008, takže Romi úspěšně bloguje už více než dva roky.

Blog je zajímavě vedený. Není příliš deníčkový, ani osobní - spíš by se dal definovat, jako sběratelský a zájmový.

V záhlaví má motto:

Jsou lidé, kteří pro nás znamenají celý svět...
O to těžší je ztratit je a uchovávat jen ve vzpomínkách.


Motto je pro Romanku osobní. Její blog jsem objevila v období, kdy prožívala jednu z nejhorších chvil svého života. Několik dlouhých měsíců bojovala spolu se svou mladší dcerkou o život a boj prohrály. Simonka už žije pouze ve vzpomínkách své mámy a její starší sestry, Sabinky.

Romanka, neboli Romi, ve svém blogu ukazuje zajímavosti, píše o zpěvácích a zpěvačkách, fotí zvířátka a okolní svět, vaří a své recepty zveřejňuje i s fotkami, že se sliny sbíhají a vždycky mám chuť hned jít a receptík si vyzkoušet.

Rozsah Romančiných zájmů je opravdu velký. Romanka není spisovatelka, ani velká básnířka, ani se o to nepokouší. Ale má svoje koníčky a to takové, jaké mnozí nemají.
Sbírá citáty - o životě, o štěstí, o mužích, o zradě a nenávisti, o samotě, o přátelství.
Sbírá i přísloví. Našla jsem v jejím blogu i morseovku! (Schválně, umí někdo z vás morseovku?)
Romí píše o horoskopech, numerologii, fotografuje růže, orchideje, ve své sbírce má i vtipy.

Od roku 2009 přidává i osobnější věci, fotí kytičky, které zasadila, skalku, kterou upravila. Zveřejňuje recepty svých vlastoručně uvařených jídel a jejich fotografie, které vypadají jak z časopisů o vaření a které by člověk nejraději snědl hned přes obrazovku...


Stejně tak od roku 2009 začíná zveřejňovat fotografie populárních hvězd s jejich autogramy.

Z jejích rubrik mě třeba zaujalo - Česká přirovnání

(Vyřízenej jak žádost.
Tvrdej jak surfový prkno.
Votrávenej jak Jamajský šípy.
Tajemnej jak hrad v Karpatech.
Blbej jak Vánoce...)

Romi píše o Janu Werichovi, Marilyn Monroe, Josefu Ladovi. (Výborný článek i se slavnými Ladovými obrázky najdete zde:

Sbírku osobností, o nichž píše, nelze vyjmenovat. Je jich mnoho... uvedu ještě příklad našich herců: Hugo Hass, Zita Kabátová, Lída Baarová, Jan Pivec, Antonie Nedošínská.
Sbírá informace i o zahraničních hercích a herečkách, jako jsou Mel Gibson, Richard Chamberlain, Heath Ledger, nebo Audrey Hepburn, Demi Moore, Sandra Bullock.

Píše o filmech i seriálech, které ji zaujaly.
Své články doprovází spoustou pěkných a zajímavých fotografií (často se ptám, kam na ně chodí? Já třeba takové ani neviděla... má asi šťastnou ruku.)

Představte si blog Romi i podle rubrik:

Autogramy - Citáty - Fantasy obrázky - Filmové pohádky - Herci a herečky - Horoskopy - hudební skupiny - Jak jde život - Jazykolamy - Kreslené seriály - Květiny - Místa, která jsem navštívila - Místa, která chci vidět - Motýli - Móda - Muži - Mýty a pověry - Osobnosti - Ovoce a zelenina - Pranostiky - Pro pobavení - Romantické filmy a seriály - Scifi filmy a seriály - Seriály - Smutné zprávy - Svatby - Svátky - Tipy z přírody - Vtipy - Zajímavosti - Znaky - Zpěváci - Zpěvačky - Zvířata.
A pro žádanky o hlasy - Reklamy.

Podle rubrik a článků si dokážu představit i osobnost Romanky - je to dáma se širokým okruhem zájmů. Nestrnula na místě. Baví ji svět. Sbírá střípky a úryvky zajímavostí. Ve svých článcích každé téma pečlivě zpracuje a doplní slušnou fotodokumentací.
Romi je tedy důkladná, cílevědomá i precizní. Je také laskavá a milá, slušná i vstřícná. Je to poznat v jejích článcích, i v jejích komentářích.

Rozhodně její blog doporučuji - i od samého začátku. Prolistovat Romančin archiv a přečíst si postupně všechny články je zážitek. Připadala jsem si, jako bych listovala společenským časopisem a užívala si článků o hercích, filmech, fotky a obrázků kytic, adventních věnců, informace o horoskopech nebo zajímavé citáty.

A přestože jsem na začátku tvrdila, že Romin blog je spíš sběratelský, přece jen má i osobní stránku, kde vkládá fotky z různých vycházek, výstav a míst, která navštívila, pohledy na přírodu nebo věci, které ji zaujaly.

Tuto stránku najdete v rubrice Jak jde život
Rubriku opatřila pro lepší orientaci rozcestníkem - můžete si vybrat mezi Fotografiemi nebo Recepty.




















A na závěr bych dala několik otázek pro Romanku:

01.Všimla jsem si, že blog jsi začala psát 28.8.2008 - bylo to náhodné číslo, nebo datum pro tebe něčím významné? (výročí, svátek, nebo volba pro krásné osmičkové součíslí)?

Je to naprosto náhodné datum. Sama jsem si toho nevšimla, protože ani nesleduji výročí založení blogu.

02. Co tě přimělo k založení blogu? Inspirace u známých? Nebo vlastní nápad?

K založení blogu mně inspirovala dcera. Moc se mi líbilo, že mohu být s někým v kontaktu a při svých starostech s mladší dcerkou to bylo takové malé povyražení a odreagování od všedního života.

03. Vědí o tvém blogování lidé z tvého okolí? Rodina, přátelé, známí... Přispívají svými komentáři k tvým článkům?

O blogu přes rok věděla jen má dcera. Vloni se o něm dozvědělo pár známých a rodiče. Navštěvuji ho jen někdy a komentáře nepíší. Jedna kamarádka díky mému blogu sleduje jak se máme a co děláme..

04. Ve svém blogu píšeš o místech, která jsi již navštívila a o místech, která bys chtěla vidět.
Je nějaké místo, které bys chtěla vidět a o kterém víš, že se tam nikdy nedostaneš?

Určitě Austrálie.. A přiznám, že se asi jen tak někam nepodívám..Ale svůj sen vidět na vlastní oči medvídka koalu, která v Austrálii žije jsem si splnila návštěvou vídeňské zoo. Dokonce mají i medvídka pandu

05. Také jsem se dozvěděla, že ráda čteš. Jaké jsou tvé oblíbené knihy? A co tě na nich zaujalo?
Nechci tě zahltit se seznamem, stačí výběr 3-5 knih...

Čtu opravdu moc ráda. Oblíbené knížky jsem měla hlavně v dětství. Četla jsem knihy o zvířatech, verneovky, dívčí romány, scifi-fantasy..
Teď si čtu hlavně historické romány, biografii a osudy, detektivky..Nemám vyhraněná témata. Kniha ať je o čemkoliv mě musí zaujmout natolik, že ji dočtu do konce.


06. Mezi svými koníčky zmiňuješ i hudbu. Jakou nejraději posloucháš? Chodíš i na koncerty? Máš svého pěveckého (skupinového) favorita? Co ti hudba dává?

Písnička se mi buď líbí nebo ne. To znamená, že si poslechnu klasickou popmuzik, folk, rock i metal a dokonce i hudbu klasickou.
Na koncerty jsem chodila jako náctiletá. Zmíním jména mého dětství a mládí- Petr Kotvald a Stanislav Hložek, Michal David, Dalibor Janda, Petra Janů,Heidy, Pavol Habera, Peter Nagy, Tublatanka, Elán..Měla jsem moc ráda Madonnu, Sandru, Modern Talking, Depeche Mode, Jon Bon Joviho, Metallicu, Europe a další..Hudba mně někdy uklidnuje, ale někdy mi připomene i vzpomínky které bolí.


07. Ve svém blogu uvádíš mnoho citátů. Je mezi nimi jeden, který by tě nejvíc charakterizoval?
Který by se přibližoval k tvé osobnosti?

Citáty mám ráda, protože mnohokrát jsou pravdivé.
Citátů je mnoho, ale opravdu nevím jaký by mne charakterizoval..

08. Také se věnuješ kytičkám a sbírání autogramů. Z kytiček, pokud vím, tě nejvíc baví pěstování orchidejí. Máš už pěknou sbírku, kolik orchidejí už zkrášluje tvůj byt? Daří se ti v pěstování? Kytičky rostou, kvetou, nehynou? Můžeš nám prozradit nějaký trik k pěstování orchidejí?

Květiny má rádo mnoho lidí..mimo alergiků. Vlastně jsem nikdy nepsala, že orchidejky sbírám. Začalo to v roce 2009, kdy mi moje mamka přivezla z Prahy první orchidejku, kterou koupila v obchodě, který se chystal ukončit svou činnost. Jelikož byla orchidejka cenově přijatelně dostupná, tak bydlí u nás. Byla to taková chudinka, které brzy opadaly květy a zbyli z ní jen dva holé stvoly. Ovšem za půl roku se objevily rašící pupeny a na Vánoce mi krásně vykvetla. Měla jsem obrovskou radost, že nezahynula. A jak čas plynul a náš život nebyl zrovna veselý, tak mi maminka dělala radost tím, že když viděla nějakou orchidejku tak mi ji koupila. Párkrát jsem si radost udělala i já sama. No a jak se říká, že když máš něčeho víc jak dva kusy je to sbírka.
Musím napsat, že i když nemám zrovna to správné okno kde mají Orchidejky být, tak se jim zatím daří a stále jim raší pupeny a kvetou!

Tak trik na pěstování nemám. Přečetla jsem dost článků a knížek o pěstování orchidejí, ale všude je něco jiného. Bydlím ve městě chemie a proto je raději nezalévám dešťovou vodou jak všude radí a většina to dělá. Já pro ně vodu převařuji a v létě je každý týden ponořím s květináčem do té vody na 2-3 hodiny. V zimě to stačí jen jednou za měsíc. Každý den je rosím. Zatím je nemám ani přesazené. Tak snad mi holky budou dělat dál radost.


09. V předchozí otázce jsem nadhodila i sbírání autogramů. Několikrát jsem se u tebe ptala, kolik už jich vlastníš. Nedá mi to a zeptám se i tady - prozradíš nám, kolik už jsi získala autogramů? Zařazuješ si je podle nějakého klíče (třeba rozdělení na naše a zahraniční), nebo data? Jaký byl tvůj první autogram? A jak jsi ho získala?
Tak úplně můj první autogram kdy jsem netušila, že se dám někdy na sbírání autogramů byl autogram z 1.5. 1982 od Helenky Růžičkové a jejího syna Jiřího. Je z jejich vystoupení u nás ve sportovní hale. A první do sbírky byl od Ondřeje Kepky. Doma jsem pak nacházela starší autogramy v památnících od Míši Davida a dalších. Zatím autogramy nijak netřídím. Mám je doma na hromádce v originálních obálkách.
Přesný počet nevím, ale něco málo přes 300 autogramů.
(Gratuluji k pěkné sumičce!)

10. Měla jsi chvilky, kdy tě napadlo ukončit blog? Kdybys ho ukončila, byl by to definitivní konec s úplným smazáním? Nebo bys nechala stránky tak, jak jsou?

Ano měla. Bylo mi psychicky moc špatně a myslela jsem si, že nezvládnu normálně fungovat. Nakonec právě díky blogu a všem blogovým přátelům jsem to zvládla:)
Blog bych úplně smazala!

Děkuji Romance za milé odpovědi a jsem ráda, že pokračuje dál ve svém blogování...


Blog Římanky, neboli Romi, najdete zde: (nebo spíš, už nenajdete)

Romi blog

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat