čtvrtek 2. září 2010

Báječný svět shopaholiků

2.9.2010 (filmotéka)

První byla knížka, druhý byl film. Obojí trošku hloupoučké, mírně roztomilé, lehce zamilované a s morálním naučením - neužívejte kreditních karet!

Jenže tento film není zas tak příšerný, jak to vypadá podle úvodní věty.
A kniha se dá celkem dobře číst. Jen jsem čekala něco jako Deník Bridget Jonesové, a to jsem nedostala. Báječný svět shopaholiků je o nějaký ten stupínek níž - přesto však dobře čtivá a zábavná knížka. Co chápu, tak naprostou závislost Rebeccy na nakupování, pořizování si nových pěkných hadříků, botiček, kabelek a parfémků. Koneckonců, byla mladá, byla hezká a každá hezká holka chce být ještě hezčí.

Co už mě vadilo, tak Rebečiny výmluvy.

Jak známo, každá kreditní karta, pokud není dobíjena neustálým přísunem peněz, se nutně vybije.
A Rebečiny karty se vybily všechny (vzpomínám na celkem vtipnou scénu, kdy platila šaty asi pěti kreditkami, kde byly zbytkové účty po pár dolarech... teď myslím film).
Rebecca je tedy posedlá nakupováním hadříků a prakticky čehokoliv. Její bankovní stav není ani tak na nule, jako spíš v mínusu. Její kreditní karty jsou totálně vyčerpány a její schránka se plní upomínkami z kreditních účtů.

A Rebecce se podaří jeden dobrá věc - dík jednomu svérázně psanému článku dostane práci. A nejenže dostane práci - působí přímo u pramene. Ve finančním poradenství ohledně půjček a kreditních karet.
A přesně podle známého rčení o kovářově kobyle nebo o lampě, světlu a tmě, Rebecca se prezentuje jako osoba důvěryhodná, se svéráznými, a přitom výbornými radami ohledně domácích financí.
A zatímco její popularita u široké veřejnosti stoupá, trpělivost bankovních úředníků se krátí. A Rebeččiny dluhy rostou stejně jako počet jejích výmluv, kdykoliv jde o oddálení osobní schůzky s bankéřem. Navíc získává morální podporu u svého šéfa (mimochodem pohledného mladého muže), který jí fandí a protože uvěří její historce o člověku, který jí vyhrožuje a obtěžuje, chrání ji před dotěrným bankéřem, seč může.

Jako většina lží, i tato praskne jako mýdlová bublina a Rebecca je odhalena jako nestydatá podvodnice. Ztratí nejen důvěryhodnost a práci, ale i  nejlepší kamarádku a navíc sympatie a přízeň svého dosavadního nadřízeného.

Rebecca konečně přizná sama sobě bezvýchodnost jejího chování a začne se sebou něco dělat.

Knížka i film mě zprvu mírně zklamaly (opravdu to není Bridget Jonesová), ale pak se mi zalíbily. Ano, je to průměrná tříhvězdičková podívaná. Rebecca je hezounká (nevím jen proč mi při pohledu na ni leze na mozek představa dvou písmen - BB - a Brigite Bardotová to není - a pak, Rebecca není ani blondýna.) Některé scény jsou opravdu vtipné, romance mezi hlavními hrdiny je očekávaná a happy end je happy.
Kdo čeká moc, bude zklamán. Kdo nečeká nic, bude potěšen. Kdo čeká zábavnou oddechovku, nebude překvapen a film si může užít....

Osobní hodnocení: 65%, u knihy možná o kousek výš.

Hrají:
Isla Fisher, Hugh Dancy, Krysten Ritter, Joan Cusack, John Goodman, Robert Stanton a další...
Režie:
P.J.Hogan
Autorka románu:
Sophie Kinsellová

POZN. - co je paradox, tak tenhle poměrně jednoduchý film jsem schopna sledovat opakovaně a už jsem ho viděla asi pětkrát. Co mě na tom přitahuje? Možná ty "starosti" hlavní hrdinky, které mít nebudu, její neuvěřitelná závislost na hadříkách, která mi nic neříká, fascinuje mě jak je naprosto schopna odhodit veškerou sebeúctu a důstojnost a poprat se s jinou zákaznicí o kozačky od Gucciho... možná taky její cesta ke změně, a pak, co je nejdůležitější, možnost vypnout mozek a prostě se bavit. (To už se týká mě, ne Rebeccy...)
Takže, asi se na ten film dívám, protože se u něj zrelaxuju.





















Žádné komentáře:

Okomentovat