úterý 28. září 2010

Cesta do fantazie - Spirited Away

28.9.2010 (filmotéka)

Jeden z nejkrásnějších anime filmů o putování malé holčičky za poznáním sebe sama.
Zpočátku nevinná cesta malé Chihiro a jejích rodičů se cestou změní v nečekanou noční můru - když cestou narazí na neznámou krajinu, v domnění že se jedná o skanzen, zajdou do nejbližší místního občerstvovacího centra a zatímco Chihiro se nechce ničeho dotknout, její rodiče v návalu hladu sní pokrm bohů.

Za to, že sáhli po jídle, které je určeno bohům, jsou potrestáni - promění se ve vepře. A Chihiro se náhle ocitá v příšerné noční můře - její rodiče jsou v podobě zvířat, je sama v opuštěné Zemi Nezemi, nikde není živáčka a s přicházejícím soumrakem se začíná měnit i tento neznámý svět. Rozsvěcí se lampy, a kolem se zhmotňují neznámé postavy. Do lázeňského městečka přichází bohové, aby se občerstvili a očistili koupelí.
Chihiro se setká s chlapcem, který jako jediný se chopí role průvodce a rádce. Aby přežila v neznámé zemi, musí začít pracovat...Haku, její nový rádce, je však služebníkem zrádné Yubaby.

Chihiro se podaří u této démonky získat práci a tím získá šanci přežít. Chce však víc než přežít. Chce zachránit a vysvobodit své rodiče ze zlého prokletí...
Na své cestě za záchranou rodičů poznává nové přátele a získává si srdce dalších bytostí... Sama se mění, roste v novou osobnost, která přestává myslet jen na sebe.

Film Spirited Away (Sen to Chihiro no kamikakushi) spatřil světlo světa v roce 2001.
Geniální tvůrce filmu a režisér: Hayao Miyazaki
Cesta do fantazie získala  v roce  2003 Oscara za nejlepší animovaný celovečerní film, dále získala japonskou Cenu akademie a Zlatého berlínského medvěda v roce 2002.
V časopisu Cinema získal plných 100%.

Více informací získáte zde: Wikipedie - Cesta do fantazie

Trailer



Žádné komentáře:

Okomentovat