neděle 17. října 2010

Umělecká díla nebo sentimentální kýče?

17.10.2010 (téma týdne)

Nikoho nenapadne myslet na hřbitov jako na místo, kde se nachází vlastně přírodní galerie.
Vstoupíte branou a máte na výběr. Cestičky se rozdělují a křižují. Cesty jsou dlážděné nebo vysypané pískem. Kolem hrobů stojí jako bodyguardi letité stromy. Kaštany, břízky, tuje, tisy, smrky nebo borovice. Hřbitov je vlastně zahrada zemřelých. Zahrada, o níž se zmiňuje i Hans Christian Andersen v jedné ze svých pohádek...

Na hřbitov chodím. Nechodím tam příliš ráda, ale působí na mě uklidňujícím dojmem. Je to místo klidné a tiché. Občas potkám sousedku nebo úplně cizí lidi, kteří jdou s konví vody, nebo zrovna zapalují svíčky. Hroby se honosí přepychovou úpravou nebo skromně vyhlížejí někoho, kdo tu dlouho nebyl. I hroby mají svůj vnější vzhled. I ony se předvádějí v kytičkové nádheře, nebo elegantní štěrkové úpravě. Pomníky a náhrobky jsou jako hlavy. Učesané a nalíčené. Připadá mi, že to jsou snad umělecká díla. Každý originál. Každý jiný vzhled. Některé jednoduché a elegantní, černá žula a stříbro, některé zdobené. Kříže, křížky, holubice, andílci. Někdy květové tepané motivy. Nápisy v různých provedeních. Motivy křížů jednoduché, hladké nebo členité, zdobné. Hroby a náhrobky kámen a štěrk, jinde ovinuty zeleným břečťanem, nebo doplněný thújkou či jalovcovým keříkem.

Lidi, kteří tam spočívají, neznám. Nevím, jací byli. Kdo z nich byl slušný člověk. Kdo byl vypočítavý chamtivec a kdo tyran. Kdo byl hrubián, kdo sobec, kdo grázl? Kdo byl hodný člověk, kdo byl slaboch? Vím jen o své rodině. Neznám rodinu sousedního hrobu. Nevím, jací jsou to lidé. Neznám ani ostatní rodiny. Vidím jen pomníčky, jména, a kytky ve vázách - čerstvé nebo zvadlé. Jednou za rok, kdy je svátek dušiček, hřbitov ožívá návštěvami a kyticemi a věnci ze smrkového chvojí. Večer, když se setmí, září stovkami svíčiček. Zářivá tajemná a záhadná galerie... má svou krásu a své kouzlo.

Anděl, kterého jsem vyfotila nedávno... i tento anděl je součástí malé přírodní galerie.

Žádné komentáře:

Okomentovat