pátek 22. října 2010

Je jak rozkvetlá zahrada

22.10.2010 (téma týdne)

Neznámo, světy za vesmírem, hvězdy nad hlavou, neprozkoumané končiny naší mysli.
Někdo ji miluje, někdo nenávidí. Někdo ji nezná a někomu je fuk.
To krásné slovo fantasy v sobě ukrývá fantazii. Nikdo neví, proč vlastně vznikla? Kdo byl první, kdo přišel s příběhem, který se odehrává v Zemi Nezemi? A co všechno se dá započítat do Fantasy?

Fantasy je tak obsáhlý žánr, že nemá skutečně hranic. Stejně, jako se tvrdí v jednom nezapomenutejném filmu - Nekonečný příběh.

Za několik desítek let ušla dlouhou cestu. Od prvních příběhů s hrdinským Cimmeřanem Conanem přes naivní příběhy o jednorožcích, po zmínky o čarodějích, čarodějkách a černé a bílé magii. Světem fantasy se prochází jednorožci, strigy, harpyje i draci. V tom světě existují studny s otrávenou vodou a zdroje vody živé. Gobelíny, v nichž jsou utkány všechny příběhy.

Proč lidi tolik vábí magie a kouzla? Co nutí lidi sednout a psát a tvořit příběhy - a co nutí čtenáře kupovat a sednout a číst třeba do rána?

Žijeme v přetechnizovaném světě. Cestujeme tak rychle a pohodlně, že zdejším putovním karavanám se o tom ani nesnilo. Používáme mobily tak samozřejmě, jako když dýcháme. Televize, video, počítače, internetový svět. Fotografické aparáty, kamery, web kamery. Auta, lodě, letadla, ponorky. Vysavače, pračky, ledničky, roboty, mixery, varné konvice, žehličky. Dálkové ovládání, protože jsme líní vstát a udělat několik kroků. Diskotéky, kavárny, bary, blyštivá světýlka. Adrenalinový sport.

A draci, jednorožci a klející princezny.

Od pohádek k fantasy je jen krůček. Přesto se liší. Ve fantasy nejsou dobré konce, ne vždy. Ve fantasy teče krev a vrah zůstává nepotrestán. Ve fantasy tě okradou a nedovoláš se spravedlnosti.
Ale i ve fantasy se může najít Zaklínač, který bojuje proti příšerám. Tajemný pocestný, který tasí meč a i když ti okradené věci nevrátí, zabije zloděje. A ve fantasy může ten nejmenší obyčejný hobit překonat sám sebe, podstoupit nepohodlí a svůj strach a změnit chod světa.

Co láká lidi v přetechnizovaném světě hledat jednorožce a draky? Proč putují po Středozemi nebo jiných zemích ve společnosti Zaklínačů, hledačů pokladu, trpaslíků a upírů? Šijí si kostýmy a vyrábí zbraně a pořádají setkání podobných nadšenců... vymýšlí karetní hry a souboje a ohňové tance. Zhlíží se v dávných hrdinských legendách, elfských pohádkách, a doufají v návrat Fénixů.

Fantasy je jak rozkvetlá zahrada. Rostou tu sedmikrásky, pampelišky, jasmínové keře, růže i exotické orchideje. Stejně jako příběhy jednoduché, naivní, nebo promyšlené, atraktivní, dech beroucí.
A bez ohledu na všechny draky, štíry, fénixy a jednorožce, nejlepší fantasy je to, ve kterém se píše o lidech.
A nakonec, jednou až pomine přetechnizovaný svět, draci, fénixové a jednorožci zůstanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat