neděle 17. října 2010

Vaříme zdravě, chutně a hospodárně

17.10.2010  (knihovnička)

Proč píšu mimořádně o něčem jiném než zajímavém románu? A zrovna o kuchařce?
Protože jsem dnes pekla kachnu. Tvora drůbežího.
A protože jsou chvíle, kdy sáhnu po kuchařce, i když normálně vařím, nebo se aspoň o vaření pokouším...

Zajímavé je, že po obrovském boomu kuchařek vždycky sáhnu po této. Mám kuchařek několik, speciály o moučnících, čínské kuchařky, kuchařkové knihy v režii vařících a pečících herců a známých hvězd, spoustu různých výstřižků s recepty a stoh časopisů Apetýt.

Přesto, když potřebuji osvěžit paměť s jedním konkrétním receptem, sáhnu po této knize.

Protože v podstatě je tam shromážděno vše, co člověk potřebuje vědět.
V této kuchařce se najdou recepty, jak na polévky, a vzápětí zavářky do polévek.
Pokračuje se vejcemi a vaječnými pokrmy, z vajíček se přechází na mléko a mléčné výrobky. Je tam oddělení o tucích, maso, zvěřina, drůbež a ryby. V této knize se nachází i ne zrovna běžné téma úpravy hlemýžďů a raků. Následují omáčky, majonézy, brambory, zelenina, luštěniny, houby.

Pokračují pokrmy z mouky a obilovin. Kynuté moučníky, smažené moučníky, piškotové a moučníky z křehkého těsta. A moučníky nekončí, jsou tam perníky, lístkové těsto, odpalované těsto. Tažené záviny, lité těsto, dorty a cukroví. K tomu krémy na plnění dortů, polevy, a přechází se na drobné čajové pečivo, různé zákusky, nákypy a pudinky. Od pudinků ke sladkým krémovým omáčkám a studeným zmrzlinám je logický krok a protože zmrzliny jsou převážně letní záležitost, následuje ovoce a ovocné zákusky.

Na konci je několik kapitol - nápoje, koření, a rady, jak stolovat.

Recepty se dají vyhledat abecedně nebo v rejstříku podle druhu pokrmu.

Asi si řeknete - proč tady pěji ódy na obyčejnou kuchařku?
Protože jsem držela v ruce několik kuchařek, docela dobrých, ale tahle se zdá být nejlepší.
Protože tam nejsou jen recepty, ale celkový popis přípravy. Rady, jak dlouho vařit a péct, jak podlévat pokrmy, na které jídlo je potřeba rozpálit troubu a co je naopak třeba péct při mírné teplotě.
Protože vím, že když potřebuji uvařit omáčku, kterou jsem nedělala rok (nejsem omáčková), nalistuji si prostě Omáčky.

Dnes se mi náramně hodila při pečení kachny. Neboť kuře dělám běžně, ale kachničku jednou dvakrát do roka...

Pod nenápadným názvem Kolektiv autorek se skrývá spousta lidí.
Tuto zdánlivě jednoduchou knihu napsaly: Joza Břízová, Juliana Fialová, Marie Havelková, Maryna Klimentová, Vlasta Koseová, dr. Jana Kolaříková, Božena Krchová, Božena Šmoková a Marie Urbanová.
Úvod lékaře prof. MUDr. Karla Halačky
Fotografie: Olga Davidová, Zdeněk Gaudl, Lubomír Rott a Bohuslava Štorová

Knihu vydalo Avicenum, Zdravotnické nakladatelství Praha, 1975, za což tomuto nakladatelství posílám vřelý dík.

A co vy? Máte taky nějakou oblíbenou kuchařku?

Žádné komentáře:

Okomentovat