pondělí 28. března 2011

Blogové projekty a hříčky

28.3.2011 (článek dám pro nostalgii a zajímavost, jaká témata se na blogu dala najít)

V posledních několika měsících jsem postupně na blogu objevila zajímavé projekty.
A mnohé z nich se rozšířily jako kruhy na vodě.
Dala jsem si trochu práce a zkusila jsem dát dohromady jakýsi žebříček, seznam...
Znáte někdo nějaký zajímavý projekt? Napište prosím do komentářů!
(P.S. na projekty se dostanete jednoduše - prokliknutím nápisu nebo odkazu...)

 


Projekt jsem našla u Em Zet. Jde o to, vyjmenovat věci, které máme rádi, podle písmena abecedy.
Vyber jednu knihu na měsíc, podle počátečního písmena v měsíci. Přečti. Napiš o ní něco.
Nalezeno na blogu Terezy M.


Aktuální akce: Představ jsi, že jsi duší nějakého okamžiku. Žiješ pouze v průběhu dané chvíle a znovu a znovu se v ní oživuješ, pokud se někdy někde podobná chvíle zopakuje. V každém takovém okamžiku prožiješ celý život. Zkus popsat okamžik, který by byl takto spjatý s tvou existencí. Popiš, jak při něm žiješ, jak vnímáš, co vidíš a děláš, proč je ti tak blízký.
Archív proběhlých akciček (kdo chce, může zpětně reagovat na již proběhlou akci pod perexem):
1. Pozorujte hvězdy. Zkuste k nim promlouvat a vnímat, jak na vás zpět zareagují. Vyjádřete jakkoliv dojem či obsah z toho, co jste zachytili.
2. Napište někomu, na koho občas myslíte, ale již dlouho jste se mu neozvali.
3. Sedněte si poblíž nějakého rušnějšího místa a pozorujte lidi kolem sebe. Dojmy a zážitky jakkoliv zaznamenejte.
4. Představ si, že jsi svým vlastním opakem. Jak bys vypadal, jak byses cítil a jak bys jednal s druhými? Inspiruje tě v něčem nová podoba? Dokázal bys v ní najít nějaké spojitosti a podobnosti se sebou? A proč je vlastně tvůj opak zrovna takový? Své úvahy vyjádři písemnou formou, můžeš přidat i ilustrace.
5. Zajdi do knihovny a vyber si první knížku, která tě zaujme svým obalem. Přečti si ji, napiš na ni svůj názor a zkus ji srovnat s tím, co normálně čteš. Jak moc se to od sebe liší? Vybral bysis tuto knihu a dokázal ji přečíst za normálních okolností? Totéž můžeš udělat s první knihou, která tě zaujme svým jménem.
(Na blogu Axolotlíka)



Ve dvaceti bodech dvacet věcí ve tvém životě, názory, vzpomínky.
Na blogu Mind-Fuck.



Zajímavý projekt jsem objevila na blogu AKEMI.
Na každý den jeden dotazník nebo jeden úkol. Zajímavá výzva!


neboli Čtenářský klub. Živě! V čem spočívá myšlenka čtenářského klubu? Vybrat a přečíst jednu knihu, pak se sejít a povídat si o ní. Probírat hlavní hrdiny, hrdinky, motivy, co se líbilo a nelíbilo... Yanny, která tento klub vytváří, se inspirovala filmem Lásky podle předlohy.

 

Nalezeno u TlusŤjocha, původcem je Sussanah!


V podstatě výměnný obchod. V tomto případě výměna kritik - já ohodnotím knihu (povídku) tobě, ty ohodnotíš mě.



Viděno u Elisis-diary, Berry, Lowi a posledně Ebolin. Původce řetězáku Luu-san.

 

Projekt od Abyss



Další projekt od Abyss.


Zajímavá fotografická inspirace u fotografky Ludmilly! Nejde o kusovky, které běžně najdete na internetu, ale o vaše vlastní. Jeden záběr, třebas naaranžovaný.

 

Soutěž, která se bude opakovat. Co je vůbec Bissazioa, se dozvít po kliknutí na odkaz.

 

Nalezeno na blogu Lenky, která se inspirovala na twiteru - Ultrakrátké historky.

 

 Malý dotazníček, k zamyšlení i pobavení. Na blogu Lenky.

 

 Každý den něco malého pro radost. Život přece není jenom úmorná záležitost, kdy se chodí do školy - do práce - a domů. (Odkaz z blogu Lenky...)

 

Týdenní projekt, kde jmenujete sedm věcí, které se vám povedly, nebo z kterých jste měli radost. Nalezeno na blogu Lenky.


Fotografování každý den. Každý den jednu fotku, cokoliv. Něco, co se vztahuje k zážitku dne, nebo věc - člověk - zvíře - které nějak zaujme. Znamená to chodit stále s foťákem nebo s mobilem, který je vybaven fotografovacím zařízením.

Více o Projektu 365 jsem se dočetla na tomto blogu: Susannah

Lidé často popisují, jak jim "celý život proběhl před očima", když prožijí nějakou traumatickou událost. Když začal Taylor McKnight pořizovat snímek každého dne, v lednu 2004, netušil, že projekt nebude pouze upomínkou na celý rok, ale že mu také pomůže ujasnit si, co je v jeho životě důležité. Ať už to byly jeho vztahy, kariéra, jeho smysl pro módu, zaznamenávání každého dne ve fotografii vytvořilo bohatou obrazovou historii jeho života... a navíc se stal lepším fotografem! Teď, když je uprostřed druhého kola, požádali jsme Taylora, aby nám o tom něco napsal. Přečtěte si, jak a proč začít tvořit vlastní fotografickou historii...

PROČ SE DO TOHO PUSTIT?

Dennodenní pořizování fotografie je velký závazek s velkým přínosem. tady je pár důvodů proč se do toho pustit:
- představte si mít možnost nahlédnout zpět do kteréhokoliv dne roku a připomenout si co jste dělali, koho jste potkali, co jste se naučili... (často zjistíme, že jen těžko vzpomínáme co jsme dělali včera nebo minulou noc, co teprve celý loňský rok!)
- vaše roční fotoalbum bude famózním dokumentací vašich cest a úspěchů, vašich účesů i přátelství. Čas běží překvapivě rychle.
- každodenní fotografování z vás udělá lepšího fotografa. Dennodenní používání vašeho foťáku vás naučí poznat jeho umění i limity. Zlepšíte se v kompozici záběrů, začnete se zajímat o světlo a budete mnohem kreativnější, když budete nuceni přijít s něčím novým každý jednotlivý den.

PÁR TIPŮ JAK NA TO
1. berte sebou fotoaparát opravdu všude ano, všude. Udělejte z toho zvyk. Do obchodu, kde běžně nakupujete, do restaurace, na party, do práce, do školy. Jdete do kina? Pořiďte si snímek mobilem, většina z nich umí fotit. Pokud máte jeden z těch mini foťáčků, nemáte žádný důvod nemít ho v kapse bez přestání. A pokud ne, foťáky v telefonu jsou pro vás ideálním východiskem.
2. udělejte to tak, aby sdílení vaší fotky bylo opravdu snadné, můžete si zřídit vlastní blog, a pak pro každou fotku vytvořit nový příspěvek, anebo ještě jednodušší je použít nějaký web orientovaný na sdílení fotek. Ideální je například http://flickr.com/ , http://www.fotolog.com/ anebo http://www.photoblog.com/ . Pokud si najdete jednoduchý a rychlý způsob, bude vás to stát míň úsilí a bude vás to víc bavit.
3. obměňujte svoje témata pokuste se zachytit celodenní události v jediné fotografii. Pusťte se do fotografických exmperimentů. Udělejte fotku někoho, s kým jste se nově seznámili, něčeho co jste poprvé okusili anebo toho, co jste se právě naučili. Nafoťte to, co vás rozesmálo. A nezapomeňte alespoň jednou za měsíc vyfotit sebe, aby byly zaznamenány i změny vás samotných.
4. vyprávějte příběh. Využijte příspěvku na blogu anebo popisku fotky k tomu, abyste vysvětlili, co se vlastně odehrává na jednotlivé fotografii. Jak moc vám ten oběd chutnal? Co vás přimělo vyfotit toho cizince? Pomůže vám to pamatovat si a také ti, kdo si budou vaše obrázky prohlížet, lépe pochopí, proč jste udělali právě takovou fotku. Není nutné psát příliš, stačí trochu dokreslit fotku.
5. nepřestávejte, ať se děje cokoliv. Toto je asi nejdůležitější rada ze všech. Budete unavení a zpruzení každodenním focením. Někdy jistě budete uvažovat o tom, že to vzdáte. Nedělejte to! Výsledné dílo stojí za tu námahu. Připomeňte si váš hlavní důvod, proč jste do toho šli... Budou dny, kdy vám nic nebude připadat dost zajímavé na fotku, a dny, kdy si řeknete, že jste nedělali nic zaznamenání hodného. I tehdy je ale někde kolem vás úžasný záběr, který chce být vyfocen. Vyjděte z domu ven, běžte na procházku. Nebo zůstaňte vevnitř a jen se rozhlédněte kolem. Vyfoťte něco, co má pro vás osobní hodnotu. Nafoťte interiér vašeho domu, ať máte doklad o tom, jak se mění váš vkus v průběhu času. Vyfoťte cokoliv, jen nepřestávejte. Řekněte o projektu i svým přátelům a zapojte je do něho také. Jejich povzbuzování vám pomůže vytrvat!
6. přidávejte fotky včas a často. Naplánujte si svůj postup, přidávejte fotky minimálně jednou týdně, ať se nezavalíte zpětným blogováním, to může být ubíjející. Ideální je přidávat fotky každý den, nebo aspoň každý druhý. Znovu opakujeme, věnujte nějaký čas přípravě a vymyšlení opravdu lehkého a rychlého postupu, aby přidávání fotek bylo jednoduché a ne ubíjející.


 - fotografování každý týden
Nejzajímavější fotka z celého týdne. Nepochopila jsem pravidla, ale myslím, že by šlo přidat k takové fotce nějaké povídání. Kde a kdy byla pořízena, případně přidat nějakou historku, úvahu k fotce nebo báseň. Vlastně by mohl být vytvořen jakýsi fotopříběh - pravdivý, nebo i vymyšlený.

  

úkolem je vyfotit předměty, začínající od A a končící po Z. Jednoduché!
Našla jsem na blogu u Ayor. (Pozn.- blog Ayor zrušen.)


Nebo jinak - Příběhová Abeceda.
Viděla jsem na webu TlusŤjochův web, neboli Sebrané mesydže a taky na blogu u Janinky
A původní inspirace, nebo spíš výzva, pochází z blogu Taychi!
Vlastně jde o vytvoření povídky nebo básně, kde počáteční písmena jsou stejná. Dost těžké, to vám povím!

 

Další zajímavý projekt vychází od Abyss.
Původně je to zamýšleno jako soutěž o knihu, ale na svém blogu ho může uvést kdokoliv z nás.
Oč jde? V podstatě je to hodnocení knihy, kterou jsme četli. Ale není to jen vypsání obsahu, případně uvedení, jaký dojem na nás kniha udělala. Ale několika slovy definovat knihu, říct, která postava nás zaujala a která nám je protivná, uvést něco, co se nám líbilo nebo nelíbilo.

Projekt jsem vlastně objevila na blogu Dori a pravidla zní takto:

1. Proč jsem si vybral/a právě tuto knihu?
2. Definujte knihu až dvěma slovy (přídavným nebo podstatným).
3. Definujte knihu jedním slovem (slovesem nebo citoslovcem).
4. S jakou postavou bych se ztotožnil/a, případně kým bych chtěl/a nebo naopak nechtěla být.
5. Pokuste se v každém příběhu něco vyšvihnout, ať už je třeba i opravdu velmi špatný, najděte v něm alespoň jedno positivum.
6. A naopak najděte jedno negativum, ale pouze jedno, cílem je uvědomit si co vám na knize vadilo nejvíce, nemusí to být jen chyba v knize (spisovatelce), ale třeba i v chování postav.



Ještě bych chtěla uvést nový projekt Jazyk našeho srdce, který se teprve rozjíždí a je zaměřen na záchranu češtiny. Původcem myšlenky je Xavier Fender a oč vlastně jde? Je to způsob jakéhosi internetového semináře, kde každý, kdo chce, může přispět úvahou nebo kritikou nějakého článku, vychytáním chyb v některých recenzí v tisku, nebo nějakým odkazem na zajímavou literární soutěž.

Na závěr bych chtěla připomenout projekt, který vyhlásilo Malé Chlupaté Stvoření z Alfa Centauri, a ten projekt se jmenoval Chlupatomalé Devětidenní.
Šlo o tři témata, každé v rozsahu tří dnů, a měla to být báseň, povídka nebo obrázek na určené téma.

K projektům se dají přidat různé soutěže, hry a hříčky.
Většinou se zadáním nějakého tématu a výčtu slov, které musí být použity (jedná se hlavně o povídky nebo básně). Tuto jsem našla na webu u Sussanah


Nedávno jsem si zahrála malou představovou hříčku na téma Roční období - inspiraci jsem našla u Lenky, která inspiraci našla zase na jiném blogu.

Další hříčka, která se dá hrát, se jmenuje Deset věcí, které mám ráda.
Tedy, vypsat asi deset věcí, které mám ráda, a uvést také, proč. Tato hříčka není špatná, člověk si aspoň udělá pořádek sám v sobě...

A jako protipól jsem nastavila další hříčku, která se jmenuje Deset věcí, které nemám ráda.
Jedná se o totéž, ale naopak. Ke každé z věcí přidat důvod, proč ji nemám ráda...



Jaké vlastnosti jste našli u svých současných i bývalých? Pojmenujte podle abecedy. Na blogu Lenky.


Je to podle jednoho videa a vlastně napíšeš věci, které máš a nemáš ráda. Ale popis může být jako článek, povídka, prostě text - ne pouhý řetězák.


Vlastně je to malé ohlédnutí za blogerskými počiny, za články, které jsme spáchali, napsali nebo namalovali.

-

Tento projekt jsem našla na blogu Fotografia.cz
V čem spočívá? Barva duhy napovídá - jednou měsíčně je vyhlášena barva a na tu barvu se má fotit.
Tedy převážně věci, které onu určenou barvu obsahují.

(Rozpracované: Můj nápad: Dvanáct přání
Chtěla bych tento rok: dvanáct věcí, na každý měsíc jednu. (někdy je chuť něco podniknout, vidět, přečíst, tančit, uvařit, změnit šatník, vyhodit starou skříň, koupit vytoužené střevíčky, zajít si na výstavu, do kina, zhubnout, odbarvit se, namalovat obraz, napsat knihu...
Podařilo se uskutečnit:
Tento nápad zatím promýšlím. Dát to jako novoroční? Nebo spustit od kteréhokoliv měsíce?
Myslím že B) je správně...)

(Na závěr přikládám fotočku s knihami - tentokrát jsem sáhla pro inspiraci k netovým obrázkům, protože mezi svými jsem nenašla žádný, který by se hodil...)

1 komentář:

  1. Teď mne štve, že jsem si z Fotografie nepřepsala všechno co jsme tam dělali. Duhu jsem absolvovala, 365 taky, malé radosti taktéž.

    OdpovědětVymazat