neděle 20. března 2011

Čtvero ročních období

20.3.2011

Co vás napadne, když se řekne slovo JARO?
S čím si spojujete jaro - léto - podzim - zimu?
To jsem našla poprvé na blogu Lenky.

A zkusila jsem sama za sebe, co pro mě znamená jaro, léto, podzim a zima?
Je to vlastně hra, taková malá hra na slova a představivost. Může si ji zahrát každý, kdo má hravou povahu!
A tato hra mi není cizí, ráda si totiž představuji a některá slovíčka jsou pro mě víc než slovíčka.
Některá slova totiž cinkají, voní, tlučou, létají, víří nebo tajemně svítí.

Takže, hraní se slovíčky začíná... a pokud vás inspiruje, můžete se rozehrát na svém blogu i vy!

Jaro - probouzení, růst, život a slunce. Zeleň, mladá, svěží, světlounká a všudypřítomná. Světlo! Vzduch naplněný jakousi podivnou omamnou vůní. Síla, míza, proudění energie, opojení.
Žluť housátek a kuřátek, žluť zlatých dešťů a narcisek, nevinnou bělost sněženek, rozjásanou červeň tulipánů a něžnou krásu a vůni fialek. Živý zpěv ptactva, bzučení včel. Šeříky, zlaté koberce pampelišek, tiché vyprávění jasmínu a předvádění se exotických kosatců.
Odložení zimních věcí, teplých bot, bund a rukavic. Vytažení jarních - trička s krátkým a dlouhým rukávem, botasky, jarní bundičky, batůžek. Zkontrolování kola, otření od prachu a dofouknutí plášťů. První umytá okna a prosvětlení místnosti. První prádlo pověšené na šňůře a provoněné větrem.

Léto - budiž pochváleno! Trička bez rukávů, sukně nebo kraťasy, slunce od rána do pozdního večera, vůně vody a šumění rákosí. Lodičky, lehátka, bazény a křik prázdnin. Růže! Bílé, růžové, červené, duhové, meruňkové, velkokvěté, plnokvěté a úžasně voňavé. Rozpálená země a ovívání papírovými kapesníčky, sešitky, diáři, které slouží místo neexisujícíh vějířů. Volání po troše studeného větříku nebo klimatizaci. Občerstvování! Zmrzliny, kopečky zmrzliny pistáciové, vanilkové, borůvkové, citronové, kakaové i kávové, mňamkově čokoládové, zmrzlina s ovocem, s jahodami, malinami a broskvemi. Samozřejmě, jahody! Jahody se šlehačkou, jahodové poháry a jahodové koktejly, vysoce napěněné a krásně vychlazené. A stejně tak vychlazený, zlatý mok, lehce nahořklý a takový, co chladí zevnitř... Letní mojito, mátový nápoj s limetkami a drceným ledem! Letní posezení na terase, letní brouzdání večerní krajinou, letní poslech žabího koncertu a letní útěky před hladovými komáry. Léto, které budiž pochváleno.

Podzim - konec léta. Borůvky a melouny. První dozrávající kukuřice, potajmu uloupená a nad ohněm pečená. Posekaná pole a strniště, které píchá do nohou. Slunečnice, které odkvétají a pestré jiřiny a hvězdnaté astry, které rozkvétají. Ptáci, nachystaní na odlet a kroužící nad krajinou. Vůně páleného listí a ohýnků s pečenými bramborami. Draci, létající oblohou, draci různě pomalovaní, šťastně nebo hrozivě se zubící. Popadané hladké kaštany. Listí, které dostává pozvolna barevný přeliv. Podzimní zlatavě zbarvené slunce a větřík, který pofukuje do vlasů a sukní. Příjemně teplé dny, kdy se ještě dá chodit v tričku s krátkým rukávem, kdy se ještě dá dopřát zmrzlinový pohár, ale kdy se dá už vychutnat horká čokoláda nebo horká káva.

Zima - modrá a bílá. Ledový dech. Zimní královna, která se prožene krajinou a nechává za sebou bílou vlečku. Sněhovou peřinu na střechách domů i na polích a zahradách. Zvuky ticha. Zmrzlé slzy rampouchů. Tiché křupání sněhu pod nohama a původní kouzlo vánoc.
Ale taky marast. Roztálý sníh měnící se v břečku. Neslušná slova cedící se přes zuby. Vlezlá mokrá zima, která zalézá za uši, za krk a do rukávů. Namrzlé cesty, kluzké a zrádné. Škrabání okýnek aut, prosolování té namrzlé břečky, neustálé vzhlížení k obloze pokryté šedivou vrstvou mraků a mračící se na to lidské hemžení. A touha po slunci.
A sníh. A slunce na zimní obloze, slabé a nazlátlé, na modré obloze se kutálející. Zamrzlé rybníky a bruslení a stavění sněhových a ledových soch. Ledová krása zachycena v okamžiku a dočasně. Krákání černých vran, které jak květy zla usedají na holé větve stromů. A střídání nálad královny Zimy, jak rozmarné staré panny. Zima je usínání.
 


 A zde ukázka ze zmíněného blogu, okopírováno proto, že Lenčin blog už existovat nebude.

Moje roční období

13. března 2011 v 19:59 | Lenka |  myšlenky slečny Lenky
Mám příjemnou novinu! Za týden začíná jaro! :) Letos tento okamžik nastane přesně 20. března ve 23:21 a od té chvíle nám sluníčko bude jen a jen blíž... hurá!!! :)

Čím jsem starší, tím hůř ty zimy snáším a tím větší radost z jara mám... a konečně se to blíží! :)))
A pak se hned zase začnu těšit na léto! ;) :D

Každé období s sebou nese něco typického, něco na co se těšíme nebo na co vzpomínáme, něco co si s tím daným obdobím neomylně spojujeme... a takhle to mám já:

Jaro

.
.
první jarní deštík, který smyje trochu té zimní špíny, zazelenání se a rozkvět luk, bolavé nohy z prvního výletu, chuť špekáčku pěkně vypečeného nad ohýnkem, odhození bund, svetrů a mikin, víc výletů a užívání si prvních teplých večerů, první plavecká tempa v přírodních vodách

Léto

.
.
chuť třešní a hned vzápětí jahod rostlých na sluníčku, vůně oleje na opalování a věčně mokré plavky, nenáviděné tropické noci, příjemně svěží chladivá rána a radost z ponoření se do studené vody po dlouhém dni v rozpálené kanceláři nebo z krátké letní přeháňky, dovolená, kemping, hřích v podobě voňavých doutníků

Podzim

.
.
chytání posledních teplých slunečních paprsků během babího léta, sbírání a louskání ořechů a oříšků, výlety, brouzdání se spadaným listím, zvuk kapek podzimního lijáku dopadajícího na parapet, u kterého se tak krásně usíná, a úžas nad první sněhovou vločkou...

Zima

.
.
... následovaný logickým rozladěním z tou hnusnou břečkou rozmáchaných bot, vzpomínka na neopakovatelnou dětskou radost nad poprvé rozsvíceným vánočním stromkem, radost z mrazivých slunečných dní, praskání dřeva v krbovkách, popíjení svařáku a vyhlížení jara, neskutečná radost z prvního "jarního" kvítka

A co Vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat