sobota 12. března 2011

Jak přicházejí sny

12.3.2011 (filmotéka)

Jako supertip na nedělní podvečer chci dát film Jak přicházejí sny.

Anotace:
Vypravěčem podivného příběhu je lékař Chris, který se po smrti při autohavárii ocitá ve zvláštním stavu mezi skutečnosti a nicotou. Posléze přichází do pozoruhodného světa, vytvořeného jeho vlastními představami, vzpomínkami a sny. Chris sleduje z dálky milovanou manželku Annie a marně se snaží ulehčit ji utrpení. Manželé totiž přišli už dříve, při jiné autohavárii o dvě děti a překonali těžkou krizi. Annie spáchá sebevraždu. Chris, který se mezitím setkal s dětmi, se pro ni vydává do pekla, odkud se mu ji podaří zachránit. Rodina se konečně shledá ve vysněném světě. Příběh však nekončí, protože je možná reinkarnace.

O tomto filmu se nechci příliš rozepisovat, protože je lepší ho vidět, než o něm číst. Jen bych chtěla pochválit vizuální stránku příběhu, úžasné obrazy nebe i pekla. Film je smutný, ale přesto velice krásný, film, který vás dojme i okouzlí.

Osobní hodnocení - 80%

























Film  Jak přicházejí sny opravdu stojí za vidění.

Přidala bych ještě nějaký komentář  čsfd:


Big Bear
***** Film je natočen podle románové předlohy a viděl jsem jej půl roku po smrti mého předčasně zesnulého otce. Uvědomil jsem si pozdě, kolik jsem mu toho nestihl říci a že jsem nestihl se mu za lecos omluvit...Moc bych si přál, aby po smrti existoval svět o němž pojednává tento krásný a vizuálně dokonale zpracovaný film. Robinovi Williamsovi role krásně sedla. Začátek filmu je neskonale drsný, Williams přijde při nehodě o děti a posléze manželku, která trauma neunese a spáchá sebevraždu. Robin sám přežívá jak se vůbec takováto situace přežívat dá a při jedné z hromadných automobilových nehod v tunelu coby lékař spěchá k havarovanému vozidlu. Dlaším do kolony havarujícím vozem je však sražen a my i on se najednou ocitáme ve zcela jiném a neuvěřitelém světě. Hned v úvodu se s ním přivítá jejich dávno zemřelá fenka labradora a on jen velmi těžko chápe novou skutečnost, že je mrtvý. Úvodní dramatický záčátek se ztrátou nejbližších však byl nutným prostředkem pro přesun milovaných osob na jiné místo, kde se rodina zase znovu setkává. Bohužel bez maminky a manželky. Ta patří jinam, protože sebevrazi mají pro věčné bytí jiný svět. Robin se dozví, že tamten svět lze navštívit pouze s průvodcem a cesta je velmi nebezpečná. Je mu dovoleno s manželkou promluvit, ale je upozorněn že ta žije ve svém vlastním vnitřním světě a nebude jej slyšet. Na promluvu a její procitnutí má jen omezený čas pro návrat zpět. Pokud se mu to nepovede, či limit překročí, zůstane i on navždy ve světě bloudících a trpících duší....... Co mnou ale skutečně otřáslo byl fakt, že převozníkem a průvodcem podsvětím nebyl nikdo jiný než Max Von Sydov. Herec, kterého mě táta naučil milovat už v Bergmanových snímcích..křižák, který hrál se smrtí šachy.... To už ale asi hledám souvislosti i za hranicí tohoto mystického snímku. Ono to ale nutí. Možná je to jen vizuální kýč, možná pro někoho přiblblost o ráji a pekle... Pokud vám ale někdo z blízkých odešel a už budte schopni o jeho ztrátě na úkor žalu více přemýšlet - zkoukněte tento film. Svým způsobem se vám pak uleví. Uvidíte. Podobným snímkem o světě po naší smrti jsou Votočkovy Křídla slávy s Colinem Firthem a Peterem O'Toolem.
 (Jen bych chtěla maličko opravit - Williams přijde o děti, ale ne o manželků, ta jako jediná zůstává naživu. Sebevraždu spáchá až později)


MM_Ramone
**** Čo sa stane až zomrieme? Čo nás čaká po smrti? Aké to bude? Možno to bude podobné ako vo filme "Ako prichádzajú sny", ktorý v roku 1998 natočil novo zélandský režisér Vincent Ward. Do hlavnej úlohy obsadil, dnes už nebohého, herca Robina Williamsa. Podal perfektný výkon. Výborne mu pri tom sekundovala Annalebella Sciorra. Dobrý bol aj afro-američan Cuba Gooding jr. v jednej z vedľajších úloh. Snímok "Ako prichádzajú sny" je zaujímavá, post-mortem romantická fantasy dráma. ****


A jeden trailer:





Žádné komentáře:

Okomentovat