středa 25. května 2011

No Futurum!

25.5.2011 (téma týdne)

Leckdo se diví mému pesimismu.
Ale to není tak těžké pochopit, pesimismus totiž vyvěrá z představy budoucnosti.
Pro někoho je možná šťastná a jásavá, zejména pro ty, co se stačili za ty roky zásobit na věčné časy a nikdy jinak.
Pro někoho jakžtakž přijatelná.
Pro někoho nejistá a pro někoho zoufalá.

Četla jsem před chvílí novou báseň u Lucerny. Báseň (o budoucnosti - a velmi dobrou) byste našli ZDE.

Shodou okolností jsem se dnes bavila s jednou paní na úřadě - o penězích, o mzdách, o důchodech, o reformách.
A po této debatě jsem propadla (znovu) hluboké depresi.
Jasně, zase se z ní dostanu, takových depresí už jsem zažila několik, kdybych měla skákat z okna při každé, tak jsem zombie.

Ale budoucnost je opravdu nejistá a to hodně.
Protože v dnešní době nastává nový teror - zde není třeba zbraní ani tanků, nemusí se zavírat lidi. Stačí zvednout daně, zvýšit povinné pojištění, zdražit potraviny, plyn, elektřinu, vodu, pohonné hmoty, poplatky ve zdravotnictví... Základní lidské potřeby. K tomu snížit platy.
A v médiích tvrdit, že průměrný plat v České republice je kolem 23000 korun českých.

Ze všech stran jsme bombardovaní tím, jak se máme uskrovňovat. Jak státní dluh narůstá. Jak si máme šetřit deset tisíc měsíčně na důchod. (!!!!!) Jak budem investovat do penzijních fondů. Jak se bude posouvat doba odchodu do důchodu, protože věk se prodlužuje a stárnoucí populace holt odmítá umřít v sedmdesáti letech.

Jistěže mají pravdu, naši ministři. A odborníci. A průzkumníci trhu. Věk se prodlužuje, lidi se opravdu dožívají vyššího věku (jaká drzost!)
Ale jak kvalitní je život v tomto věku? Mnozí za ty roky nechali kus svého zdraví v práci. Opotřebované klouby, zrak, ledviny, srdce. Vysoký tlak, cukr, cholesterol.
A naši ministři se domnívají, že zvýšená hranice odchodu do důchodu zaručí, že lidi budou opravdu do té hranice pracovat. Dobrá představa budoucnosti, už vidím ty klempíře, pokrývače, zedníky, kopáče, prodavačky v marketech, dělníky u pásů, nebo skladníky, švadleny, zdravotní sestry nebo kuchařky, jak v pětašedesáti odvádějí plný výkon po celou pracovní dobu, zdatné, zdravé a optimistické.

Předčasný odchod do důchodu bude zřejmě zrušen, nebo tolik znevýhodněn, že mnoha lidem nezbude, než dělat do smrti (protože pravděpodobnost, že někoho skolí v pětašedesáti infarkt třeba u pásu, je docela vysoká).

Dobrá varianta je, mít dost peněz a našetřit si. Je tady ale velké ale. Protože dvě třetiny národa mají tak nízké platy, že vychází od platu k platu.
Situace je nezáviděníhodná. Shrnu to do několika bodů:

Když nemáš práci, nemáš z čeho žít. Důchod se posunuje, když nemáš práci, z čeho si našetříš na důchod, když nemáš z čeho žít? Být na pracáku znamená být na almužně, z čeho si našetříš na důchod, když není z čeho žít? A kdo tě zaměstná po padesátce, natož po šedesátce? A pořád se zdražuje a kde brát peníze, když není práce?
Kolik žebráků do roku přibude do roku 2030? Kolik lidí bude bez domova, protože nebudou moct platit ani základní poplatky? Budeme umírat hladem? Nebo budeme vysedávat na sociálkách a žebrat o almužny?

Budoucnost nevidím pozitivně. A v podstatě pro mě osobně není. Nevím, co bude za deset let, natož za dvacet... nevím ani, jestli za dva roky budu ještě sedět u počítače a psát na blog, protože možná budu muset zrušit internet. Ale to je zatím nejmenší zlo...
Budoucnost opravdu nevidím růžově, a nebudu říkat, že pořád doufám, že se něco zlepší, i když v to doufám. Protože kdybych ztratila úplně naději, že se něco zlepší, tak končím, stahuji rolety, adios a sejdeme se v Mexiku.

Žádné komentáře:

Okomentovat