sobota 21. května 2011

Pravdivá pohádka

21.5.2011 (filmotéka)

Dnes jsem náhodně sáhla i po filmu, který jsem dlouho neviděla - a nechala jsem se pohltit příběhem dvou malých dívek, které se kdysi proslavily tím, že vyfotily skutečné víly.

Pravdivá pohádka se jmenuje v originále Fairy Tale: A True Story.

Ale není to film jen o falešných fotografiích a o senzacích.
Je to film o zoufalé víře uvěřit, že existuje svět mimo nás, o smutku po ztracených dětech, o hledání naděje. A taky o tom, že sice existují triky, ale mnozí raději věří v kouzla.

V tomto filmu, na rozdíl od reálného příběhu, skutečně uvidíte víly a trpaslíky. A taky ducha malého chlapce, který tolik věřil na víly, že pro ně vystavěl malé lesní království.

Ve filmu se ukáže slavný mistr kouzel Houdini, slavný sir Arthur Conan Doyle, jeden senzacechtivý novinář, dvě malé dívenky, které si krátí volný čas vymýšlením fantazijních příběhů a jedni smutní rodiče, kteří nedávno pochovali jedno ze svých dětí.

Co se mi na filmu líbilo - lehce snová fantazijní atmosféra, schopnost nechat se okouzlovat nadpřirozeným světem, schopnost vnímat triky jako opravdové kouzlo.
V Pravdivé pohádce mi vůbec nevadila existence víl a skřítků, nadpřirozené bytosti zde vystupují tak, že mohou existovat - i nemusí.
Věří samotné dívky tomu, co viděly? A to, co jim prolétlo před užaslýma očima, byl skutečně okřídlený skřítek? Nebo obyčejná vážka? A proč se tváří tak tajuplně? A taky jsou trochu nesvé, když se dostanou do centra pozornosti.
Lžou nebo nelžou? A ten duch malého chlapce, je skutečný?

Můj nejoblíbenější kousek je závěr filmu, který se odehrává ve třech rovinách - dívky spolu s ostatními sledují nejnovější nebezpečné vystoupení mistra Houdiniho, zatímco vlezlý reportér doluje v jejich domě ze šuplíku obrázky a výstřižky vil a elfů a mimoto se setkává s duchem zemřelého chlapce... a vzápětí vidím přijíždět cestovní drožku. Drožka zastavuje před domem, a vystupuje z ní neznámá osoba...

Pravdivá pohádka patří do skupinky filmů jako je Peter Pan, Malá princezna, Tajemná zahrada...
Filmy s velkou dávkou reality a s velkou dávkou fantazie.

Co mě ještě nadchlo - pěkné provedení vil a elfů. Jejich pohyb a létání působí přirozeně, jako by skutečně existovali.
Celý film provází úžasná hudba.

Moje osobní hodnocení: 90%
Moje osobní upozornění: film zřejmě nebude pro drsoně a citele vysoce reálných či prudce akčních filmů.
Moje osobní doporučení: protože v televizi ji hned tak neuvidíte a na DVD nevím, jestli bude k sehnání, můžete ji najít a případně stáhnout pro zhlédnutí zde: Pravdivá pohádka Uložto


Rodinný / Drama / Fantasy
Velká Británie / USA, 1997, 99 min



Fairy Tale A True Story





A na závěr  několik komentářů z čsfd:


silent64
***** Veľmi zaujímavý príbeh, spracovanie ma nadchlo, nečakal som, že to bude natočené tak zrelo a s takým nadhľadom. Bohužiaľ, je smutné, ako na "nové zistenia" okamžite reaguje dnešná spoločnosť, vytrieskať zo všetkého okamžite zisk a senzáciu. Rozprávky a bájky o vílach a škriatkoch predsa musia mať nejaký skutočný podklad :)


xargos
**** Přiznávám, že jsem v dětství nehledal víly na krásných přírodních místech, ale hrál jsem si na mimozemské bytosti, z nichž některé byly ryze přátelské a jiné nikoliv. Tenhle filmový příběh jsem získal s krátkým videem vesmírných lidí v úvodu, takže tato asociace byla velmi trefná... Samotný příběh je kouzelný tím, jak z něj vyzařuje naděje a upřímnost, která odzbrojuje i "těžké váhy" - Harry Houdiniho a Sira Arthura Conana Doyla. Místy je však film slabší, dvojice rodičů zůstává jako by na povrchu věcí, ale poetika celého příběhu, závěrečné minuty s vílami i příchod zmizelého otce vše vyvažují. A ano, ten otec, který se jen mihne mezi dveřmi, je opravdu Mel Gibson, nemýlil jsem se... Věříte na víly? Tak zatleskejte! Svět není jen uchopitelný a ve všech situacích tak stroze jasný, jak by někteří z nás chtěli. Ještě, že existují děti a někteří dospělí, co se nebojí stát se jimi aspoň na chvíli...
 
 
Pohrobek
*** Pohádkové podobenství o tom, že stále lze doufat, že sny se skutečně plní a to, v co z celého srdce věříme, se nám jednoduše nevyhne. Velmi zajímavé téma, zpracované výsostně citlivě, takže se snímek celkem statečně vyrovnává s nebezpečím jisté formy kýče - a to i díky životným, plastickým a věrohodným představitelkám holčiček, které své skřítky dokonce vyfotografovaly. Postava kouzelníka Houdiniho, s přehledem ztvárněného Harvey Keitelem, paradoxně představuje až studený racionální pohled - i ten je ale nahlodán a posléze zlomen dětskou upřímností. Sir Arthur Conan Doyle Petera O'Toola pak dává naději, že doufat a snít lze v každém věku, a to, co z dětství dělá tak kouzelné období života, snad může s sebou člověk nést i nadále.

Žádné komentáře:

Okomentovat