středa 18. května 2011

Polévka kyselá

18.5.2011 (receptury)

Nejsem zrovna Péťa vařič, Delie Smithová, ani Italka Emanuela.
A nebudu tady vypisovat všechny možné i nemožné recepty, na to máme dost blogů a webových stránek - báječný přehled můžete najít ZDE.

Nevařím moc ráda a dávám přednost jednoduchým a rychlým přípravám. Ale je několik jídélek, které jsou chutné a třeba ne tolik známé.
Začnu třeba s Kyselou polévkou.

Kyselá polévka je letní polévka. Je ideální v době, kdy roste na zahrádkách čerstvý kopr.
Navíc je jednoduchá, rychlá a osvěžující.
Předností je, že se dá jíst za tepla i za studena.

Jak na to?

Dáte do hrnce vodu, množství záleží na vás. Většinou hrnec na 2-3 litry.
Přidáte sůl, kmín, a asi 5 kuliček nového koření.
(Kmín se může vynechat.)
Dáte vařit a zatím si oloupete a nakrájíte brambory na kostičky. (Množství libovolné - já dávám asi 3 velké nebo 5 menších). Stejně tak si oloupete a nakrájíte cibuli, tu můžete na kolečka.
(Aby to bylo geometricky odlišné...)
Brambory i cibuli sešupnete do polévky a nachystáte si záklechtku.
Ta je jednoduchá - asi 1/2 hrnku studeného mléka a 3-4 lžíce polohrubé mouky. Mouka může být i hladká! Promícháte, aby se rozpustily hrudky a přidáte do polévky, jakmile začne vařit.
Vše necháte povařit, až budou brambory měkké.

Vyklepnete si do hrnku vajíčko a lehce rozšlehnete, aby se narušil žloutek.
Jakmile polévku vypnete, vlijete do ní vajíčko a lehce promíchnete.
Přidáte posekaný kopr podle chuti a necháte chvilku odstát.
Celý proces dovršíte asi lžící, nebo lžící a půl octa.

To't vše, přeji dobrou chuť!

Přednost: polévka se dá jíst teplá, ale také studená, je velmi osvěžující.
Zákeřnost: když byste ji ohřívali, pozor, aby nepřešla varem - díky octu by se mohla srazit.
Upozornění: polévka má být jen lehce nakyslá, ne úplně kyselá.

Žádné komentáře:

Okomentovat