čtvrtek 5. května 2011

Pevné pouto

5.5.2011 (filmotéka)

"Jmenuji se Susie Salmonová. Bylo mi čtrnáct, když mě zavraždil."


Těmito slovy začíná hlavní hrdinka filmu Pevné pouto vyprávět svůj nevšední životní a posmrtný příběh. Adaptace stejnojmenné knížky Alice Sebold, která se stala pravou literární senzací, se ujal režisér Peter Jackson, jenž si udělal jméno na jiné klasice - Tolkienově trilogii Pán prstenů. Susie (Saoirse Ronan) je obyčejná čtrnáctiletá holka, která udělala tu chybu, že šla jednoho dne ze školy domů zkratkou přes pole. A tam potkala pana Harveyho (Stanley Tucci). A z tohohle nenápadného souseda se vyklubala zrůda, která ji připravila o život.
V jejím případě ale smrtí všechno nekončí. Susie se ocitá ve zvláštním světě mezi nebem a zemí, ze kterého pozoruje, jak probíhá pátrání po jejím vrahovi a zároveň drží palce členům své rodiny, aby její náhlý odchod ustáli....
Není to jednoduché - tatínkovi Jackovi (Mark Wahlberg) se smysl života smrsknul na touhu nalézt a potrestat toho, kdo jim způsobil tu strašnou ztrátu. Máma Abigail (Rachel Weisz) se pro změnu snaží co nejlíp zakonzervovat dceřinu památku, až se v domácím mauzoleu začne dusit a uteče z něho.
Zbývající děti, Lindsay a Buckley, se se ztrátou své sestry snaží vyrovnat úměrně svému věku a zároveň získat pozornost rodičů, kteří žijí jen pro mtrvou Susie. Jediným, kdo si v téhle krizi dokáže jakž takž zachovat chladnou hlavu, je svérázná babička Lynn (Susan Sarandon), která se ze všech sil snaží udržet rozpadající se rodinu pohromadě.
Tohle všechno sleduje Susie z fantastického světa, v němž člověk může mít, na co si vzpomene, kromě skutečného života. A ještě někoho pozoruje. Pana Harveyho. Muže, který ji připravil o budoucnost a teď si pomalu vybírá další oběť. (oficiální text distributora)

Drama / Fantasy / Thriller
USA / Velká Británie / Nový Zéland, 2009, 130 min

Režie: Peter Jackson


Poprvé jsem o tomto filmu slyšela, když jsem uváděla na blog film Jak přicházejí sny.

A včera, v příšerné náladě, jsem usoudila, že je načase si Pevné pouto pustit...

O čem film je, můžete se dočíst už v oficiálním textu.
Ano, je tam jedna čtrnáctiletá holka, která je zavražděna. Jedna rodina, která truchlí a snaží se vypořádat se ztrátou. Jeden fantastický svět mezi nebem a zemí.
A jeden úchylný vrah, který nevypadá jako úchylný vrah.
To vše doplněno úžasnou hudbou, která jitří, zneklidňuje a hrozí, nebo lehce hladí.
A příběh Suzy jsem sledovala s napětím, strachem, hrůzou, odporem a smutkem...

Opravdu se nebudu opakovat v popisu filmu, jen zkusím vychytat několik věcí.

Co se mi líbilo: úžasný herecký výkon hlavních hrdinů (i když jako hrdinové se moc označit nedají) - Suzy a jejího vraha.
Ona je dokonalá. Režisér měl šťastnou ruku pro výběr - ta holka je perfektní představitelka holky v pubertě. Trochu přidrzlá, trochu rozpačitá, tápající a očekávající. V jejím okolí se objevuje hezký kluk, kterému se líbí - a Suzy se těší na první rande a první pusu. Té se však nedočká...
V momentě, kdy se setká s vrahem a začne chápat, že z tohoto setkání nevyvázne živá, v tom momentě se její výraz mění.
V momentě, kdy ji vidím utíkat z onoho místa, jí držím palce, aby šťastně doběhla do bezpečí.
A až po chvilce mi dochází, že je něco špatně.
Nejsilnější moment - chvíle, kdy si Suzy uvědomí, co se opravdu stalo.
Nejtíživější momenty - záběry na vraha. Tichou klidnou tvář. Přípravy na vraždu. Jeho soustředění a preciznost při plánování. To byly chvilky, kdy mi bylo docela nevolno, to se přiznám.

Nádhera - svět mezi nebem a zemí, kde se Suzy ocitá a z něhož sleduje svou rodinu. I když mnozí tomuto světu vyčítají kýčovitost a vyumělkovanost. Pravda, je trochu podoben světům anime, aspoň v barvách, ale říkám si, proč ne? Nikdo neví, co bude po smrti a tento svět, přestože je pestrý a nádherný, pořád je nedokonalý. Co když jsme jen stínem, odrazem daleko nádhernějšího světa?

Paradoxně, nejvíc vyčítají tomuto filmu právě onen kýčovitý snový svět.
Ale v žádné kritice jsem nečetla to, co vadilo mně.

Věci, které mi vadily: nelogické skoky v některých chvílích.
- Proč Suziin otec dával vyvolávat fotografie, které pořídila jeho dcera, postupně?
- Co sakra hledala Suziina sestra v domě souseda Harveye po takové době? A jak zaručeně věděla, kam jít?
Tato scéna mi připadala ryze účelová, jen pro zvýšení napětí filmu. Podle mě nelogická a hloupá.
- A když našla, proč stála jak ypsilón, když se vrátila její matka?
- Jakto, že trezor, který pomáhá Harveymu odklízet správce skládky, předtím naložil Harvey sám?
Podle všeho to musel být svinsky těžký krám. Sám o sobě...
- A co měl krucinál znamenat ten závěr?

Přes tyto výhrady je Pevné pouto silný, dramatický, strhující a napínavý film a rozhodně stojí za vidění.
Kdybych však měla popsat základní rozdíl mezi filmem Pevné pouto a Jak přicházejí sny, řekla bych, že Jak přicházejí sny je film o lásce a hledání, a film Pevné pouto je o bolesti a zmarněném životě.
Ale nechci, aby si z toho někdo vyvozoval špatný závěr a nechtěl film vidět. Opravdu stojí za podívání, i přes ten rozporuplný pocit.

Moje osobní hodnocení - 70%
(Dala bych víc, ale ty logické kopance to strhly. Nebýt hereckého výkonu Saoirse Ronan a Stanleye Tucciho, film by zřejmě spadl na 50%...)

Tu knihu bych si chtěla přečíst... možná.

Trailer k filmu




Žádné komentáře:

Okomentovat