pondělí 20. května 2013

Co se starým pečivem? Pizza, chlebovák, dalamánky

20.5.2013  receptury

Druhá část s tipy, jak zužitkovat starší pečivo

Dalamánky ze starého chleba

Potřebujete: 5 velkých krajíců tvrdého chleba, 400 ml vody, 21 g droždí, 400 g hladké mouky, hrubou sůl a kmín.
Postup: Tvrdé krajíce chleba nalamte na kousky a rozmočte je ve vodě. Po chvíli zapojte do hry mixér a základ rozemelte na kaši. Přidejte rozdrobené droždí, mouku a vařečkou vypracujte těsto, které nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Z těsta oddělujte a vyvalujte kuličky o průměru tři centimetry. Ty pokládejte na tukem pomazaný plech. Nezapomeňte nožem udělat na vrchu dalamánků rýhu, posypte solí a kmínem a pečte při 200 stupních Celsia asi 40 minut.

Rozkvetlý bochník

Potřebujete: Bochník světlého chleba nebo světlé bulky či větší bagety, 100 g sýru ementálského typu, 30 g másla, svazek jarní cibulky, půl lžičky máku.
Postup: Položte bochník na prkénko a nakrájejte ho do mřížky s rozestupy asi 1 centimetr. Nedokrajujte však až dospodu, aby bochník stále držel při sobě. Do nově vzniklých mezírek naládujte proužky sýru a pokrájenou jarní cibulku. Potřete rozpuštěným máslem, posypte mákem a dejte na 10 minut zapéct do trouby při 190 stupních Celsia.

Rohlíky plněné mexickou směsí (trochu náročnější)

Potřebujete: 6 větších rohlíků nebo bagetek (u nás vyhrály ty ze špaldové mouky), 150 g kuřecích prsou, lžíci oleje, půl lžičky chilli, 2 lžíce rajského protlaku, 3 stroužky česneku, 5 lžic tmavých pečených fazolí z konzervy (nebo vynechejte protlak a dejte tam pečené fazole v omáčce), 3 lžíce nakládané kukuřice, lžičku třtinového cukru, 100 g strouhaného sýra (eidam, gouda, nejlepší je však čedar).
Postup: Kuřecí maso nakrájejte na malé nudličky a ochuťte je chilli, případně solí a pepřem. Na oleji na pánvi je osmahněte a poté k nim přidejte rajský protlak, prolisovaný česnek, fazole, kukuřici a cukr. Směs prohřejte a je prakticky hotová. Z rohlíků seřízněte špičku a druhým koncem vařečky v nich vytvořte prostor pro směs. Rohlíky naplňte, vršek zasypte sýrem a v pekáčku vše opékejte při 200 stupních Celsia asi deset minut do křupava.

Skoropizza

Starší rohlíky, nebo housky, rozkrojím, potřu rajským protlakem smíchaným s česnekem a solí, na to co dům dá - kousky salámu, šunky, kolečko rajčete, kousek papriky..., hlavně posypat sýrem, kdo má rád, dá oregano a zakapat olivovým olejem. V troubě péct cca 10 minut.

Chlebovák

starý chleba se zbaví kůrek, nechá rozmočit, vyždíme, přidá 2 nastrouhané syrové brambory (podle množství chleba i víc) vše se smíchá a ochutí jako bramborák. Smaží se na troše sádla nebo oleje. Nikdo doma nepoznal, že je to z chleba.

Plněný toastový chleba

Mezi plátky toastového chleba naskládáme různý sýr,salám nebo nakrájený párek,žampiony-prostě to co má každý rád.Obalíme to v trojobale na řízky a ve friťáku osmažíme a podáváme se zeleninovým salátem nebo jen s americkým dresingem

(Zdroj: prozeny.cz)


Rohlíková pizza

5 rohlíků, 1 vejce, asi 2 dl mléka, sůl a pepř

Rohlíky pokrájet na plátky, přidat mléko, vejce, sůl a pepř a vytvořit trochu hustší nádivku. Kdyby byla řídká, zahustit strouhankou.
Koláčovou formu vyložit pečicím papírem, rozložit rohlíkovou směs a zapéct v troubě při 200°C asi 10 minut.
Vytáhnout, potřít kečupem (povrch těsta by měl být pevný, nemazlavý), obložit co dům a lednička dá, posypat sýrem a ještě chvilku zapéct.

Zdroj: toprecepty.cz

Bramborohlíkové knedlíky

Pečivo nakrájíme na malé kostky a smíchám s 1 středně velkým nastrouhaným bramborem a špetkou soli. Stlačením v dlani vytvarujeme knedlíky a uvaříme ve slané vodě.
Na 1 starší rohlík, nebo housku přidáme 1 větší nastrouhaný brambor a špetku soli. Žádné vejce. Toto množství je asi 1 porci. Brambor můžete i rozmixovat. Brambor v míse lehce promícháte s rohlíkem. Nevypadá to sice jako těsto. Nabereme lžící do ruky trochu té hmoty a v dlani stlačíme kuličky ve velikosti pinpongového a vytvarujeme malý knedlík. Vaříme v osolené vodě asi 6 - 8 minut. Zkuste si na poprvé udělat 1 dávku. Dobré jsou se zelím, ale i jenom se smaženou cibulkou. Vaříme je místo klasických bramborových knedlíků.

Chrousti!

Další méně známý, ale moc dobrý recept. Jmenuje se to CHROUSTI
V páře se ušlehají 2 bílky+14dkg cukru, pak se přidají 14dkg nasekané vlašské ořechy a 2 starší rohlíky nakrájené na malé kostičky. Vše se zamíchá a dělají se lžičkou hromádky na pečící papír a suší v troubě,jako pusinky. Je to moc dobré, ty rohlíky to jakoby nakypří.

Rohlíkové placičky

Rohlíky nakrájíme, zalijeme vajíčkama, které jsme rozšlehali v mléce, osolíme, opepříme, opaprikujeme.
Rohlíky necháme chvilku nasáknout, rozmačkáme rukama na hustší kašovitou hmotu. Pokud je hmota hustá, přidáme mléko, pokud řidší, zahustíme moukou, nebo strouhankou.
Na pánvičku nalijeme olej, necháme rozehřát. Lžící nabíráme těsto, klademe do oleje, rozmáčkneme do tvaru placky, asi tak 1 cm vysoké.
Rohlíkové placky pozvolna smažíme z obou stran dozlatova. Můžeme potřít kečupem, posypat strouhaným sýrem.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zdroj: poradte.cz

Švestkové kuličky

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem tak, aby se nasákly, ale neplavaly v něm. Pak přisypáváme polohrubou mouku, dokud nevznikne těsto, které se nelepí na ruce a krásně se s ním pracuje. Množství mléka a mouky záleží na množství zvolených rohlíků, obvykle dělávám ze čtyř až pěti a mám cca 30 malých kuliček.
Z utvořeného těsta tvarujeme malé kuličky, hodíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu.
Mezitím si nakrájíme švestky na plátky a s několika lžícemi medu krátce povaříme v hrnci. Můžeme přidat i trochu rumu.
Hotové kuličky ze starších rohlíků polijeme máslem, posypeme švestkami s medem, můžeme přimíchat i povidla, popřípadě pocukrovat.
(Myslím, že by se to mohlo praktikovat i s dalším ovocem, třeba meruňky, jahody, rozvařená jablka)

Opekance s karamelem

Rohlíky z předešlého dne pokrájíme na kolečka lehce opečeme do zlatova. Navlhčíme horkým mlékem, posypeme mletým mákem a pokapeme máslem. Pak je polijeme povařeným karamelem.
Karamel: Rozpustíme máslo, přidáme cukr a upálíme do hněda na karamel, který zalijeme horkou vodou, přidáme kousek pomerančové kůry, kousek celé skořice i vanilky, dobře povaříme. Kousky koření a kůry pak vyndáme.
Opekance s karamelem podáváme s mlékem.
Na opekance můžeme použít i tvrdý tvaroh na strouhání, asi 20 dkg, ale karamelovou vodu nedáváme. Opekance s tvarohem pocukrujeme a víc omastíme máslem.

Zdroj: vareni.cz

Pochoutkový bochník

Starý bochník chleba podélně rozřízněte dvěma či třemi řezy. Na každé řezné ploše odřízněte shora asi 1/2 cm vrstvu střídky, tím vytvoříte jakési mističky.
Do jedné naskladáte plátky uzeného bůčku nebo angliické slaniny, do druhé nasypete marinované zelí nebo zeleninový salát (Kunovjanka a pod, můžou být i sterilované papriky), do další naskládejte třeba játrovou paštiku nebo rozložte sýr, nakrájený na kostičky a smíchaný s vejcem.
Vrstvy naskládáte na sebe a bochník převážete režnou nití, aby jednotlivé kousky nesjely.
Tento chlebík dáte do rozehřáté trouby a necháte rozpékat - na nejvyšším stupni 5 minut, pak přepnete na třetinu výkonu a dopékejte asi 10-15 minut.
Pak odstřihněte nitě a na povrch chleba naskládáte plátky tvrdého sýra, aby vytvořily mřížkování. Necháte ještě na pár minut zapéct.
Po zchladnutí rozřezte jako dort na dílky a podávejte ještě vlažný.
Pro zlepšení chuti můžete přidat k masu pikantní hořčici a na zeleninový salát nakapat třeba kečup... nebo přidat feferonku.

Zdroj: staré výstřižky

Zapečený chleba

Podobný recept, jen jiným způsobem.
Chléb si rozkrojíme na čtverečky tak, aby spodní část zůstala celá, potom vložíme do mezer kousky sýra, šunky,slaniny - nebo na co máme chuť, potřeme máslem smíchaným s bylinkami (podle chuti) a česnekem. Zabalíme do alobalu potřeného máslem, aby se nepřipekl, zapečeme asi 25 min při 180° a potom alobal otevřeme a dopečeme do hnědava.


Zdroj: tradicnirecepty.cz

Zapečený chleba 2

Bochníček chleba nebo veku rozkrájíme na krajíce, ale nedokrojíme je. Takže spodní kůrka zůstane vcelku. Připravíme si pomazánku. Česnek prolisujeme, pažitku nasekáme najemno. Česnek s pažitkou smícháme s máslem. Podle chuti máslo lehce osolíme.
Jednotlivé krajíce opatrně natřeme směsí másla. Mezi krajíce chleba vkládáme po plátku šunky a sýra. Můžeme použít i jiný salám, než šunku. Chléb zabalíme do alobalu a dáme do horké trouby zapéct. Zapečený chléb necháme vychladnout. Až chleba vychladne, sejmeme alobal a nakrájíme obráceně, než jsou namazané a šunkou a sýrem obložené krajíce.
Zapečený chléb se šunkou a sýrem podáváme samotný nebo s čerstvou zeleninou.

Zdroj: vareni.cz

Zapečený chleba 3

Chléb či veku na 16 místech hluboce nakrojíme. Česnek oloupeme, prolisujeme, vmícháme do másla utřeného do pěny a opepříme. Zářezy po obou stranách potřeme česnekovým máslem. Troubu předehřejeme na 200° C.
Zeleninu očistíme. Ředkvičky a nakládané okurky nakrájíme na plátky, pórek na kolečka. Feferonky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semeníku a jemně posekáme.

Do prvních čtyř zářezů vsuneme po plátku uzeného masa a eidamu. Další čtveřici vymažeme nivou a posypeme pórkem. Do následující čtveřice dáme šunku s feferonkou a zbylým pórkem. Poslední zářezy vyplníme ementálem, okurkami a ředkvičkami.

Poté zabalíme chléb (veku) do alobalu a zapékáme v troubě asi 15 minut.

Poznámka:
Náplň lze libovolně měnit podle chuti a dosažitelných surovin.
Na osobu asi 340 kalorií.
Čerpáno z Nejlepších receptů - Katky speciál (12/1997).




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Zdroj: labuznik.cz

Foto - staženo z netu, odkazy na zdroje pod recepty.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat