Dalamánky ze starého chleba
Potřebujete: 5 velkých krajíců tvrdého chleba, 400 ml vody, 21 g droždí, 400 g hladké mouky, hrubou sůl a kmín.
Postup:
Tvrdé krajíce chleba nalamte na kousky a rozmočte je ve vodě. Po chvíli
zapojte do hry mixér a základ rozemelte na kaši. Přidejte rozdrobené
droždí, mouku a vařečkou vypracujte těsto, které nechte asi hodinu
kynout na teplém místě. Z těsta oddělujte a vyvalujte kuličky o průměru
tři centimetry. Ty pokládejte na tukem pomazaný plech. Nezapomeňte nožem
udělat na vrchu dalamánků rýhu, posypte solí a kmínem a pečte při 200
stupních Celsia asi 40 minut.
Rozkvetlý bochník
Potřebujete:
Bochník světlého chleba nebo světlé bulky či větší bagety, 100 g sýru
ementálského typu, 30 g másla, svazek jarní cibulky, půl lžičky máku.
Postup:
Položte bochník na prkénko a nakrájejte ho do mřížky s rozestupy asi 1
centimetr. Nedokrajujte však až dospodu, aby bochník stále držel při
sobě. Do nově vzniklých mezírek naládujte proužky sýru a pokrájenou
jarní cibulku. Potřete rozpuštěným máslem, posypte mákem a dejte na 10
minut zapéct do trouby při 190 stupních Celsia.
Rohlíky plněné mexickou směsí (trochu náročnější)
Potřebujete:
6 větších rohlíků nebo bagetek (u nás vyhrály ty ze špaldové mouky),
150 g kuřecích prsou, lžíci oleje, půl lžičky chilli, 2 lžíce rajského
protlaku, 3 stroužky česneku, 5 lžic tmavých pečených fazolí z konzervy
(nebo vynechejte protlak a dejte tam pečené fazole v omáčce), 3 lžíce
nakládané kukuřice, lžičku třtinového cukru, 100 g strouhaného sýra
(eidam, gouda, nejlepší je však čedar).
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na malé nudličky a ochuťte je chilli, případně
solí a pepřem. Na oleji na pánvi je osmahněte a poté k nim přidejte
rajský protlak, prolisovaný česnek, fazole, kukuřici a cukr. Směs
prohřejte a je prakticky hotová. Z rohlíků seřízněte špičku a druhým
koncem vařečky v nich vytvořte prostor pro směs. Rohlíky naplňte, vršek
zasypte sýrem a v pekáčku vše opékejte při 200 stupních Celsia asi deset
minut do křupava.
Skoropizza
Starší
rohlíky, nebo housky, rozkrojím, potřu rajským protlakem smíchaným s
česnekem a solí, na to co dům dá - kousky salámu, šunky, kolečko
rajčete, kousek papriky..., hlavně posypat sýrem, kdo má rád, dá oregano
a zakapat olivovým olejem. V troubě péct cca 10 minut.
Chlebovák
starý
chleba se zbaví kůrek, nechá rozmočit, vyždíme, přidá 2 nastrouhané
syrové brambory (podle množství chleba i víc) vše se smíchá a ochutí
jako bramborák. Smaží se na troše sádla nebo oleje. Nikdo doma nepoznal,
že je to z chleba.
Plněný toastový chleba
Mezi
plátky toastového chleba naskládáme různý sýr,salám nebo nakrájený
párek,žampiony-prostě to co má každý rád.Obalíme to v trojobale na řízky
a ve friťáku osmažíme a podáváme se zeleninovým salátem nebo jen s
americkým dresingem
(Zdroj: prozeny.cz)
Rohlíková pizza
5 rohlíků, 1 vejce, asi 2 dl mléka, sůl a pepř
Rohlíky
pokrájet na plátky, přidat mléko, vejce, sůl a pepř a vytvořit trochu
hustší nádivku. Kdyby byla řídká, zahustit strouhankou.
Koláčovou formu vyložit pečicím papírem, rozložit rohlíkovou směs a zapéct v troubě při 200°C asi 10 minut.
Vytáhnout,
potřít kečupem (povrch těsta by měl být pevný, nemazlavý), obložit co
dům a lednička dá, posypat sýrem a ještě chvilku zapéct.
Zdroj: toprecepty.cz
Bramborohlíkové knedlíky
Pečivo
nakrájíme na malé kostky a smíchám s 1 středně velkým nastrouhaným
bramborem a špetkou soli. Stlačením v dlani vytvarujeme knedlíky a
uvaříme ve slané vodě.
Na 1 starší rohlík, nebo housku přidáme
1 větší nastrouhaný brambor a špetku soli. Žádné vejce. Toto množství
je asi 1 porci. Brambor můžete i rozmixovat. Brambor v míse lehce
promícháte s rohlíkem. Nevypadá to sice jako těsto.
Nabereme lžící do ruky trochu té hmoty a v dlani stlačíme kuličky ve
velikosti pinpongového a vytvarujeme malý knedlík. Vaříme v osolené vodě
asi 6 - 8 minut. Zkuste si na poprvé udělat 1 dávku. Dobré jsou se
zelím, ale i jenom se smaženou cibulkou. Vaříme je místo klasických
bramborových knedlíků.
Chrousti!
Další méně známý, ale moc dobrý recept. Jmenuje se to CHROUSTI
V
páře se ušlehají 2 bílky+14dkg cukru, pak se přidají 14dkg nasekané
vlašské ořechy a 2 starší rohlíky nakrájené na malé kostičky. Vše se
zamíchá a dělají se lžičkou hromádky na pečící papír a suší v
troubě,jako pusinky. Je to moc dobré, ty rohlíky to jakoby nakypří.
Rohlíkové placičky
Rohlíky nakrájíme, zalijeme vajíčkama, které jsme rozšlehali v mléce, osolíme, opepříme, opaprikujeme.
Rohlíky
necháme chvilku nasáknout, rozmačkáme rukama na hustší kašovitou hmotu.
Pokud je hmota hustá, přidáme mléko, pokud řidší, zahustíme moukou,
nebo strouhankou.
Na pánvičku nalijeme olej, necháme rozehřát.
Lžící nabíráme těsto, klademe do oleje, rozmáčkneme do tvaru placky,
asi tak 1 cm vysoké.
Rohlíkové placky pozvolna smažíme z obou stran dozlatova. Můžeme potřít kečupem, posypat strouhaným sýrem.
Zdroj: poradte.cz
Švestkové kuličky
Rohlíky
nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem tak, aby se nasákly, ale
neplavaly v něm. Pak přisypáváme polohrubou mouku, dokud nevznikne
těsto, které se nelepí na ruce a krásně se s ním pracuje. Množství mléka
a mouky záleží na množství zvolených rohlíků, obvykle dělávám ze čtyř
až pěti a mám cca 30 malých kuliček.
Z utvořeného těsta tvarujeme malé kuličky, hodíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu.
Mezitím si nakrájíme švestky na plátky a s několika lžícemi medu krátce povaříme v hrnci. Můžeme přidat i trochu rumu.
Hotové
kuličky ze starších rohlíků polijeme máslem, posypeme švestkami s
medem, můžeme přimíchat i povidla, popřípadě pocukrovat.
(Myslím, že by se to mohlo praktikovat i s dalším ovocem, třeba meruňky, jahody, rozvařená jablka)
Opekance s karamelem
Rohlíky
z předešlého dne pokrájíme na kolečka lehce opečeme do zlatova.
Navlhčíme horkým mlékem, posypeme mletým mákem a pokapeme máslem. Pak je
polijeme povařeným karamelem.
Karamel: Rozpustíme máslo,
přidáme cukr a upálíme do hněda na karamel, který zalijeme horkou vodou,
přidáme kousek pomerančové kůry, kousek celé skořice i vanilky, dobře
povaříme. Kousky koření a kůry pak vyndáme.
Opekance s karamelem podáváme s mlékem.
Na
opekance můžeme použít i tvrdý tvaroh na strouhání, asi 20 dkg, ale
karamelovou vodu nedáváme. Opekance s tvarohem pocukrujeme a víc
omastíme máslem.
Zdroj: vareni.cz
Pochoutkový bochník
Starý
bochník chleba podélně rozřízněte dvěma či třemi řezy. Na každé řezné
ploše odřízněte shora asi 1/2 cm vrstvu střídky, tím vytvoříte jakési
mističky.
Do jedné naskladáte plátky uzeného bůčku nebo
angliické slaniny, do druhé nasypete marinované zelí nebo zeleninový
salát (Kunovjanka a pod, můžou být i sterilované papriky), do další
naskládejte třeba játrovou paštiku nebo rozložte sýr, nakrájený na
kostičky a smíchaný s vejcem.
Vrstvy naskládáte na sebe a bochník převážete režnou nití, aby jednotlivé kousky nesjely.
Tento
chlebík dáte do rozehřáté trouby a necháte rozpékat - na nejvyšším
stupni 5 minut, pak přepnete na třetinu výkonu a dopékejte asi 10-15
minut.
Pak odstřihněte nitě a na povrch chleba naskládáte
plátky tvrdého sýra, aby vytvořily mřížkování. Necháte ještě na pár
minut zapéct.
Po zchladnutí rozřezte jako dort na dílky a podávejte ještě vlažný.
Pro zlepšení chuti můžete přidat k masu pikantní hořčici a na zeleninový salát nakapat třeba kečup... nebo přidat feferonku.
Zdroj: staré výstřižky
Zapečený chleba
Podobný recept, jen jiným způsobem.
Chléb
si rozkrojíme na čtverečky tak, aby spodní část zůstala celá, potom
vložíme do mezer kousky sýra, šunky,slaniny - nebo na co máme chuť,
potřeme máslem smíchaným s bylinkami (podle chuti) a česnekem. Zabalíme
do alobalu potřeného máslem, aby se nepřipekl, zapečeme asi 25 min při
180° a potom alobal otevřeme a dopečeme do hnědava.
Zdroj: tradicnirecepty.cz
Zapečený chleba 2
Bochníček
chleba nebo veku rozkrájíme na krajíce, ale nedokrojíme je. Takže
spodní kůrka zůstane vcelku. Připravíme si pomazánku. Česnek
prolisujeme, pažitku nasekáme najemno. Česnek s pažitkou smícháme s
máslem. Podle chuti máslo lehce osolíme.
Jednotlivé krajíce
opatrně natřeme směsí másla. Mezi krajíce chleba vkládáme po plátku
šunky a sýra. Můžeme použít i jiný salám, než šunku. Chléb zabalíme do
alobalu a dáme do horké trouby zapéct. Zapečený chléb necháme
vychladnout. Až chleba vychladne, sejmeme alobal a nakrájíme obráceně,
než jsou namazané a šunkou a sýrem obložené krajíce.
Zapečený chléb se šunkou a sýrem podáváme samotný nebo s čerstvou zeleninou.
Zdroj: vareni.cz
Zapečený chleba 3
Chléb
či veku na 16 místech hluboce nakrojíme. Česnek oloupeme, prolisujeme,
vmícháme do másla utřeného do pěny a opepříme. Zářezy po obou stranách
potřeme česnekovým máslem. Troubu předehřejeme na 200° C.
Zeleninu
očistíme. Ředkvičky a nakládané okurky nakrájíme na plátky, pórek na
kolečka. Feferonky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semeníku a jemně
posekáme.
Do prvních čtyř zářezů vsuneme po
plátku uzeného masa a eidamu. Další čtveřici vymažeme nivou a posypeme
pórkem. Do následující čtveřice dáme šunku s feferonkou a zbylým pórkem.
Poslední zářezy vyplníme ementálem, okurkami a ředkvičkami.
Poté zabalíme chléb (veku) do alobalu a zapékáme v troubě asi 15 minut.
Poznámka:
Náplň lze libovolně měnit podle chuti a dosažitelných surovin.
Náplň lze libovolně měnit podle chuti a dosažitelných surovin.
Na osobu asi 340 kalorií.
Čerpáno z Nejlepších receptů - Katky speciál (12/1997).
Zdroj: labuznik.cz
Foto - staženo z netu, odkazy na zdroje pod recepty.
Žádné komentáře:
Okomentovat