pondělí 20. května 2013

Co se starým pečivem? Žebračka, Gramatika a Chudí rytíři

Do třetice všeho dobrého. Poslední díl jednoduchých receptů, jak upotřebit staré pečivo.

Polévka z pečiva

Ze starších housek nebo rohlíků nakrájený na menší housky lze vytvořit základ krémové polévky. Pečivo rozvaříme ve vývaru či vodě, pak rozmixujeme nebo prolisujeme, přidáme zeleninu, povaříme a dochutíme. Místo zeleniny můžeme přidat i smetanu, sýr či vejce. Polévku z pečiva už nezahušťujeme.

Zdroj: az-recepty.cz

Žebračka

Je polévka ze starého chleba. Chleba usušíme a nastrouháme, nebo roztlučeme v hmoždíři. Zavaříme 4 vrchovaté lžíce ve slané vodě (odhadem) s trochou kmínu. Necháme povařit asi 12 minut a pak přidáme lžičku másla a několik lžic kyselé smetany s rozkvedlaným vejcem.
Chleba se také může zavařit do litru mléka.

Gramatika

Do 1 litru piva dáme asi 150 g strouhaného chleba, vlašský ořech másla, trochu kmínu, pepře a soli. Když se chleba rozvaří, polévku procedíme, přidáme do ní trochu smetany s dvěma rozkvedlanými žloutky.

(Gramatika sladší verze - 1/2 l piva, 1/2 l vody, 6 kostek cukru, lžíce mouky a zavařit. Nakonec přidat šálek smetany se 2 žloutky.)

Chudí rytíři

Pod tímto neobvyklým názvem se skrývá chutná mňamka.

Starší žemle nebo veka, cukr, 2 žloutky, 2 bílky, trocha mléka, strouhaná citron.kůra, strouhanka, skořice s cukrem a míchaný kompot.

Z žemlí nebo veky okrájíte kůrku (nemusíte). Žemle nakrájíte na plátky.
Třeme cukr se žloutky do pěny, přilijeme mléko, přidáme strouhanou citron.kůru a znovu ušleháme.
Ušleháme bílky.
Plátky žemlí nebo veky namočíme v žloutké směsi, pak je obalíme v ušlehaném bílku a nakonec ve strouhance.
Smažíme do zlatova.
Chudé rytíře pocukrujeme skořicovým cukrem a obložíme míchaným kompotem. Jíme ještě horké.

Zdroj: můj vlastní

(P.S. lze ochutit šlehačkou, ale to je přepych)

Chudí rytíři 2.

Housky nebo veku nakrájíme na tenké plátky, které zlehka namočíme do mléka a natřeme džemem. Potom vždy dva plátky spojíme, obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance a v rozpáleném oleji smažíme po obou stranách dozlatova. Hotové zdobíme džemem, mandlí nebo ořechy.

Obměna:

Veku potřít oslazeným tvarohem, dva krajíčky slepit k sobě, obalit v těstíčku z mouky, vajíčka a mléka, vysmažit.
Posypat skořicí a mletým cukrem.

Nebo po namočení v těstíčku ještě obalit ve strouhance. Výborné s rybízovou marmeládou.

Zdroj: recepty.cz



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto - zdroj babciny-recepty.blog.cz

Chudí rytíři 3.

Libovolný počet starších rohlíků - záleží na tom kolik, jich máme nebo na počtu strávníků - rozkrájíme na plátky, jakoby na žemlovku.
V mléce rozšleháme vejce a cukr. V pánvi rozehřejeme olej. Plátky rohlíků namáčíme v mléce a rychle je smažíme na pánvi. Dáme je ubrousek odsát přebytečný tuk.
Před podáváním ocukrujeme chudé rytíře směsí vanilkového nebo skořicového a moučkového cukru podle chuti. Chudé rytíře podáváme ještě teplé.

Chudí rytíři 4.

1/2 l mléka, lžíce cukru, 1 vanilk.cukr, 2 vanilkové pudinky, rohlíky

Do misky si nalijeme menší polovinu mléka. Asi 2 dl. Vmícháme lžíci cukru a 1 pudinkový prášek.
Do druhé misky vlijeme zbytek mléka, vanilkový cukr, druhý pudink a metličkou prošleháme. Pak postupně přišleháváme hladkou mouku, až nám vznikne těstíčko. To musí být akorát husté, aby nestékalo.
Rozkrojíme rohlík na poloviny a obě půlky namočíme do směsi v první misce. Důležité je namočit je jen krátce, aby moc nenasákly. Pokud je třeba vymačkáme přebytečné mléko. Pak rohlík potřeme marmeládou, spojíme ho a obalíme v těstíčku.
V rozpálené pánvi na oleji je pečeme krásně dozlatova.
Zlatavé rytíře podáváme horké nebo studené.

Chudí rytíři 5

Starý rodinný a opět úsporný recept. Vypadá to všelijak, ale je to dobré. Vhodné i pro děti, neboť alkohol se vypaří.

V misce rozšlehat mléko, rum, cukr, vejce, přidat velkou špetku (asi 1/3 rovné čajové lžičky) anýzu, který je nutné předtím trochu promnout v dlaních. Pak postupně přisypávat hladkou mouku, až vznikne hladké, ještě tekoucí těstíčko (tak husté, aby se na pečivu udrželo).
Rohlíky nebo housky rozkrojit podélně a ještě jednou napříč nebo jak se komu zlíbí.
Kousky namáčet v těstíčku a smažit ve vyšší vrstvě horkého oleje.
Pokud je pečivo už hodně tuhé, těstíčko musí být řidší, aby se trochu vsáklo a pečivo oživlo, nevadí, pokud v těstíčku chvilku leží.
Osmažené kousky nechat odkapat na ubrousku, pak poprášit moučkovým cukrem a podávat teplé. Chladnutím opět trochu tuhnou.

Zdroj: labuznik.cz

Zdroj: vareni.cz

Chudí rytíři 6 - nejjednodušší a nejrychlejší

Plátky veky obalit v rozšlehané směsi vajec, cukru a skořice, osmažit do zlatova a potřít marmeládou.

Taky se jim říká francouzské topinky.

Rohlíky s ořechy

8 rohlíků, 5 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru krystal, 80 g másla, 150 g pomletých vlašských ořechů, cukr moučka

Rohlíky nakrájet na kolečka, dát do mísy. Povařit mléko s cukrem krystal a vanilkovým cukrem, vylít na rohlíky a promíchat. Rohlíky rozdělit na talířky, polít rozpuštěným máslem a posypat strouhanými ořechy.
(Myslím, že se může dát i mletý mak s cukrem, nebo polít zředěným džemem. A co zkusit třeba med?)
A mléka i másla bych dala od oka...

Zdroj: mimibazar.cz

A kdo by zapomněl na starou známou dobrou ŽEMLOVKU?

Žádné komentáře:

Okomentovat