Polévka z pečiva
Ze
starších housek nebo rohlíků nakrájený na menší housky lze vytvořit
základ krémové polévky. Pečivo rozvaříme ve vývaru či vodě, pak
rozmixujeme nebo prolisujeme, přidáme zeleninu, povaříme a dochutíme.
Místo zeleniny můžeme přidat i smetanu, sýr či vejce. Polévku z pečiva
už nezahušťujeme.
Zdroj: az-recepty.cz
Žebračka
Je
polévka ze starého chleba. Chleba usušíme a nastrouháme, nebo
roztlučeme v hmoždíři. Zavaříme 4 vrchovaté lžíce ve slané vodě
(odhadem) s trochou kmínu. Necháme povařit asi 12 minut a pak přidáme
lžičku másla a několik lžic kyselé smetany s rozkvedlaným vejcem.
Chleba se také může zavařit do litru mléka.
Gramatika
Do
1 litru piva dáme asi 150 g strouhaného chleba, vlašský ořech másla,
trochu kmínu, pepře a soli. Když se chleba rozvaří, polévku procedíme,
přidáme do ní trochu smetany s dvěma rozkvedlanými žloutky.
(Gramatika
sladší verze - 1/2 l piva, 1/2 l vody, 6 kostek cukru, lžíce mouky a
zavařit. Nakonec přidat šálek smetany se 2 žloutky.)
Chudí rytíři
Pod tímto neobvyklým názvem se skrývá chutná mňamka.
Starší
žemle nebo veka, cukr, 2 žloutky, 2 bílky, trocha mléka, strouhaná
citron.kůra, strouhanka, skořice s cukrem a míchaný kompot.
Z žemlí nebo veky okrájíte kůrku (nemusíte). Žemle nakrájíte na plátky.
Třeme cukr se žloutky do pěny, přilijeme mléko, přidáme strouhanou citron.kůru a znovu ušleháme.
Ušleháme bílky.
Plátky žemlí nebo veky namočíme v žloutké směsi, pak je obalíme v ušlehaném bílku a nakonec ve strouhance.
Smažíme do zlatova.
Chudé rytíře pocukrujeme skořicovým cukrem a obložíme míchaným kompotem. Jíme ještě horké.
Zdroj: můj vlastní
(P.S. lze ochutit šlehačkou, ale to je přepych)
Chudí rytíři 2.
Housky
nebo veku nakrájíme na tenké plátky, které zlehka namočíme do mléka a
natřeme džemem. Potom vždy dva plátky spojíme, obalíme v rozšlehaném
vejci a strouhance a v rozpáleném oleji smažíme po obou stranách
dozlatova. Hotové zdobíme džemem, mandlí nebo ořechy.
Obměna:
Veku potřít oslazeným tvarohem, dva krajíčky slepit k sobě, obalit v těstíčku z mouky, vajíčka a mléka, vysmažit.
Posypat skořicí a mletým cukrem.
Nebo po namočení v těstíčku ještě obalit ve strouhance. Výborné s rybízovou marmeládou.
Zdroj: recepty.cz
Foto - zdroj babciny-recepty.blog.cz
Chudí rytíři 3.
Libovolný
počet starších rohlíků - záleží na tom kolik, jich máme nebo na počtu
strávníků - rozkrájíme na plátky, jakoby na žemlovku.
V mléce
rozšleháme vejce a cukr. V pánvi rozehřejeme olej. Plátky rohlíků
namáčíme v mléce a rychle je smažíme na pánvi. Dáme je ubrousek odsát
přebytečný tuk.
Před podáváním ocukrujeme chudé rytíře směsí
vanilkového nebo skořicového a moučkového cukru podle chuti. Chudé
rytíře podáváme ještě teplé.
Chudí rytíři 4.
1/2 l mléka, lžíce cukru, 1 vanilk.cukr, 2 vanilkové pudinky, rohlíky
Do misky si nalijeme menší polovinu mléka. Asi 2 dl. Vmícháme lžíci cukru a 1 pudinkový prášek.
Do
druhé misky vlijeme zbytek mléka, vanilkový cukr, druhý pudink a
metličkou prošleháme. Pak postupně přišleháváme hladkou mouku, až nám
vznikne těstíčko. To musí být akorát husté, aby nestékalo.
Rozkrojíme
rohlík na poloviny a obě půlky namočíme do směsi v první misce.
Důležité je namočit je jen krátce, aby moc nenasákly. Pokud je třeba
vymačkáme přebytečné mléko. Pak rohlík potřeme marmeládou, spojíme ho a
obalíme v těstíčku.
V rozpálené pánvi na oleji je pečeme krásně dozlatova.
Zlatavé rytíře podáváme horké nebo studené.
Chudí rytíři 5
Starý rodinný a opět úsporný recept. Vypadá to všelijak, ale je to dobré. Vhodné i pro děti, neboť alkohol se vypaří.
V
misce rozšlehat mléko, rum, cukr, vejce, přidat velkou špetku (asi 1/3
rovné čajové lžičky) anýzu, který je nutné předtím trochu promnout v
dlaních. Pak postupně přisypávat hladkou mouku, až vznikne hladké, ještě
tekoucí těstíčko (tak husté, aby se na pečivu udrželo).
Rohlíky nebo housky rozkrojit podélně a ještě jednou napříč nebo jak se komu zlíbí.
Kousky namáčet v těstíčku a smažit ve vyšší vrstvě horkého oleje.
Pokud
je pečivo už hodně tuhé, těstíčko musí být řidší, aby se trochu vsáklo a
pečivo oživlo, nevadí, pokud v těstíčku chvilku leží.
Osmažené kousky nechat odkapat na ubrousku, pak poprášit moučkovým cukrem a podávat teplé. Chladnutím opět trochu tuhnou.
Zdroj: labuznik.cz
Zdroj: vareni.cz
Chudí rytíři 6 - nejjednodušší a nejrychlejší
Plátky veky obalit v rozšlehané směsi vajec, cukru a skořice, osmažit do zlatova a potřít marmeládou.
Taky se jim říká francouzské topinky.
Rohlíky s ořechy
8 rohlíků, 5 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru krystal, 80 g másla, 150 g pomletých vlašských ořechů, cukr moučka
Rohlíky
nakrájet na kolečka, dát do mísy. Povařit mléko s cukrem krystal a
vanilkovým cukrem, vylít na rohlíky a promíchat. Rohlíky rozdělit na
talířky, polít rozpuštěným máslem a posypat strouhanými ořechy.
(Myslím, že se může dát i mletý mak s cukrem, nebo polít zředěným džemem. A co zkusit třeba med?)
A mléka i másla bych dala od oka...
Zdroj: mimibazar.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat