pátek 10. května 2013

Hra o trůny

10.5.2013   film

Tento epický seriál se nedá popsat jen tak několika slovy.

Dnes začnu vyjímečně anotací, tedy oficiálním textem:

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky...
Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit.(oficiální text distributora).

Co o seriálu napsat? Přestože fantasy, je věrohodný. Svět jako vystřižen ze středověku. Postavy jsou velmi lidské a hodnověrné, věrnost realitě také napovídá fakt, že ten svět nebyl vskutku růžový. Svět, ve kterém se mají jednotlivci co ohánět, aby přežili, a mocní intrikují z toho samého důvodu. Je to drsný svět, který se s nikým nemazlí. A tak hlavní postavy jsou vrženi do boje o přežití. Děti Eddarda Starka jsou vrženy do boje o přežití. Jejich domov a normální šťastný život se rozbil na kusy. Joffrey z rodu Lannisterů je zrůda, psychicky vyšinutý jedinec, který má v rukou moc. Jeho matka Cersey si dopřává sex se svým bratrem Jamiem (zlí jazykové tvrdí, že Joffrey se narodil z tohoto spojení a Eddard Stark kvůli tomu přišel o život). Další z rodiny Lannisterů, Skřet Tyrion, je inteligentní, ale mrzák - trpaslík, který připravil svou matku o život při porodu, což mu nikdo z rodiny nemůže zapomenout.

Možná by bylo lepší vypsat postavy a jejich roli v tomto mnohovrstvém příběhu.
Protíná se tu linie mocichtivých a mírně vyšinutých Lannisterů s linií rodu Starků - lvi proti vlkům. Zatím lvi vedou a vlci jsou rozprášeni. Sansa držena jako rukojmí v sídle Lannisterů, ochrnutý Bran zneschopněný chůze díky Jamiemu, který ho shodil z okna věže, ztracená Arya, dítě, které vidělo popravu svého otce, uteče z hlavního města a protlouká se jak psanec. Zůstává jediný dospělý Robb, jejich matka Catelyn a nevlastní bratr Jon Sníh, který odešel k hlídkám na Zeď.
Do toho se vplétá příběh Daenerys za bouře zrozené, princezny z rodu Targaryenů, kterou její ctižádostivý bratr prodal vládci Dothraků. Daenerys však odmítá být pouhou sexuální otrokyní a postupně si vybojuje své místo v klanu Dothraků a úctu a lásku svého muže. Daenerys se stává matkou draků.

Velkou roli zde hrají i intrikání jako lord Baelys, zvaný Malíček, který byl kdysi zamilován do Catelyn a se Sansou má tajné plány.
Lord Mormont, velitel Noční hlídky na Zdi. Noční hlídka chrání zeď před vpádem Divokých lidí na druhé straně zdi, a hlavně před Jinými, nemrtvými přízraky.
Mistr Aemon, ranhojič a rádce Noční hlídky, patří k rodu Targaryenů
Varys, zvaný Pavouk, mistr špion, patří do Královské rady
Velmistr Pycelle, ranhojič a rádce krále, patří do Královské rady.
Stannis Baratheron, mladší bratr zemřelého krále Roberta, další adept nástupce na trůn.
Melisandra, rudá kněžka, hlásající příchod nového boha.
Margaery Tyrrel, nová budoucí žena šíleného Joffreyho, zajímavá osůbka, sebejistá, Joffreyho se nebojí.
Brienne, bojovnice, která měla chránit krále Renlyho a neochránila. Má dopravit Jamieho k otci a vyměnit za Starkovy děti.
A další.

Hru o trůny opravdu nelze jednoduše popsat, už proto, že se tu objevuje více liniií a spousta dalších postav, které sice nejsou hlavní, ale jsou důležité pro děj příběhu.
Nejsou tu lidé dobří a lidé zlí. Spíš lidé zlí a jejich oběti. A taky pár statečných. A několik jedinců, dbající na věc cti.

Jednoznačně je to seriál, který stojí za zhlédnutí. Skvělé herecké výkony, stejně skvělý děj, kostýmy, výprava, a v neposlední řadě i hudba.
(Pozn. - Eddarda Starka hraje Sean Bean, známý též jako Boromir, syn Denethora, ze ságy Pán prstenu).

Game of thrones iron throne trailer 
 
 


První série seriálu odstartovala 17. dubna 2011. O dva dny později bylo schváleno natáčení druhé série, protože HBO byla spokojena jak se sledovaností, tak s kladnou odezvou kritiků i fanoušků předlohy.

14. července 2011 byl seriál nominován na cenu Emmy ve třinácti kategoriích, včetně té za nejlepší dramatický seriál. Nakonec si odnesl dvě ceny - za úvodní znělku a za nejlepšího herce ve vedlejší roli (Peter Dinklage za roli Tyriona Lannistera). Dinklage si rovněž za tuto roli odnesl Zlatý glóbus za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli v seriálu, minisérii nebo TV filmu za rok 2011.

Druhá řada seriálu odstartovala 1. dubna 2012 s ještě lepšími čísly sledovanosti než v případě první řady. 10. dubna 2012 bylo schváleno natáčení třetí série, jejíž vysílání na stanici HBO bylo zahájeno 31. března 2013.[1] I díky rekordní sledovanosti, pak bylo 2. dubna oficiálně oznámeno objednání 4. série.

Informace Wikipedie.

Podrobné a vypiplané informace najdete na serveru Hra o trůny.cz

Další výborné pojednání o spisovateli G.R.R.Martinovi a kdy se zrodil nápad převést jeho knihy do filmové podoby, najdete ZDE.
A ZDE.

Malé obrazové představení
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotografie z fanpop.com, koláž sestavena v Picmonkey.

Game of Thrones
Fantasy / Drama

USA / Velká Británie, 2011, 20x60 min

Předloha:George R.R. Martin (kniha)


Seriál můžete shlédnout na HBO, nebo online ZDE
nebo ZDE.

Je jeden z nejlepších seriálů v produkci HBO a moje osobní hodnocení - 90%.
Nebo raději 100%?

Další upoutávky - řada 2.
 
 

 
a řada 3
 
 

 
No a malý nástin děje, pro lepší představu:
Do panství Eddarda Starka přijíždí král Baratheon, aby Neda Starka, svého přítele, požádal o službu - potřebuje nového pobočníka.
Přijíždí se svou rodinou a na stvrzení přátelství zasnoubí své děti - Joffrey, syn Baratheona a Cercei, a Sansu Stark.
Malý Bran, jeden ze synů lorda Eddarda má jednu zálibu - lezení kamkoliv. Na stromy, na skály, na věž... při své poslední lezecké výpravě narazí na Cersei a jejího bratra Jamieho, jak si to s chutí rozdávají ve věži. Chlapec z toho ještě nemá rozum, ale Jamie ho pro jistotu vyhodí z okna, aby ho umlčel navždy.
Chlapce pád přežije, ale je ochrnutý od pasu dolů.
V nejbližších dnech na něho pošlou najatého vraha. Chlapce ubrání jeho matka, lady Catelyn.
Arrya, dcera Eddarda Starka, cvičí s venkovským chlapcem bojové techniky. Přichází Joffrey se Sansou. Joffrey se Arryi posmívá, ta ho udeří. Joffrey nařkne z napadení Arryina přítele a nechá ho potrestat. Jeho poskok, zvaný Ohař, chlapce uvláčí k smrti.
A Arrya si píše do srdce první jména lidí, které nenávidí.

K Eddarkovým synům patří i Jon Sníh, nemanželský syn, který je trnem v oku lady Catelyn. Eddard ho posílá na severní Zeď, aby se připojil k Noční hlídce. Sám se svými dcerami Sansou a Arryí, odjíždí s králem do královského sídla.
Dál už stručně - Eddard přijde na to, že původ Joffreyho není tak docela košer a podezírá Cercei a Jamieho z incestu. Domnívá se, že Joffrey i další děti nejsou pravými dětmi krále Baratheona, ale děti zrozené z incestního vztahu sourozenců.
Musí být tudíž umlčen, proto je nařčen ze zrady.
Joffrey přesvědčí Eddarda i Sansu, že pokud Eddard přizná veřejně svou zradu, bude mu odpuštěno. Je to však lest, po veřejném přiznání dá Eddarda Starka popravit. Popravě musí přihlížet jeho dcery, Sansa veřejně a Arrya potají.Sansa zůstává jako rukojmí a budoucí žena vraha svého otce, Arrya prchá z města a ukrývá se mezi tuláky.
Do toho si přimyslete další postavy, princeznu Danaerys a její příběh, Noční hlídku, potíže s Divokými a příchod Jiných - a vůbec by bylo nejlepší se na seriál podívat.
 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat