pátek 24. května 2013

Svět podle Prota

Zjevil se náhle v jedné rušné nádražní hale, zachránil přepadeného člověka před násilníky, a protože každý dobrý skutek je po zásluze potrestán, je přepraven do psychiatrického ústavu.

Tvrdí o sobě, že je prot (prot s malým p) a pochází z planety K-pax. Nosí sluneční brýle, které nikdy nesundává a cestuje na světelném paprsku.
Doktor Powell dostává Prota na starost, chce se dopátrat pravdy, ale přesto je při sezeních konfrontován s úkazy, které nedokáže vysvětlit. Prot je záhadný, nevyzpytatelný a neuvěřitelně působí na lidi kolem. Pacienti se probouzí z netečnosti a letargie, což doktora Powella popouzí, protože - tohle je přece jeho práce. Prot má navíc pozoruhodné znalosti o planetárních soustavách v dalekých vesmírech. Kde k nim přišel?

Postupem času se objevuje další otázka - léčí doktor Powell Prota? Nebo uzdravuje Prot doktora Powella? Prot totiž nutí k přemýšlení. Marc Powell má vcelku spokojený život, ale i v něm se vyskytují stinné stránky. Navíc ho tlačí nadřízení v ústavu, aby Prota vyléčil, nebo ho postoupil k další léčebné fázi, která spočívá v dávkách sedativ.

Ale víc, než nátlak nadřízených, doktora Powella znepokojuje časový limit - Prot mu totiž oznámí datum, kdy z ústavu odejde. Nebo spíš, odcestuje na světelném paprsku.

Marc Powell se totiž domnívá, že ono datum je klíčové - nejen k oznámené cestě odtud, ale i jako spouštěcí moment pro Protovo "šílenství".

Je Prot opravdu z jiné planety? Nebo je to nešťastný člověk, který byl vystaven něčemu tak strašnému, že potlačil svou osobnost a vydává se za tvora z jiné planety? To je otázka, která vyvstává na mysl po celou dobu. I sám doktor Powell je občas v koncích a neví, čemu věřit. Přesto se svými pokusy dopátrat se pravdy nepřestává.

Svět podle Prota je velmi lidský příběh s otázkami bez odpovědi.
Někteří jej srovnávají s Přeletem nad kukaččím hnízdem, ale v tomto příběhu jde o něco jiného. Pro mě jeden z nejkrásnějších filmů a ani po několikerém shlédnutí nemůžu říct, jestli byl, nebo nebyl, z K-paxu.


Svět podle Prota - K-pax - trailer v originálu





Ukázka z filmu







Oficiální anotace:

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS.
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi

USA / Německo, 2001, 120 min

Režie:Iain Softley
Předloha:Gene Brewer (kniha)
Scénář:Charles Leavitt


Pod vlivem filmu vznikla i krásná báseň Modrý pták, kterou napsala Kamila Abassi.
Z pořadu Zelené peří.


Modrý pták


Jako blázen nemocný touhou po domově v nekonečné galaxii Lyry
Jako slza tisíce let v dáli
Jako v kulaté mýdlové bublině z mé čisté zvědavosti
K počátku vývoje
Chci uhasit štiplavý aerosoly,
Co z úst ti vanou navěky,
Kde bláznivá romantička čeká na přítele jako valčík při měsíci,
Jako večeře při svíčkách a mejkap v očích džentlmena
Má tmavé brýle a sedí u okna
Je posel své utkvělé představy
Pak rychlejší než střela prolíná se v oběžných dráhách slepého monitoru
V kopiích Rembramta vyhrát svou modrou sojku
A vyjít z těch čtyřech zdí za Protem
Jen přivonět ke květům té křehké břízy
A zapomenout na zápach každého nového rána
Pohoupat na houpačce lokýnky malých princezen
Chránit je od kapek vody
Jen se unést a snít
Jak spadne z nebe ten ohnivej vůz návratu do vlastní minulosti
Pocit jako nic
V rakvi s modrým lemováním
A v uších písek nesmyslnosti esejí
Být mrtvým mužem v Santa Rosé
Pak snad skrýt svůj život v rozpínání,
Až vesmír se začne hroutit do sebe,
Až konečně začneme žít
Můj svět podle Prota


Žádné komentáře:

Okomentovat