Takže starý chleba, rohlíky nebo veka letí do koše.
Škoda ho!
Starý chleba se dá přece zužitkovat jako krmení pro dobytek. To ví každý, kdo má domácí zvířenu.
Ale i ten, kdo nemá, nemusí řešit problém ztvrdlého chleba zrovna odpaďákem.
Je chleba starší, ale ne ještě úplně kameňák?
Nakrájejte na kostičky a osmažte na cibulce a s česnekem, zalijte vajíčkem a máte chlebovou vaječinu.
Opečte v toustovači, načesnekujte a použijte do česnekačky.
Nakrájejte na kostičky nebo na nudličky, opečte do zlatova a vsypejte jako přílohu do salátu, třeba z čínského zelí.
Pro přilepšenou směs osmažte i s nudličkami uzeniny a rozmačkaným česnekem.
Usmažte krajíčky chleba jako topinky, načesnekujte a s čajem je to výborná pochoutka.
Mlsalové
můžou topinky vylepšit volským okem nebo vaječnou omeletkou, případně
obložit plátky sýra (dobrý je eidam, nebo hermelín), pokrájenou cibulkou
nebo olivami a plátky uzeniny.
Topinky jsou dobré i s čalamádou nebo s lečem.
Znáte pochoutku zvanou Studentský biftek?
To
je celkem jednoduché. Krajíčky chleba osmahneme jako topinky, důkladně
pokapeme polévkovým kořením a potřeme hořčicí. Ozdobíme třeba pokrájenou
cibulkou, volským okem, a plátkem šunky, můžeme dozdobit pokrájenými
rajčatami a paprikami.
Další topinková varianta de luxe - Topinky Arnošta z Pardubic.
Z krajíců chleba vykrojíte střídku tak, aby kůrka byla neporušena.
Kůrku
dáme osmažit a do vzniklého otvoru vlijeme rozšlehané vejce. Necháme
jen lehce zatuhnout, aby vajíčko vytvořilo "dno" a mezitím si vykrojený
krajíček chleba potřeme paštikou a přiklopíme do výřezu, paštikou dolů.
Přitiskneme, necháme ještě chvilku smažit, opatrně otočíme a dosmehneme z
druhé strany.
Hotovou topinku zdobíme cibulkou, paprikami, rajčaty, nebo nějakou sterilovanou zeleninou.
O variantě jako rozpečené tousty snad není třeba ani psát.
Jen
stačí zapamatovat si pravidlo - krajíčky před zapečením potřeme trochou
másla. Máslo se vsákne a toustíky nejsou tolik vysušené.
Chlebíky
je dobré obložit pikantní zeleninou - dobrý je třeba pórek, jemně
štiplavý. Když není čerstvá zelenina, je docela zajímavé dát trochu
mraženého hrášku s kukuřicí.
U toustů je dost podstatným
doplňkem sýr - strouhaný nebo naplátkovaný. Vyzkoušejte sýry trochu
chuťově výrazné, třeba uzený sýr, nebo nivu.
Dozdobit můžeme šunkou nebo jakýmkoliv kvalitním nářezem. Zapečeme v troubě nebo grilu do zlatova a do rozpuštění sýra.
Vaječné chleby!
Skvělý způsob, jak zpracovat starý chleba (můžete použít i rohlíky, nebo veku)
Rozšlehejte vajíčko (nebo dvě) s lžící vody (nebo trochou mléka) a solí.
Protáhněte v něm krajíčky chleba a osmažte do zlata.
Skvělá mňamka. Chleba je nejen chutný, ale i báječně měkoučký.
Do
vaječné směsi můžete přidat různé přísady - já v poslední době dávám
vrchovatou lžičku Vegety (hlavně proto, aby konečně ubývala a mizela). V
tom případě nedávám sůl.
Můžete do vaječné směsi nastrouhat
tvrdý sýr. Přidat bylinky, pažitku nebo petrželku. Smíchat s
prolisovaným česnekem (ale pozor na smažení, aby to nezhořklo).
Vaječné chleby si můžete ozdobit. Zkoušela jsem několik variací:
- posypat nakrájenou cibulkou
- poklást naplátkovanou sterilovanou okurkou
- poklást čalamádou (dobrá je Kunovjanka)
- v létě ozdobit rajčaty a paprikami
Vymazlený vaječný chleba - potřít kremžskou hořčicí, taveným sýrem, poklást rajčaty, paprikami a nakrájenou cibulí, to vše osolit, opepřit a okmínovat.
Z pečiva lze vykouzlit i další chuťovky, ale to nechám do dalšího dílu.
Také vím, že mnohé znají mnozí z vás a nechtěla jsem nikoho podceňovat. Ale třeba někdo objeví novinku a inspiruje se!
Doprovodné obrázky použity z netu.
Žádné komentáře:
Okomentovat