sobota 18. května 2013

Co se starým pečivem? Topinky, tousty, vaječné chleby

Někteří už neví, co si počít se starým ztvrdlým chlebem nebo rohlíky, či vekou.

Takže starý chleba, rohlíky nebo veka letí do koše.
Škoda ho!
Starý chleba se dá přece zužitkovat jako krmení pro dobytek. To ví každý, kdo má domácí zvířenu.
Ale i ten, kdo nemá, nemusí řešit problém ztvrdlého chleba zrovna odpaďákem.

Je chleba starší, ale ne ještě úplně kameňák?

Nakrájejte na kostičky a osmažte na cibulce a s česnekem, zalijte vajíčkem a máte chlebovou vaječinu.

Opečte v toustovači, načesnekujte a použijte do česnekačky.

Nakrájejte na kostičky nebo na nudličky, opečte do zlatova a vsypejte jako přílohu do salátu, třeba z čínského zelí.
Pro přilepšenou směs osmažte i s nudličkami uzeniny a rozmačkaným česnekem.

Usmažte krajíčky chleba jako topinky, načesnekujte a s čajem je to výborná pochoutka.
Mlsalové můžou topinky vylepšit volským okem nebo vaječnou omeletkou, případně obložit plátky sýra (dobrý je eidam, nebo hermelín), pokrájenou cibulkou nebo olivami a plátky uzeniny.

Topinky jsou dobré i s čalamádou nebo s lečem.

Znáte pochoutku zvanou Studentský biftek?

To je celkem jednoduché. Krajíčky chleba osmahneme jako topinky, důkladně pokapeme polévkovým kořením a potřeme hořčicí. Ozdobíme třeba pokrájenou cibulkou, volským okem, a plátkem šunky, můžeme dozdobit pokrájenými rajčatami a paprikami.

Další topinková varianta de luxe - Topinky Arnošta z Pardubic.

Z krajíců chleba vykrojíte střídku tak, aby kůrka byla neporušena.
Kůrku dáme osmažit a do vzniklého otvoru vlijeme rozšlehané vejce. Necháme jen lehce zatuhnout, aby vajíčko vytvořilo "dno" a mezitím si vykrojený krajíček chleba potřeme paštikou a přiklopíme do výřezu, paštikou dolů. Přitiskneme, necháme ještě chvilku smažit, opatrně otočíme a dosmehneme z druhé strany.
Hotovou topinku zdobíme cibulkou, paprikami, rajčaty, nebo nějakou sterilovanou zeleninou.

O variantě jako rozpečené tousty snad není třeba ani psát.
Jen stačí zapamatovat si pravidlo - krajíčky před zapečením potřeme trochou másla. Máslo se vsákne a toustíky nejsou tolik vysušené.
Chlebíky je dobré obložit pikantní zeleninou - dobrý je třeba pórek, jemně štiplavý. Když není čerstvá zelenina, je docela zajímavé dát trochu mraženého hrášku s kukuřicí.
U toustů je dost podstatným doplňkem sýr - strouhaný nebo naplátkovaný. Vyzkoušejte sýry trochu chuťově výrazné, třeba uzený sýr, nebo nivu.
Dozdobit můžeme šunkou nebo jakýmkoliv kvalitním nářezem. Zapečeme v troubě nebo grilu do zlatova a do rozpuštění sýra.


Vaječné chleby!

Skvělý způsob, jak zpracovat starý chleba (můžete použít i rohlíky, nebo veku)

Rozšlehejte vajíčko (nebo dvě) s lžící vody (nebo trochou mléka) a solí.
Protáhněte v něm krajíčky chleba a osmažte do zlata.
Skvělá mňamka. Chleba je nejen chutný, ale i báječně měkoučký.

Do vaječné směsi můžete přidat různé přísady - já v poslední době dávám vrchovatou lžičku Vegety (hlavně proto, aby konečně ubývala a mizela). V tom případě nedávám sůl.
Můžete do vaječné směsi nastrouhat tvrdý sýr. Přidat bylinky, pažitku nebo petrželku. Smíchat s prolisovaným česnekem (ale pozor na smažení, aby to nezhořklo).

Vaječné chleby si můžete ozdobit. Zkoušela jsem několik variací:

- posypat nakrájenou cibulkou
- poklást naplátkovanou sterilovanou okurkou
- poklást čalamádou (dobrá je Kunovjanka)
- v létě ozdobit rajčaty a paprikami

Vymazlený vaječný chleba - potřít kremžskou hořčicí, taveným sýrem, poklást rajčaty, paprikami a nakrájenou cibulí, to vše osolit, opepřit a okmínovat.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
Z pečiva lze vykouzlit i další chuťovky, ale to nechám do dalšího dílu.
Také vím, že mnohé znají mnozí z vás a nechtěla jsem nikoho podceňovat. Ale třeba někdo objeví novinku a inspiruje se!
Doprovodné obrázky použity z netu.


Žádné komentáře:

Okomentovat