neděle 4. srpna 2013

Slunečnice

Občas se fakt překonám. Tak jako dnes. Vyjela jsem na kole. Jen tak, kousek, asi pět kilásků... Piánko, po rovince a s pauzou na focení.

V naivní představě, že po čtvrté odpoledne už bude největší hicna pryč, mě zaskočilo to rozžhavené počasí. U splavu jsem funěla jak hroch a mozek se mi vařil. Jak to sakra dělají ostatní? Nebyla jsem jediný cyklista, který tou cestou projel. A zatímco ostatní čiperně šlapali, já se dofuněla na místo určení, v obličeji barvu mého fialového trika, splivla jsem sklenici džusu a misku vychlazeného melounu a bylo mi líp... o píďu.
Příjemný pokec s bráchou a švagrovou, od synovce jsem vyfasovala Hru o trůny III. na dvd a když jsem viděla, že se na jižní straně se začalo podezřele mračit, práskla jsem do koní (pardon, šlápla do šlapátek) a už bez focení frčela domů. Pravda, bylo o něco mírněji, chladněji a zvedal se vítr. Cestou jsem kontrolovala tu potemnělou oblohu a říkala si, bude z toho něco nebo nebude?
Bylo. Ale ušla jsem tomu.
Asi o půl hodiny...

Slunečnice už jsou přezrálé a začínají schnout. Na polňačce nepříjemně šustily a vzpomněla jsem si na horor Kukuřičné děti. Cesta je vyprahlá.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 

 
Vpravo i vlevo se zlatí zbytky posečeného obilí. Strniště! Dřív po něm běhávaly děcka bosy. Byly zvyklé, chodidla jako podešev. My bychom si rozpíchali nohy a už po pěti krocích skuhrali, jak to bolí...


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Za klášterem se hlavičky slunečnic pěkně zlatily a byl to tak utěšený pohled, že jsem neodolala.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cestička k domovu známě se vine,
hezčí je, krásnější, než všechny jiné.
Douška a šalvěje kolem ní voní,
nikde se nechodí tak jako po ní.
I kdybych ve světě bůhvíkam zašel,
tu cestu k domovu vždycky bych našel.

Znáte tuto básničku?



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
Už je po bouři i po dešti. Venku se příjemně ochladilo, vítr pofukuje záclonami, okno mám otevřené. Myslím, že i příroda si trochu vydechla.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat