pátek 16. srpna 2013

Ratatouille

Máte rádi animáky?
Já jo.
Od doby Mravence Zeta mi připadá, že animáky dostaly nový rozměr, dospělejší přístup.
Od doby Mravence Zeta jich bylo natočena už pěkná řádka, s různými kvalitami.
Ratatouille patří k těm nej.

Jak z názvu usoudíte, podstata filmu se motá kolem jídla, vaření a kuchařů. A nejlepším kuchařem se paradoxně stává... krysa jménem Remy.
Remy už odmala experimentuje s jídlem, nesnáší zbytky a zatímco připravuje meníčko, omývá si tlapky a přemýšlí nad bylinkami, kterými by meníčko okořenil a vylepšil.
Při jednom takovém vylepšování probudí majitelku domu, která zjistí krysí pohromu a Remyho velká krysí rodina je okamžitě přinucena k útěku.
A tak se Remy i jeho rodina dostávají až do slavné Paříže, kde se však jejich cesty dělí - podzemní kanál Remyho odnáší jiným potrubím a Remy plave vstříc svému osudu a novému životu.
Nebo cesta ho přivede do staronové restaurace a kuchařsky nadaný krysák se okamžitě ocitá v kulinářském ráji.
I když, Gustavova restaurace není zrovna vrchol kulinářství a celý podnik je na lehkém sešupu směrem dolů.

Remy vpadne do klasického kuchařského chaosu, když tu přichází mladý kluk jménem Lingvini, který žádá o práci a který je, mimo jiné, i dědic Gustavova restaurantu. To se však nehodí dosavadnímu šéfkuchaři, který hodlá z Gustavova restaurantu udělat něco jako bufet...

A tak se zkříží cesta Remyho a Lingviniho a ti dva sehrají báječný kuchařský tým.
Do toho připleteme jednu začínající lásku, lahodná jídla, soudržnost krysí rodinky, intriky zákeřného šéfkuchaře a vybranost kulinářského kritika, který již jednou potopil Gustavův restaurant a je rozhodnut dějiny zopakovat.

Na filmu mě okouzlilo několik věcí. Když pominu poněkud upravenou podobu Remyho a jeho krysí rodinky, což vůbec není na škodu, film, přestože má občasné dětské prvky, je velmi dospělý. Od skvělých hlášek, přes ponaučování Remyho táty o životě a soudržnosti rodiny, po zprostředkované zasvěcení do tajů profesionální kuchyně, přidejme skvělé záběry (plavba kanály, cesta potrubím a super vychytaným způsobem představení uspořádání kuchyně, pohledy na Paříž) a bezvadná hudba, která evokuje představu tanečních večerů, posezení u šálku kávy a zlatě vypečeného croisantu, nebo procházky po nábřeží či malebných uličkách.

Vymakaný film, u kterého se pobavíte, zasmějete i zasníte.

Trailer k filmu, v originále, ten náš byl tak stupidní, že jsem raději zvolila originál.
Ale co se filmu týče, tak dabing, myslím, je na slušné úrovni.




Moje hodnocení: 100%
Nastokráte doporučuji!

Film můžete nalézt ZDE.

Oficiální anotace:

Oscarem oceněný režisér Brad Bird a vypravěčští mistři z Pixar Animation Studios uvádějí film Ratatouille, nejoriginálnější komedii letošního léta o tak bizarním přátelství, jaké si jen lze představit. Hlavním hrdinou filmu je krysák Remy, který odvážně sní o tom, že se stane vyhlášeným kuchařem v pařížské pětihvězdičkové restauraci. Společně se zkrachovalým vynašečem kuchyňských odpadků Linguinim se vydají za svým cílem stát se nejvyhlášenějším kuchařem v Paříži.

Remy měl celý život dokonalý čich a na krysu také velice neobvyklý sen: vařit v luxusní restauraci. Nenechá se zviklat očividnými potížemi, se kterými se krysa, toužící po kariéře v oboru, který hlodavce přímo nenávidí, nevyhnutelně setká, nemluvě o výtkách ostatních členů rodiny, kteří se mu snaží domluvit, aby se spokojil s tradičním životem na skládce, a své touhy uspokojuje skromným flambováním a smažením. Ale když ho okolnosti doslova vrhnou do restaurace, kterou proslavil jeho kuchařský vzor Auguste Gusteau (jehož heslo "vařit může každý" Remyho po celý život inspirovalo), brzy zjistí, že pokud jste krysa a někdo vás uvidí, může vám v kuchyni jít doslova o život.

Když už se zdá, že je se splněním Remyho snů konec, potká toho, koho potkat potřebuje, přítele, který mu věří: stydlivého a podřadného vynašeče odpadků, kterého z restaurace čeká vyhazov. Teď, kdy už oba nemají co ztratit, se z Remyho a Linguiniho stanou bizarní společníci, kteří, hnáni Linguiniho nešikovností a Remyho neobvyklými nápady, převrátí Paříž vzhůru nohama na neuvěřitelné cestě plné humorných zápletek, působivých zážitků a těch nejnepravděpodobnějších triumfů, o kterých by jeden bez druhého ani nesnili.(oficiální text distributora)

Ratatouille

  •  Ratatouille
    (USA)
Animovaný / Komedie / Rodinný / Fantasy
USA, 2007, 111 min
Předloha: Jan Pinkava (původní scénář)
Scénář: Brad Bird

Zajímavosti, které přinesl Don Corleone:

Zajímavosti: Tým animátorů pracoval na filmu spolu s šéfkuchařem Thomasem Kellerem, který vlastní restauraci Frech Laundry. [--] Aby výtvarníci viděli, jak vypadá mokrý kuchař, oblékli skutečně jednoho z kolegů do uniformy a nechali ho vymáchat v bazénu, aby pozorovali jaké části oblečení se přilepí na tělo a které ne. [--] Během scény na ulici můžeme v pozadí vidět mima, který se objevil už ve filmu režiséra Birda Úžasňákovi (2004). [--] Colette jezdí na motorce vymyšlené značky "Calahan" - jde o malou poctu šéfové osvětlovačů Sharon Calahan. [--] Záporňák se ve filmu jmenuje Skinner, který se snaží strčit Remmyho do krabice. B.F. Skinner je byl známý psycholog, který se proslavil hlavně svým "Skinner box", kam umístil krysu a učil ji dávat povel tlačítkem, že chce další potravu. [--] Remyho otec se jmenuje Django jako pocta známému cikánskému kytaristovi Django Reinhardtovi. [--] Výloha s mrtvými krysami v Paříži skutečně existuje, patři deratizační firmě, která sídlí na stejném místě už od roku 1872. [--] Hlas s francouzským přízvukem, který v traileru mluví o sýrech patří režisérovi Bradu Birdovi. [--] Když sáhne stará žena po krabici s náboji, vidíme na ní nápis "R.B. Cheney´s" - jako odkaz na U.S. víceprezidenta Dicka Cheneyho, který měl známý incident při střelbě na ptáky, kdy omylem zasáhnul kolegu republikána.



Obrázky staženy z netu, video z youtube, anotace a údaje z čsfd a začátek textu můj.

Žádné komentáře:

Okomentovat