středa 28. srpna 2013

Tajemství polévky Rámen

Zamilovaná Abby přijede za svým přítelem do Tokia. Jenže místo společného života ji čeká rozchod a naprosté osamocení v neznámém prostředí, kde je všechno úplně jinak. Najde si práci v kanceláři, ale ani tam dlouho nevydrží, japonsky se domluví jen se slovníkem a mimo dva přátele se nemá kam obrátit.

V okamžiku totálního propadu se octne v jedné zastrčené restauraci a ochutná polévku, zvanou Rámen. Ta ji pozvedne na těle i na duchu a dovede ji k nápadu, naučit se vařit onu polévku.

Od té chvíle začíná neustálý boj mezi ní a kuchařským šéfem, komplikovaný faktem, že se ti dva spolu absolutně nedomluví. Přesto oba pochopí, co ten druhý vlastně chce...

Nový šéf ji pracným a občas bolestivým způsobem naučí, že každá práce se má udělat pořádně a Abby se naučí, že bez práce nejsou koláče a ne vždy křik znamená, že má padáka.
Postupně si najde nejen spoustu přátel, ale i novou lásku, a ona sama dá svému zaměstnavateli to, co postrádal u svého syna - stane se jeho nástupcem.


Co se mi na filmu líbilo - věrohodnost. Abby je typicky americká, dává najevo své city, nebojí se objímat, ani plakat. Což mě na těchto povahách děsně irituje, ale v tomto filmu nevadí, protože se postupně naučí kontrolovat, ale přitom nepotlačit svou citovou stránku. Je paličatá, dovede se zvednout i z totálního propadu, znovu zažívá pády, a znovu bojuje, vzdává to a znovu vstává a znovu se snaží. A její život dostává smysl, má pocit, že někam patří, že o něco usiluje. Pochopí, že tajemství polévky Rámen spočívá v tom, jak ji vaří, ne v tom, co do ní dává za přísady.


Taky se mi líbil pohled na pro mě cizokrajný svět, nejen povrchní japonská nádhera nablýskaných měst, ale i běžný život, lidičky kolem, střet západního a východního světa (tradice proti novinkám).







Oficiální anotace:
Abby, hrdinka americko-japonské komedie, kterou režíroval Robert Allan Ackerman, přijíždí za svým přítelem do Tokia, aby tu společně začali nový život. Jenže když ji přítel nečekaně opustí, ocitne se sama uprostřed neznámého města, jemuž nerozumí. Ve snaze najít alespoň trochu útěchy přijme místo v místím specializovaném obchodě a posléze přesvědčí tyranského šéfa restaurace, aby ji zasvětil do tajů japonské kuchyně. A přitom oba zjistí, že nejdůležitější ingrediencí při přípravě je cit. V hlavní roli Brittany Murphyová.(oficiální text distributora)

Tajemství polévky rámen

 Ramen Girl, The

Komedie / Drama / Romantický
USA / Japonsko, 2008, 98 min


Odkaz na film můžete najít ZDE.
Musí se stáhnout i titulky, aby to fungovalo!

I když se film označuje jako komedie, moc komických prvků v ní nevidím (snad jen momenty, kdy on vykřikuje, že je totálně blbá, a ona se snaží pochopit, co za moudrost jí chce sdělit).

Film se mi vážně líbil, viděla jsem ho opakovaně a vždycky mě bavil, dala bych mu tak 70%. Dala bych i víc, ale víc dávám strhujícím velkofilmům. Tohle je malé komické drama.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat