pátek 3. srpna 2012

Báječný svět shopaholiků

3.8.2012 knihovnička  Sophie Kinsellová


Rebecca Bloomwoodová je mladá, hezká a chytrá. Má jen jeden problém - propadla svodu kreditních karet a kouzlu nákupů. Obchody jsou pro ni zázračné místo, kde se nachází tolik, tolik krásných věcí! A tak Rebecca nakupuje boty, šaty, halenky, misky s potpourri, koberečky, dárky pro své blízké, s přehledem se orientuje ve všech slevových akcích, využívá lákavých nabídek nákupů na body s prémiovými dárky, dopřává si voňavé cappuccino a oběd na donášku a svět je krásný.
Reklama

Její krásný svět však začínává nabourávat nepřítel, zvaný banka - místo lákavé prvotní nabídky na využití kreditní karty přicházejí protivné upomínky o uhrazení dluhu. Rebecca panikaří, neví, jak zareagovat - na zaplacení nemá dost peněz a tak zaujímá taktiku pštrosa. Strčí hlavu do písku a obálky do koše. Neexistují obálky s výzvami o uhrazení, neexistuje problém.

Samozřejmě, problém existuje a Rebecca se s tím bude muset nakonec vypořádat. Podle jejího táty má dvě možnosti - OÚ nebo VYVÍ. Pod těmi zajímavými zkratkami se ukazuje jednoduchá rada - omezit útratu nebo vydělávat více. A tak sledujeme, jak se Becky se vší vehemencí vrhá do prvního pokusu - omezit útratu.
Svět však nejsou jen finance a nákupy, Rebecca má mimo nakupování i normální život, většinou sestávající z problémových vztahů s muži a bezproblémového bydlení s kamarádkou Suzy, která ji podporuje a se kterou se dělí o nájem.
Rebecca má také ctitele, o kterého nestojí, vysněného muže, který zase nestojí o ni a milující rodiče.
A navíc pracuje jako finanční poradkyně, což potvrzuje slavné přísloví o kovářově kobyle, která chodí bosa...

Báječný svět shopaholiků mi trochu připomínal slavný Deník Bridget Jonesové. I tady se hlavní hrdinka teprve hledá a mezitím dělá průšvihy a občas se jí podaří něco dobrého, selhává a znovu se snaží něco udělat. A i když občas vrtím hlavou nad kopanci, které Becky dělá, Báječný svět shopaholiků je príma oddechovka pro horké letní dny, i pro deštivé chvíle.
Uvařte si šálek cappuccina, a uvelebte se s tímto výborným počteníčkem ve svém oblíbeném koutku!

A pro zvědavé několik ukázek z knihy - ukázky jsou v přeházeném pořadí.

 







Přeložila Jiřina Stárková
Vydalo vydavatelstvo Nox, Bratislava 2008

Moje osobní hodnocení - ve své třídě 70%.

Báječný svět shopaholiků byl i zfilmován, ale myslím, že kniha je lepší. Přesto, i filmeček doporučuji jako příjemnou oddechovku. O filmu se dočtete ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat