Protože je vrcholná sezóna rajčat, dovoluji si nabídnout jeden pikantní receptík.
Je
to docela jednoduchý recept a přísady dávám podle oka a chuti. Platí,
že poměr rajčat a jablek je asi dvě třetiny rajčat k třetině jablek.
Takže co si Jablšpek vyžádal?
Rajčata, jablka, cibuli, česnek, anglickou slaninu, sůl, pepř, trošku cukru - a listové těsto.
Můj postup je obvykle takový: zapnout troubu, nakrájet suroviny, osmažit je, rozválet těsto, naplnit a šupnout do trouby.
Já vím, tohle bylo stručné...
Tak
trochu podrobněji. Nakrájím cibuli a anglickou slaninu a dám osmažit.
Přidám pokrájená jablíčka (klidně neloupaná a nejlepší jsou
sladkokyselá, letní), pokrájený česnek (pozor na připálení!) a po
chvilce rajčata.
Vše osolím a opepřím a taky trošičku, jen lehce, přisladím. Slanost, sladkost i česnekovost řídím podle chuti.
Můžete přidat i trochu oregana!
Rozválím
těsto, rozkrájím na kolečka nebo čtverce a plním je horkou
rajčatovo-jablečno-angloslaninovou náplní podobně jako šátečky.
Pomašluju rozšlehaným žloutkem a šoupnu do trouby. Celkem rozpálené. Po
nějaké té minutě, když těsto chytá pěknou zlatou barvu, jablšpeky
vytáhnu. Necukruju! Je to slaný moučník!
Jo, kdo se nechce piplat s kolečky a čtverci, může rovnou naplnit taštičky ala pirohy.
Nebo s touto náplní udělat rovnou štrůdl.
Slanej, jablkošpekovej štrůdl.
Nebo pizzu!
Jablšpekovou pizzu.
Takže zkoušejte, lidičky, je to nová chuť a v dnešní době receptík jak vymalovaný.
A
poněvadž nemůžu dát fotky z vlastního pečení, sestavila jsem jakousi
koláž z foteček stažených z netu. Téma: jablka letní, anglická slanina,
rajčata, listové těsto, česnek, cibula, sůl a pepř.
Žádné komentáře:
Okomentovat