pondělí 13. srpna 2012

Jablšpek 13.9.2012

13.8.2012   receptury

Protože je vrcholná sezóna rajčat, dovoluji si nabídnout jeden pikantní receptík.

Jmenuje se Jablšpek a je to slaná variace na listové těsto.

Je to docela jednoduchý recept a přísady dávám podle oka a chuti. Platí, že poměr rajčat a jablek je asi dvě třetiny rajčat k třetině jablek.

Takže co si Jablšpek vyžádal?
Rajčata, jablka, cibuli, česnek, anglickou slaninu, sůl, pepř, trošku cukru - a listové těsto.

Můj postup je obvykle takový: zapnout troubu, nakrájet suroviny, osmažit je, rozválet těsto, naplnit a šupnout do trouby.

Já vím, tohle bylo stručné...

Tak trochu podrobněji. Nakrájím cibuli a anglickou slaninu a dám osmažit. Přidám pokrájená jablíčka (klidně neloupaná a nejlepší jsou sladkokyselá, letní), pokrájený česnek (pozor na připálení!) a po chvilce rajčata.
Vše osolím a opepřím a taky trošičku, jen lehce, přisladím. Slanost, sladkost i česnekovost řídím podle chuti.
Můžete přidat i trochu oregana!

Rozválím těsto, rozkrájím na kolečka nebo čtverce a plním je horkou rajčatovo-jablečno-angloslaninovou náplní podobně jako šátečky. Pomašluju rozšlehaným žloutkem a šoupnu do trouby. Celkem rozpálené. Po nějaké té minutě, když těsto chytá pěknou zlatou barvu, jablšpeky vytáhnu. Necukruju! Je to slaný moučník!

Jo, kdo se nechce piplat s kolečky a čtverci, může rovnou naplnit taštičky ala pirohy.
Nebo s touto náplní udělat rovnou štrůdl.
Slanej, jablkošpekovej štrůdl.
Nebo pizzu!
Jablšpekovou pizzu.

Takže zkoušejte, lidičky, je to nová chuť a v dnešní době receptík jak vymalovaný.

A poněvadž nemůžu dát fotky z vlastního pečení, sestavila jsem jakousi koláž z foteček stažených z netu. Téma: jablka letní, anglická slanina, rajčata, listové těsto, česnek, cibula, sůl a pepř.

Žádné komentáře:

Okomentovat