úterý 18. prosince 2012

Čokoládová poleva na cukroví a dorty

18.12.2012 receptury

(Nevěřila bych tomu, ale dvakrát po sobě jsem totálně zvorala čokoládu. I když jsem si dávala pozor, asi se mi začala vařit voda - protože rozpuštěná čokoláda mi najednou začala houstnout a hrudkovatět. Chuťově dobrá, ale esteticý vzhled příšerný.

A protože se chystám na fázi zdobení, chtěla jsem najít nějaké tipy, jak docílit čokolády hladké, kterou lze lehce polévat a vůbec nějaké finty...















V kuchařkách je toho dost, ale co takhle nějaké osobní zkušenosti druhých? Tady je dobré najet na recepty online. Zadala jsem si "Jak vyrobit čokoládovou polevu" a projela několik serverů.
Dobré totiž bylo, že mimo základního receptu se v komentářích vyrojily další tipy!














Čokoládová poleva 1
 
(dobrý tip, když zapomenete koupit čokoládu na v
aření)

2 lžíce kakaa, 6 lžic cukru moučka, 2 lžíce másla nebo ztuženého tuku, 3 lžíce vody
Ve vodní lázni rozehřejeme, až se všechny části dobře spojí. Polévat rychle, čokoláda tuhne.

Jiný doporučený postup - smíchat zvlášť kakao s cukrem a přisypat je do rozpuštěného tuku
Další tip - místo cukru moučka použít cukr krupici


Čokoládová poleva 2

340g sladké černé čokolády, 5 lžic cukru, 1/2 hrnku šlehačky (neušlehané)

Rozehřát čokoládu v misce, nad lehce vařící vodou. Zamíchat dovnitř cukr.
Do hrníčku nalít šlehačku. Přidat rozehřátou čokoládu a přivéct rychle do varu. Ihned odstavit.

Čokoládová poleva 3

Opravdu rychlá a 100% poleva -lesklá a chutná:

1 čokoláda na vaření, 1 ledové kaštany, kousek 100% tuku Omega (s ní opatrně a přidávat po malinkých kouscích)
Čokoládu a kaštany rozehřát ve vodní lázni, přidat kousek Omegy, poleva je krásně lesklá.

Zdroj: Odpovědi.cz

Čokoládová poleva 4

50 g másla, 10 g kakaa, 100 g cukru krupice, 125 ml vody
Máslo umícháme s kakaem. Dáme vařit vodu s cukrem, tzv. na nit - až cukr dělá bubliny a táhne se. Po částečném prochladnutí přidáváme postupně rozpuštěný cukr do kakaové směsi a mícháme. Když začne směs na okrajích tuhnout, dá se použít.

Zdroj: Recepty.cz













Čokoládová poleva 5

Zde přímo video návod s různými radami navíc:


Čokoládová poleva 6

l. Čokoláda - pěkně tuhá
100 %ní tuk - 25 dkg(Omega),20 dkg moučkového cukru, 5 dkg kakaa, 1 lžíce škrobu (Solamyl).
Ve vodní lázni rozpustit tuk, prosít a smíchat vše ostatní a vysypat do tuku.A potom míchat, míchat...dokud se cukr nerozpustí.Tato čokoláda je výborná.Hodí se na polevy na dorty,štětečkem s ní také natírám půlky banánů (na které se navrch zdobičkou dá šlehačka a ozdobí strouhanou čokoládou).Také ji na vánoce vlívám do vypláchnutých formiček, dám na balkon ztuhnout a na pak na prkénku vyklápím.Mezi cukrovím to pěkně vypadá.Naučila mě ji kdysi dávno babička a nyní ji dělají i mé dcery.Když zbyde,naliju ji do malého plecháčku a v případě potřeby ji rozpustím ve vodní lázni a dále využiji.

2.čokoládová poleva - vláčná
Suroviny:18 dkg Hery neb másla, 4 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody,30 dkg moučkového cukru, 4 dkg kakaa.
Děláme ji obdobným způsobem. Vylejeme na upečený piškot, trochu necháme zatuhnout a posypeme kokosem.

Čokoládová poleva 7

8 dkg másla nebo ztuženého tuku, 8 dkg cukru moučka, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1 lžíce mléka, 1 vrchovatá lžíce škrobové moučky.
Máslo nahřejeme, přidáme cukr, rozmícháme (nesmí se vařit!), přidáme kakao, lžíci mléka a zahřejeme k bodu varu. Přisypeme škrobovou moučku, dobře ji rozmícháme a polevu odstavíme z ohně.

Čokolávová poleva 8

100 g čokolády na vaření, 100 g ztuženého tuku, 1 lžíce oleje.
Vše rozpustit ve vodní lázni.

Zdroj: Nadoma.cz

Čokoládová poleva 9

20 dkg Omegy, 20 dkg cukru moučka, 5 dkg hořkého kaka, 2 lžíce Solamylu
Vše rozpustit nad párou do hladka.

Čokoládová poleva 10

1 Hera nebo máslo, 1 třetina ztuženého tuku, 2 čokolády na vaření (a 100 g), 20 dkg cukru moučka, 2 dl mléka, 1 celé kakao (10 dkg)
Rozpustit tuky, přidat ostatní suroviny (nesmí se vařit!). Nakonec pořádně rozmixovat nebo vymíchat. Je lesklá, dobře se s ní polévá, dobře se krájí - neláme se.
Je vláčná, neroztéká se při pokojové teplotě, dobře se s ní vytváří i písmena nebo ozdůbky.


Čokoládová poleva 11

100 g ztuženého tuku, 40 g kakaa, 2 polévkové lžíce Solamylu, 100 g cukru moučka, 4 polévkové lžíce vařené zrnkové kávy.
Rozpustit tuk, stáhnout z plotýnky, přidat kakao smíchané se solamylem a cukrem. Nakonec vmíchat černou kávu a míchat do hladka.
Podle potřeby lze zahustit Solamylem nebo naředit kávou.

Čokoládová poleva 12

1 dl šlehačky, 8-10 dkg hořké čokolády nebo čokolády na vaření.
Šlehačku přivést do varu, přidat nalámanou čokoládu, vypnout sporák, promíchat a nechat rozpustit.
Jestli je čokoláda moc tuhá, přidat šlehačku, je-li moc řídká, přidat čokoládu.

Čokoládová poleva 13

Základ - ztužený tuk a čokoláda na vaření, pro chuť přidat 1-2 tyčinky Ledových kaštanů.

Čokoládová poleva 14

5 dkg čokolády na vaření, 5 dkg ztuženého tuku. 1-2 lžíce kakaa
Tuk s rozlámanou čokoládou rozpustit ve vodní lázni, přidat kakao.
















Čokoládová poleva 15

200 g čokolády, 6 polévkových lžic vody, 3 polévkové lžíce šlehakčy (30%), lžička másla.
Čokoládu rozpustit nad párou, přidat 6 lžic vody, nechat rozpustit a po rozpuštění přidat šlehačku. Promíchat a přidat lžičku rozpuštěného másla. Polévat, až směs trochu zchládne.

Zdroj: Artmama.cz

Čokoládová poleva 16

200 g čokolády, 250 ml šlehačky
Čokoládu nechat rozpustit ve šlehačce, nechat převřít, za stálého míchání nechat vychladnout a pak použít...

Zdroj: Srecepty.cz

Čokoládová poleva 17

- 1 čokoláda na vaření, ztužený tuk, pár lžic mléka
- 1 čokoláda na vaření, ztužený tuk, trocha Salka
- 1 čokoláda na vaření, ztužený tuk a zakysaná smetana - celá. Může se trochu přisladit. Poleva zůstává vláčná (dobré na dorty a řezy)

Zdroj: Rodina.cz

Čokoládová poleva 18 - zvaná Čokoládový ganache

500 ml šlehačky, 450 g rozlámané čokolády středně sladké.
Někdo dává vysokokakaovoprocentní, jako třeba Lindt.

Jednoduše - v kastrolku přivést k varu šlehačku, odstavit z ohně, přidat čokoládu a nechat stát 5 minut. Pak promíchávat metličkou do hladka. Po dobu chladnutí občas promíchat.

Čokoládová poleva - vhodná na polévání pohárů a palačinek.


Hersheys čokoládová poleva:

1/2 šálku kakaa, 1 šálek cukru (krupice), 1 šálek vody, 1 kávová lžička vanilky, špetka soli.
V rendlíku smícháme kakao, cukr a sůl. Přilijeme vodu, smíchám, přivedeme do varu, vaříme minutu.
Čas je důležité pohlídat.
Odstavíme z ohně a po úplném vychlazení přimícháme vanilku. (Jen nevím, jestli to má být opravdu vanilka, tedy drcená, nebo spíš vanilkový cukr? Možná by nebylo špatné přidat místo toho pár kapek vanilkové tresti.)


Tekutá čokoládová poleva:

1/4 l vody, 200 g cukru krupice, 1/4 l mléka, 50 g kakaa holandského typu, 1/2 balíčku kakaového nebo čokoládového pudinku (20 g)

Svařit vodu s cukrem, dobře promíchat kakao s pudinkem, aby v kakau nebyly hrudky a rozmíchat v mléce. Potom zavařit do rozvařeného cukru a povařit do zhoustnutí - asi 5 minut. Po vychladnutí dát do sklenice s uzávěrem a skladovat v chladničce.



Foto čokolády z Vaření.cz, Toprecepty.cz, Recepty.cz., Labužník.com, Chytrazena.cz

Můj tip:

vynechat cukr (aspoň u rozpouštěných čokolád, cukroví je sladké dost) a přidat kapku rumu nebo hořkomandlové tresti. Je to lepší!

Žádné komentáře:

Okomentovat