(Nevěřila bych tomu, ale dvakrát po sobě jsem totálně zvorala
čokoládu. I když jsem si dávala pozor, asi se mi začala vařit voda -
protože rozpuštěná čokoláda mi najednou začala houstnout a hrudkovatět.
Chuťově dobrá, ale esteticý vzhled příšerný.
A
protože se chystám na fázi zdobení, chtěla jsem najít nějaké tipy, jak
docílit čokolády hladké, kterou lze lehce polévat a vůbec nějaké
finty...
V
kuchařkách je toho dost, ale co takhle nějaké osobní zkušenosti
druhých? Tady je dobré najet na recepty online. Zadala jsem si "Jak
vyrobit čokoládovou polevu" a projela několik serverů.
Dobré totiž bylo, že mimo základního receptu se v komentářích vyrojily další tipy!
Čokoládová poleva 1
(dobrý tip, když zapomenete koupit čokoládu na v
aření)
2 lžíce kakaa, 6 lžic cukru moučka, 2 lžíce másla nebo ztuženého tuku, 3 lžíce vody
Ve vodní lázni rozehřejeme, až se všechny části dobře spojí. Polévat rychle, čokoláda tuhne.
Jiný doporučený postup - smíchat zvlášť kakao s cukrem a přisypat je do rozpuštěného tuku
Další tip - místo cukru moučka použít cukr krupici
Zdroj: Toprecepty.cz
Čokoládová poleva 2
340g sladké černé čokolády, 5 lžic cukru, 1/2 hrnku šlehačky (neušlehané)
Rozehřát čokoládu v misce, nad lehce vařící vodou. Zamíchat dovnitř cukr.
Do hrníčku nalít šlehačku. Přidat rozehřátou čokoládu a přivéct rychle do varu. Ihned odstavit.
Rozehřát čokoládu v misce, nad lehce vařící vodou. Zamíchat dovnitř cukr.
Do hrníčku nalít šlehačku. Přidat rozehřátou čokoládu a přivéct rychle do varu. Ihned odstavit.
Čokoládová poleva 3
Opravdu rychlá a 100% poleva -lesklá a chutná:
1 čokoláda na vaření, 1 ledové kaštany, kousek 100% tuku Omega (s ní opatrně a přidávat po malinkých kouscích)
Čokoládu a kaštany rozehřát ve vodní lázni, přidat kousek Omegy, poleva je krásně lesklá.
Čokoládu a kaštany rozehřát ve vodní lázni, přidat kousek Omegy, poleva je krásně lesklá.
Zdroj: Odpovědi.cz
Čokoládová poleva 4
50 g másla, 10 g kakaa, 100 g cukru krupice, 125 ml vody
Máslo
umícháme s kakaem. Dáme vařit vodu s cukrem, tzv. na nit - až cukr dělá
bubliny a táhne se. Po částečném prochladnutí přidáváme postupně
rozpuštěný cukr do kakaové směsi a mícháme. Když začne směs na okrajích
tuhnout, dá se použít.
Zdroj: Recepty.cz
Čokoládová poleva 5
Zde přímo video návod s různými radami navíc:
Zdroj: Jaksetodělá.cz
Čokoládová poleva 6
l. Čokoláda - pěkně tuhá
100 %ní tuk - 25 dkg(Omega),20 dkg moučkového cukru, 5 dkg kakaa, 1 lžíce škrobu (Solamyl).
100 %ní tuk - 25 dkg(Omega),20 dkg moučkového cukru, 5 dkg kakaa, 1 lžíce škrobu (Solamyl).
Ve
vodní lázni rozpustit tuk, prosít a smíchat vše ostatní a vysypat do
tuku.A potom míchat, míchat...dokud se cukr nerozpustí.Tato čokoláda je
výborná.Hodí se na polevy na dorty,štětečkem s ní také natírám půlky
banánů (na které se navrch zdobičkou dá šlehačka a ozdobí strouhanou
čokoládou).Také ji na vánoce vlívám do vypláchnutých formiček, dám na
balkon ztuhnout a na pak na prkénku vyklápím.Mezi cukrovím to pěkně
vypadá.Naučila mě ji kdysi dávno babička a nyní ji dělají i mé
dcery.Když zbyde,naliju ji do malého plecháčku a v případě potřeby ji
rozpustím ve vodní lázni a dále využiji.
2.čokoládová poleva - vláčná
Suroviny:18 dkg Hery neb másla, 4 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody,30 dkg moučkového cukru, 4 dkg kakaa.
Děláme ji obdobným způsobem. Vylejeme na upečený piškot, trochu necháme zatuhnout a posypeme kokosem.
Čokoládová poleva 7
8 dkg másla nebo ztuženého tuku, 8 dkg cukru moučka, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1 lžíce mléka, 1 vrchovatá lžíce škrobové moučky.
Máslo
nahřejeme, přidáme cukr, rozmícháme (nesmí se vařit!), přidáme kakao,
lžíci mléka a zahřejeme k bodu varu. Přisypeme škrobovou moučku, dobře
ji rozmícháme a polevu odstavíme z ohně.
Čokolávová poleva 8
100 g čokolády na vaření, 100 g ztuženého tuku, 1 lžíce oleje.
Vše rozpustit ve vodní lázni.
Zdroj: Nadoma.cz
Čokoládová poleva 9
20 dkg Omegy, 20 dkg cukru moučka, 5 dkg hořkého kaka, 2 lžíce Solamylu
Vše rozpustit nad párou do hladka.
Čokoládová poleva 10
1
Hera nebo máslo, 1 třetina ztuženého tuku, 2 čokolády na vaření (a 100
g), 20 dkg cukru moučka, 2 dl mléka, 1 celé kakao (10 dkg)
Rozpustit
tuky, přidat ostatní suroviny (nesmí se vařit!). Nakonec pořádně
rozmixovat nebo vymíchat. Je lesklá, dobře se s ní polévá, dobře se
krájí - neláme se.
Je vláčná, neroztéká se při pokojové teplotě, dobře se s ní vytváří i písmena nebo ozdůbky.
Zdroj: Gastronews.cz
Čokoládová poleva 11
100 g ztuženého tuku, 40 g kakaa, 2 polévkové lžíce Solamylu, 100 g cukru moučka, 4 polévkové lžíce vařené zrnkové kávy.
Rozpustit tuk, stáhnout z plotýnky, přidat kakao smíchané se solamylem a cukrem. Nakonec vmíchat černou kávu a míchat do hladka.
Podle potřeby lze zahustit Solamylem nebo naředit kávou.
Čokoládová poleva 12
1 dl šlehačky, 8-10 dkg hořké čokolády nebo čokolády na vaření.
Šlehačku přivést do varu, přidat nalámanou čokoládu, vypnout sporák, promíchat a nechat rozpustit.
Jestli je čokoláda moc tuhá, přidat šlehačku, je-li moc řídká, přidat čokoládu.
Čokoládová poleva 13
Základ - ztužený tuk a čokoláda na vaření, pro chuť přidat 1-2 tyčinky Ledových kaštanů.
Čokoládová poleva 14
5 dkg čokolády na vaření, 5 dkg ztuženého tuku. 1-2 lžíce kakaa
Tuk s rozlámanou čokoládou rozpustit ve vodní lázni, přidat kakao.
Zdroj: Labužník.cz
Čokoládová poleva 15
200 g čokolády, 6 polévkových lžic vody, 3 polévkové lžíce šlehakčy (30%), lžička másla.
Čokoládu
rozpustit nad párou, přidat 6 lžic vody, nechat rozpustit a po
rozpuštění přidat šlehačku. Promíchat a přidat lžičku rozpuštěného
másla. Polévat, až směs trochu zchládne.
Zdroj: Artmama.cz
Čokoládová poleva 16
200 g čokolády, 250 ml šlehačky
Čokoládu nechat rozpustit ve šlehačce, nechat převřít, za stálého míchání nechat vychladnout a pak použít...
Zdroj: Srecepty.cz
Čokoládová poleva 17
- 1 čokoláda na vaření, ztužený tuk, pár lžic mléka
- 1 čokoláda na vaření, ztužený tuk, trocha Salka
-
1 čokoláda na vaření, ztužený tuk a zakysaná smetana - celá. Může se
trochu přisladit. Poleva zůstává vláčná (dobré na dorty a řezy)
Zdroj: Rodina.cz
Čokoládová poleva 18 - zvaná Čokoládový ganache
500 ml šlehačky, 450 g rozlámané čokolády středně sladké.
Někdo dává vysokokakaovoprocentní, jako třeba Lindt.
Jednoduše
- v kastrolku přivést k varu šlehačku, odstavit z ohně, přidat čokoládu
a nechat stát 5 minut. Pak promíchávat metličkou do hladka. Po dobu
chladnutí občas promíchat.
Zdroj: Labužník.cz
Čokoládová poleva - vhodná na polévání pohárů a palačinek.
Hersheys čokoládová poleva:
1/2 šálku kakaa, 1 šálek cukru (krupice), 1 šálek vody, 1 kávová lžička vanilky, špetka soli.
V rendlíku smícháme kakao, cukr a sůl. Přilijeme vodu, smíchám, přivedeme do varu, vaříme minutu.
Čas je důležité pohlídat.
Odstavíme
z ohně a po úplném vychlazení přimícháme vanilku. (Jen nevím, jestli to
má být opravdu vanilka, tedy drcená, nebo spíš vanilkový cukr? Možná by
nebylo špatné přidat místo toho pár kapek vanilkové tresti.)
Zdroj: Labužník.cz
Tekutá čokoládová poleva:
1/4
l vody, 200 g cukru krupice, 1/4 l mléka, 50 g kakaa holandského typu,
1/2 balíčku kakaového nebo čokoládového pudinku (20 g)
Svařit
vodu s cukrem, dobře promíchat kakao s pudinkem, aby v kakau nebyly
hrudky a rozmíchat v mléce. Potom zavařit do rozvařeného cukru a povařit
do zhoustnutí - asi 5 minut. Po vychladnutí dát do sklenice s uzávěrem a
skladovat v chladničce.
Foto čokolády z Vaření.cz, Toprecepty.cz, Recepty.cz., Labužník.com, Chytrazena.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat