středa 8. ledna 2014

Holka na hlídání

Holka na hlídání je nejčerstvější film, jaký jsem viděla na Silvestra. Zaujalo mě to, protože před časem jsem četla knihu s podobným tématem a jména ve filmu se mi zdála být povědomá, zejména malý Grayer, a tak jsem si říkala, je to adaptace či nikoliv?

Byla to adaptace oné knihy.

A tak jsem si vychutnala převod poměrně zajímavé knihy do filmové podoby.
Oč jde? Zápletka je jednoduchá - Annie, studentka posledního ročníku (ve filmu už snad absolventka) Newyorské univerzity, si potřebuje přivydělat (ve filmu je to něco jako sociální průzkum), a tak vezme práci chůvy malého chlapce, v jedné bohaté rodině.

Děj filmu je poměrně předvídatelný a žádné velké zvraty se v něm nekonají. Annie se stává pro rodinu Nanny, čili Chůvou s velkým Ch, tedy je to její oficiální oslovení, odkazující ji do daných mezí a jasně vymezující její povinnosti (žádná práva). Matka malého Grayera s Nanny zachází jako s póvlem, otec malého Grayera se doma téměř nevyskytuje, a když se doma vyskytne, strhne se brzy manželská hádka. Proč, je nasnadě... pan Grayer totiž mimo svého bohatství miluje i krásné ženy. Jinými slovy, je děvkař.

Annie to všechno vidí, ale nemůže s tím nic udělat. Není tu od toho, aby napravovala rodičovské chyby a nelásku k dítěti, je tu od toho, aby hlídala malého Grayera (a mimoto ho učila, chodila s ním na procházky i k lékaři, připravovala mu jídlo a dávala ho spát), zkrátka Annie je chůva na plné obrátky.

Grayer je přes původní povýšenost rozmazleného fracka normální citlivej kluk, který, když zjistí, že pro Annii-nanny něco znamená, změní se jeho city k ní v příchylnost a nanny si získá jeho důvěru i lásku. Ale Grayer chce své rodiče a taky potřebuje, aby rodiče milovali jeho, nanny má rád, ale mnohem raději by byl se svou vlastní maminkou i tátou. Jenže, zdá se, že Grayerovi rodiče mají čas na všechno, jen ne na vlastního syna. Dítě se pro ně stalo jakýmsi společenským doplňkem.

Annie tohle všechno vidí a jen to ji ještě drží při této práci, pocit, že pro Grayera něco znamená a že může pro něj něco udělat. Grayer jediný je jakási kotva, která ji k této rodině poutá a jen kvůli němu snáší povýšené jednéní své zaměstnavatelky i prasácké narážky svého zaměstnavatele.

Zdá se, že v New Yorku se rozrůstá skupina bohatých matek - tyranek, které nemají nic lepšího na práci, než deptat a peskovat své chůvy. Vědí, že vůči chůvám jsou nadřazené a svou nadřazenost jim setsakramentsky dávají znát.
Tento fakt byl hodně zvýrazněný zejména v knize, kde jedna z matek-zaměstnavatelek dá namontovat do pokojů skrytou kameru, i přesto, že chůva jejího dítěte je v rodině už několik let a dítěti její péče očividně prospívá. Jenže, mít moc, to je zřejmě opojné a tak bohaté matky, které si nevšímají svých dětí, se této možnosti chápou jedna po druhé a skryté kamery slaví svůj triumf. Nedejbože, že se chůva ukáže jako člověk s nějakou slabostí, dovolí si chvilku odpočinout, nebo, jak v případě Nanny, navštěvovat souseda, mladého sympaťáka, který žije poměrně ležérně a pohodově.

Jaký bude konec, lze vytušit. Koneckonců, Annie nebyla první chůva pro malého Grayera (a také proto ji Grayer zpočátku nesnášel. Měl totiž rád chůvu předchozí. Jenže, kolika lidem je malé dítě schopno dát svou lásku a důvěru? Se zvyšujícím se počtem chův se z chlapce stane znuděný a cynický spratek, pro kterého chůva bude jen otravná osoba, stejně jako on je otravná osoba pro svou matku.
V co jednou vyroste, není těžké uhádnout.)
Ale zatím jsme u malého Grayera, jeho nové chůvy Nanny, lhostejné matky, která se stará jen o vnější zdání a proutnického otce, hlavy rodiny. A taky u jednoho sympatického souseda, i když Annie kvůli věčné zaměstnanosti uniká příležitost pod rukama...


Zaujalo mě hodnocení a hlavně komentáře k filmu, na čsfd. Zdá se, že kritici nepochopili, o čem film je a tudíž je nedostatek akce, lehtivých scén a napětí, nutně zklamal. Taky viděli v příběhu velké klišé o jedné zbohatlické rodině, nevychovaném spratkovi a chůvě, která všechno odskáče a zcela nepochopitelně si všechno nechá líbit.

Nevím, jestli je to tím, že jsem před filmem četla knihu, ale ten film o něčem vypovídá, není to jen průměrný plytký příběh.
Nebo snad ano?

O filmu z ČSFD:

Nanny Diaries, The
Dievča na stráženie
Denník pestúnky

Komedie / Drama / Romantický
USA, 2007, 106 min
Kamera: Terry Stacey

Scarlett Johansson hraje Annie, čerstvou absolventku bez představy o budoucí kariéře, která vezme práci chůvy v bohaté rodině z New Yorku. Její školní znalosti z oboru antropologie překvapivě brzy najdou praktické uplatnění a Annie se pouští do studia nepochopitelných zvyků rodiny z lepších kruhů, které si v ničem nezadají s rituály domorodců z Afriky nebo Amazonie. Annie dostává pokojík přímo v obrovském bytě svých zaměstnavatelů a získává unikátní příležitost k pozorování. Předměty jejího zkoumání jsou nafoukaní pan a paní X (Paul Giamatti a Laura Linney) a jejich rozmazlený spratek. Výjimkou bude možná pohledný mladík (Chris Evans), kterého Annie potkává ve výtahu.

Pokud byste chtěli shlédnout, film najdete ZDE.

Trailer k filmu:






Film byl příjemný, nenáročný. Hodnocení? Těžko říct, snad 60%.
Ale popravdě, víc mi dala kniha, tam totiž bylo víc poznat, proč vlastně Nanny zůstává v té příšerné rodině, navzdory tomu, že zaměstnavatelka se chovala jako bachařka a rozmazlená fiflena v jednom, navzdory šíleným nárokům a navzdory mizernému platu.

Je to lepší než film plný násilý, týrání, bezduchého mlácení a mučení, to jo.
Je to celkem příjemná oddychovka.

Fotky oskenovány z filmu
Základní údaje půjčené z ČSFD
Trailer na film z Youtube
Text můj, muhehe.



Závěrečný verdikt:
kniha je lepší. Víc ukazuje, proč vlastně ta holka zůstává v téhle příšerné rodině, která ji spíš neplatí,než platí,což ve filmu je vidět jen zčásti. Také se závěr knihy liší od závěru filmového, je méně happy a víc reálný.
Film je příjemný, ale knihu doporučuji více... vyšla pod názvem Deník ch

Žádné komentáře:

Okomentovat