pondělí 27. září 2010

Představuji vám... TlusŤjochův blog

27.9.2010

Přestože jsem původně chtěla začít nějakým dívčím (dámským) blogem - (přece jen, dámy mají přednost) - moje podvědomí vybralo jako první blog TlusŤjocha.
TlusŤjochův blog je totiž jeden z nejoriginálnějších blogů, jaké jsem viděla.
Představení prvé.
Čím se liší Sebrané mesydže od ostatních blogů, to pochopí každý, kdo navštívil, četl a případně komentoval... a to byli a jsou i někteří mí návštěvníci.


Takto se zove TlusŤjochův web, ve skutečnosti však obsahuje gejzír nápadů, fotografií, originálních básní, antikvariátních obrázků, otázek a úkolů, nezvyklých výrazů vytažených z encyklopedií a slovníků, které jsme v životě neviděli...

TlusŤjochův web otevřeli první čtenáři 17.června 2009, takže dnes mají už první rok za sebou a tři měsíce druhého roku načaté.

A o čem vlastně je blog poklesslého básníka a kavárenského povaleče? (Těmito termíny se TlusŤjoch sám označuje, takže žádné invektivy ode mne...)

Je o fotografiích, básních a přemýšlení.O nápadech a hraní si se slovy a se slovíčky. O představivosti a originalitě...

Nejdřív bych chtěla představit samotného TlusŤjocha. Je to zajímavý človíček, ale moc toho na sebe neprozradil, takže ...

Jeho oblíbení spisovatelé: Ladislav Klíma, Joseph Heller, Leo Rosten nebo Boris Vian.
Chutnají mu horké maliny, pivní sýr a vše, co si nadrobí...
Nejčastější místo jeho procházek je Praha magická.
Oblíbeným sportem je fotbal, softbal a turistika. (Poslední jmenované spojuje se svými fotografickými úlovky)

K TlusŤjochovým koníčkům patří nejen mariáš, ale i psaní básní, vymýšlení křížovek, sbírání starých pohlednic, slovníků a encyklopedií, též fotografování a sbírání cukru. (?)
Také vaření je jeho oblíbená činnost.

Povaha? Škrábe, kouše a nedá se ošetřit. Dle vlastních slov. Podle mého názoru je TlusŤjoch přemýšlivý, tolerantní a svobodymyslný. Podle všeho vyznává názor Žít a nechat žít.
Sám se představuje jako ludibrionista a kavárenský povaleč. Fotografuje, a fotky upravuje do podoby zcela odlišné od původní. Tvoří básně a hraje si se slovy. Miluje listování ve slovnících, jeho nejoblíbenějším místem mimo kavárnu je antikvariát. Sbírá encyklopedie, slovníky a staré fotografie a pohledy.

(Jedna z TlusŤjochových experimentálních fotografií: Mezinárodní den žebříčků)
























A to, co sbírá, zúročuje ve svých článcích. Máme možnost nejen vidět jeho zajímavě upravené fotografie a nezvykle laděné poklesslé básně (jeho termín), ale i některé z jeho pokladů - dobové pohlednice, náhledy do starých učebnic či vytržené staré recepty ze starých kuchařek.

Je tu však i něco navíc - TlusŤjoch je komunikativní. Nespokojí se s tím, že předloží svým čtenářům to co nafotí - napíše - naskenuje. Tlusťjoch je hravý a do hry zapojuje každého, kdo si chce hrát...
Pokládá čtenářskému obecenstvu občas záludné otázky a úkoly, které nutí zvídavé lidičky zalovit ve svých mozkových závitech, případně v encyklopedii, slovnících či línější povahy ve Wikipedii, která je, jak známo, po ruce. Ten, kdo neloví, improvizuje...

A jeho čtenářů přibývá. Od původních prvních dvou vlaštovek dnes počet jeho komentářů dosahuje mnohdy čísla přes čtyřicet. Chci ještě upozornit, že to jsou skutečně komentáře k jeho fotografiím, básním i otázkám - tedy splněný sen mnoha blogerů.

Sebrané mesydže zaujmou každého, kdo hledá originalitu.
Jako bonus zde najde i hravost. A zárukou kvality je i fakt, že TlusŤjoch je členem blogového Autorského klubu.

Zde malá ukázka - jedna z Tlusťjochových fotografických básní.

 






















A na závěr jsem si dovolila položit několik otázek autoru blogu:


01.) Objevila jsem, že máš více stránek své osobnosti, např.


Objevila jsem i doporučení na tvé stránky a rozhovor s tebou:


Máš ještě nějaký další web mimo blog.cz?

- Další blog nemám. Už takhle je to ohromný žrout času.

02.) Na svém webu jsi od června 2009. Co tě přivedlo k založení blogu? Objevil jsi jej sám? Nebo jsi slyšel doporučení? První inspirace...

- Na Photopost mne přivedl kamarád, naučil jsem se tam spoustu věcí, ale bylo to jenom o fotografování. Tak jsem se poohlédl po něčem, kde bych mohl kombinovat fotografii se svými poklesslostmi. A www.blog.cz mi přišel jako nejlepší.

A projekt autorského klubu mne v tom utvrdil.

03.) Určitě neslyšíš poprvé, že tvůj blog je originální a tvůrčí. Přispíváš i oficiálně od nějaké publikace nebo časopisu? Psaním nebo fotografiemi?

- Nepřispívám nikam, jen tu a tam pro podnikové časopisy vytvořím křížovku.

04.) Napadlo tě někdy svoje nápady upravit do knižní podoby?

- Napadlo, ale moje vrozená lenost mi v tom zabraňuje.

05.) Píšeš o sobě docela střídmě - existuje nějaká vlastnost pro tebe typická?

- Lenost.

06.) Viděla jsem na "Cukříkových stránkách", že vlastníš rozsáhlou sbírku sypaných cukrů. Můžu se zeptat, jak si vedeš v současné době? Sbíráš jen obaly nebo vlastníš i jejich sladký obsah?

- Od pěti tisíc jsem začal cukry vysypávat. Nyní jich mám cca 35.000.

(Pozn.: úctyhodné množství, gratuluji!)

07.) V souvislosti s Cukříkovou sbírkou jsem viděla, že jsi v mezinárodním kontaktu. Mohu se zeptat, kolikrát jsi člověkem? (Nebo jinak, kolik jazyků ovládáš?)

- V cukrosvětě se mluví převážně anglicky. Akorát Rusko, Ukrajina a Pobaltí vyžaduje si azbuku.

08.) Máš dost rozsáhlé znalosti - účastníš se i nějakých znalostních soutěží?

- Neúčastňuji - viz body 4 a 5. Raději obcházím antikvariáty a lovím staré slovníky a rukověti.

09.) Viděla jsem tě komentovat na mnoha blozích... dostáváš se na ně přes adresy svých čtenářů nebo je vyhledáváš? Podle jakého klíče?

- Hlavně přes Autorský klub anebo přes komentáře, které P.T. obec čtenářská laskavě zanechává pod mými články...

10.) V jednom rozhovoru ses zmínil, že v případě ukončení blogu bys provedl dylít. Nebyla by to škoda? Je v tom kus tvého já a taky kus komunikace se čtenáři. Navíc by byly nenávratně ztraceny ulítlé básně Fredyho Krugera... Nezměníš svoje rozhodnutí? Vždy existuje možnost nechat stránky viset v éteru jako pamětní desku...

- Ano, Fredy, kukačka blogosvěta, Fredy, noční můra z Blog street
… jeho díla by bylo rozhodně škoda. Toť silný argument pro přehodnocení akce dylít.

(Osobní pozn. - díky za Fredyho.)

11.) A poslední otázka: nosíš rád klobouky?

- Klobouk nosím jen při losování.



Děkuji za laskavé odpovědi...

TlusŤjochův web najdete na této adrese:

(žel, na této adrese už blog příště nenajdeme - ale najdeme ji zde na blogspotu, pod stejným názvem, jen jinou doménou.) 

  


1 komentář:

  1. Já samozřejmě na autorovi obdivuji mnohé, ovšem jeho ostrovtip v komentářích je naprosto odzbrojující, dokáže mne odbourat čtyřmi slovy :-)

    OdpovědětVymazat