středa 25. srpna 2010

Mjúzik is maj laif

25.8.2010 (téma týdne)

O hudbě jsem psala v květnovém článku - Hudba je má droga.

Psala jsem o písničkách, které jsem nacházela, poznávala, které šly se mnou, zpívala jsem si je pro sebe i nahlas...
Přesto, hudba je tak vděčná, že si zaslouží další povídání...
Momentálně poslouchám ve sluchátkách Beautiful day od U2 a chce se mi tančit. Ta písnička má chytlavou melodii a Bono Vox má zajímavý, lehce chraptivý sexy hlas.
Přemýšlím, kdo první začal zpívat. Kdo složil první text a melodii. První písně byly asi oslavné... oslavovaly nějaký odvážný čin, vítězství nad nepřítelem nebo vznikla píseň o životě krále a královny...

Kdy začaly vznikat lidové písničky a proč? Některé jsou veselé, rozverné, některé líbezné a nostalgické, smutné, o rozchodech, o lásce... o lásce většinou nešťastné. Protože trápení má více podob, kdežto tzv. šťastná láska má jen jeden happy end.

Hudba je nedílnou součástí našeho života. Obklopuje nás ze všech stran. Stačí slyšet vítr, poslouchat rytmus městského ruchu, cinkot tramvají, brzdy aut. Ranní zpěv ptáků, zvuk večerních žabích koncertů, cvrčení cvrčků. Šplouchání vody, vodopády, příboje. Všechno má svou melodii. Vlastně přírodní zvuky se využívají skutečně v relaxační hudbě, vhodně sladěné s melodickou hudbou, s tóny kytar, klavíru, houslí, harfy.

Vedle této přírodní hudby je i hudba umělá. Uměle vytvářené texty i melodie, doprovázené hudebními nástroji. Vážná hudba, poslechová hudba, pop a rap, relaxační hudba, hip-hop, folk, rock, metal, country, jazz, lidové písničky.

Hudba působí na naše pocity. Odkud se vzaly první ukolébavky, zpívání malým dětem? Už jen fakt, že maminky seděly u dětí a děti je vnímaly i zvukově, působilo na děti uklidňujícím dojmem. A stejně tak malé děti se už učí jednoduché písničky - známá skladba o peci, která spadla a je třeba ji opravit, provází už generace.

Písničky můžou opravdu působit na psychiku. Můžou vyladit. Uklidnit, relaxovat. Pozitivně nabít energií. U některých se dá i zbavit zlosti, napětí, vzteku... a pak jsou písničky, které naopak zesilují vztek, napětí, a vyvolávají nenávist ke všemu a ke všem. Hudba má magickou moc, i když to mnozí nevnímají. Ale proč se dodnes hrají mechanické a hypnotické zvuky techna? Je zvláštní, jak různě působí výška a zabarvení hlasu. Skřivánčí zpěv. Jemný chraplavý hlas. Zvučný operní hlas. Nenávistné skřeky některých metalových kapel. Jemné souzvuky duet nebo sborových zpěvů.

Nevím, kde končí zpívání pro radost a začíná profesionální zpěv. Nevím, jestli jde oba způsoby zkloubit dohromady. Kdo zpívá falešně, nemůže zpívat profesionálně. Ale to neznamená, že nemůže zpívat vůbec! Písnička a zpívání je stav duše. Někdo se vyzpívá ze smutku. Někdo se roztančí radostí a zpívá písničku od srdce.

Myslím že písniček je tolik, že kdyby někdo dělal archiv a snažil se sbírat úplně všechny písničky na světě, lidský život by na to nestačil.



Žádné komentáře:

Okomentovat