úterý 24. srpna 2010

Někdy závidím a nemám co

24.8.2010

Znám pár lidí, kterým závidím upřímně a některým lidem závidím závistivě a pak jsou lidi, kterým závidím upřímně a zlostně, protože se chlubí a užívají věcí, kterých nedosáhli zaslouženě.
Jsou lidi, kteří snad ani nedělají chyby. Kteří ví, kdy se správně usmát, kde se objevit v pravý čas a jak navazovat kontakty. Jsou lidé, kteří umí v životě chodit a získávají, aniž by ztráceli.
Ale... opravdu získávají, aniž by ztráceli?
Neztrácí tak trochu sami sebe? Mají se materiálně velmi dobře. Užívají si dovolených. Kupují nová auta a desítky nemovitostí. Otvírají nová konta a mají své daňové poradce. Dělají i oni chyby? Věřím, že ano, ale dokážou své chyby chytře zamaskovat, nebo přehodit na jiné. Není to statečné ani záviděníhodné... přesto jim někdy závidím tu lehkost, s jakou se zbavují odpovědnosti. Ale chtěla bych s nimi měnit?

No, po pravdě - líbilo by se mi mít pěkný dům. Který by uklízel někdo jiný... Líbilo by se mi mít velkou zahradu (o kterou by se staral někdo jiný). Taky by se mi líbilo cestovat po světě, bez starostí, pořizovat si věci, jaké chci... Ale ne za každou cenu.

Takže - asi ne. Mám svůj život a žiju ho, jak nejlíp dokážu. Dělám svoje chyby a občas se mi něco povede. Některé chyby jsou směšné, jiné už vážnější. Doplácím na své chyby. A někdy se snažím být alibistka, svalovat svou chybu na jiného, na špatné pochopení, špatnou konstelaci hvězd, na náhodu a nedorozumění.

Jsou ale chvilky, kdy musím svou chybu přiznat, přijmout, a pokud možno vyřešit. To je mi pak těžko a závidím právě těm lidem, kteří se netrápí s žádným svědomím a s žádnými výčitkami. A jsem ráda, že existují chyby, které jdou nějak napravit. Nebo nenapáchají tolik škody. Které se dají vyřešit nebo přejít.

A přestože upřímně a zlostně závidím těm, kteří mají majetky a nejsou finančně závislí, rozhodně bych nedokázala být šťastná z věcí, které bych si pořídila za cenu utrpení někoho druhého. Nedokázala bych s klidným svědomím okrást člověka. Nechápu, jak někdo může fingovat silniční nehodu a potom ujet s autem, když řidič auta jde na pomoc zraněnému. Nedokázala bych zaměstnávat lidi za minimální mzdu, pokud by podnik dobře prosperoval. Nedokázala bych zneužít informací o někom blízkém (i neblízkém). A dokonce ani největšímu nepříteli bych nedokázala skutečně a trvale ublížit. (Doprkýnka, ale zas taková světice nejsem... tak jo. Svému nepříteli bych trošku ublížit dokázala. Trošku dost. Ale ne trvale.)

Žádné komentáře:

Okomentovat