neděle 15. srpna 2010

Tajemné noční bytosti

15.8.2010 (téma týdne)

Ve dne spí, v noci bdí.
Vstávají z hrobů, vstávají z rakví.
Jsou děsiví, hrůzní, krásní, a nebezpeční.
Upíři.

Vděčný námět legend a pověstí. Vděčný námět románů, povídek a filmů. Vždyť kdo se nebojí rád neskutečných a nereálných bytostí? Temnota a neznámo vždy rozpoutá ohňostroj představivosti. Strašidla, čarodějnice, rusalky,hejkalové. Proč by ne upíři?

Bytost, která pije krev a pomalu tím zabíjí svou obět, je dost hrozivá. Navíc pokud je ta bytost vybavena nadpřirozenými schopnostmi - mezi nimi i schopnost manipulace s myslí. Ovládání člověka.
Bezmoc oběti a nemožnost se bránit.

A taky možná reálný základ? Vždyť na každém šprochu pravdy trochu, říká se. Co kdyby bylo zrnko pravdy i v těchto legendách?
V naší vlastní domovině se našly hroby, které skrývaly zemřelé, pohřbené neobvyklým způsobem. Položeni na břiše nebo na boku, svázané či oddělené končetiny, někteří i hlavy. Největší pohřebiště tohoto druhu se nachází v Čelákovicích. Samozřejmě, lidé zabiti a pohřbeni tímto způsobem zdaleka nemuseli být upíři - stačilo být trochu odlišný, mít záchvatové onemocnění, nedostatek pigmentu, neobvyklý tvar lebky, špičatější zuby. Pověry v té době způsobily hodně neštěstí.

Žijí tedy upíři mezi námi nebo jsou to jen mystické bytosti vhodné do hororových románů a filmů? U upírů se předpokládá nesmrtelnost. Tedy do té doby, než se objeví někdo, kdo je dokáže rituálně zabít. Ani to není jednoduché, upír může mít své pomocníky, většinou lidi, které sám promění. Lidi, kterým slíbí věčný život a nesmrtelnost. Lidi s labilní psychikou, ochotné nechat se přesvědčit...

Koneckonců, řekla bych, že vampýrismus mohl existovat. Odkud přišlo rčení: ten člověk mi pije krev?
A potom, upíři se nemusí živit jen krví. Což takhle bytosti, které se živí psychikou? Energií člověka? Existují psychičtí upíři? Nestalo se nikomu z vás, že jste seděli vedle člověka, který na vás působil nepříjemně? Nepotkali jste někoho s "uhrančivýma očima?" Nevrátili jste se z běžné cesty z práce (nebo ze školy) a neměli jste pocit, že jste úplně vyčerpaní? Přestože jste absolvovali běžnou denní cestu, stejnou jako kdykoliv jindy?

Existují věci mezi nebem a zemí nebo je to jen výtvor naší fantazie a vysvětlení nevysvětlitelného?
Mají upíří historky prapůvod v nějaké skutečné události?
A dá se věřit tomu, že lze člověka připravit i o jeho vlastní energii?
video - dracula 2000 hudba fantom opery
video s damonem v- monster

Žádné komentáře:

Okomentovat