neděle 29. srpna 2010

Praženice, boty a maličkosti

29.8.2010


Baštím chleba s praženicí, trošku osolenou a opepřenou, s rajčátkem jako bonusem - a říkám si, kdo asi první objevil houbu? Kdo první zjistil, že houba se dá jíst? A kolik muselo zemřít lidí, aby se zjistilo, které houby jsou jedné a které jedovaté?

Vždycky jsou nějaká proč - a většinou to jsou otázky možná zajímavé, ale bezpředmětné. Na některé otázky totiž není možné odpovědět.

A vážně, vážně by mě zajímalo pár detailů. Kdo první objevil funkci jehly na šití? Kdo první dokázal upříst nitě a jak ho to vůbec napadlo? Kdo první vyrobil tkalcovský stav? Jakým způsobem se naučili lidé vyfukovat překrásné skleněné výrobky? Skleničky, figurky, baňky...

Zkusil někdy někdo sepsat seznam všech vynálezů a věcí, které se používají v běžném i neběžném životě? Jak dlouhý by byl ten seznam? Několik kilometrů?

Vezměme si jenom botu. Kolik druhů botků a botek, střevíců, lodiček, sandálků a pantoflíků známe?
Máme botky pánské, dámské, dětské.
Ale taky máme sezónní obuv - jarní, letní, podzimní a zimní kolekce.
Boty do sucha i do vodičky, jak se traduje v jedné morbidní baladě.
Botičky jsou pracovní, domácí, vycházkové, sportovní, společenské.

Na botičky jsou nejrůznější ochranné pomůcky - impregnace, čisticí pěny,čisticí gumy na semišovou a nubukovou useň, čisticí kostky na semišovou useň, krepové kartáče, lešticí hadříky, lešticí spraye, spraye pro snížení zabarvení uvnitř obuvi (kdyby je výrobci vyráběli pořádně, boty by nemusely barvit - moje poznámka).


Víte že se vyrábí pěna na roztažení tlačící obuvi? Že existuje ochranný tonic na kožené podrážky? Že se dají pořídit cestovní mobilní lešticí houbičky napuštěné silikonem?
K botečkům se dá pořídit krém, krycí emulze, speciální krém na proplétanou nebo perforovanou obuv, který nezanechává zbytky krému v perforaci.
Existují ošetřující přípravky na lakovky, ošetřující přípravky na kožené botky i na semišové...

Ale současní výrobci myslí na všechno - protože uzavřená bota má své nevýhody, prodávají se i osvěžující deodoranty do botiček.
A aby se nám pěkně šlapalo, dají se pořídit i stélky různých druhů (stélky jsou vlastně vložky do bot). Některé s podporou pro příčnou klenbu, některé jen pro zvýšení paty tzv. patěnky. Proti otlačení paty se dají koupit i jakési gelové pásky, které zabraňují i vyzouvání botiček.

Aby nám botky držely tvar a nekroutily se dovnitř, dají se pořídit i docela pohodlné napínáky. A pro usnadnění obouváním máme šikovné nazouvací lžíce... )
Desítky malých drobných pomůcek, které už ani pomalu nevnímáme a bereme je jako naprostou samozřejmost.

Mimochodem, víte, že se dají pořídit i protiskluzové řetízky na obuv? Nebo že existuje roztahovač obuvi? Co víc, nejen nazouvací lžíce, ale i zouvák?


Někdy se stane, že si koupíme botičky, které tlačí. A tlačí a tlačí. A nemáme zrovna po ruce nějaký spray nebo výrobek na roztahování mučících botek. Co poradit v nouzi nejvyšší?

Mokré (vlhké) ponožky na nohy a do bot. Chvíli chodit.
Vyvoskovat! Klasickou svíčkou se snažit vytřít vnitřek boty.
Dá se také vytřít hadříkem, namočeným v octě. A ještě lépe, hadříkem namočeným v lihu! Účinnější!

Jak jsem přišla od houbové praženice k botičkovým variacím, nevím. To jsou asi ty myšlenkové pochody, kdy začnete u růží a skončíte u záchodu. Nebo od vzpomínek na první lásku po současný rozvod, hádky a tahanice. Myšlenkové pochody jsou vůbec zajímavé a možná jim věnuji jeden z budoucích článků...


Zdroje informací o ochranných a dalších výrobcích:

 

Žádné komentáře:

Okomentovat