neděle 8. května 2011

Zelená ratolest

8.5.2011 (knihovnička)  Edith Pargherterová

Před několika týdny jsem uváděla román ze středověké Anglie - Nebeský strom.

Na konci jsem přidala anketu, kde jste si mohli tipnout, jestli to Harry Talvace přežije nebo nepřežije, jestli bude popraven nebo zachráněn... bohužel zrovna se děly bohulibé změny na blogu a anketa byla zcela nefunkční, protože všechny odklikané možnosti se sbíhaly do jediné odpovědi.
Zelená ratolest je pokračování Nebeského stromu - a přiznám se, že popsat další příběhy zúčastněných osob bylo hodně komplikované.


Tak tedy, Harry Talvace zemřel. A s ním téměř zemřela Benedetta, kterou na poslední chvíli zachránil před smrtí Jan Šípař.
Benedetta spolu s Janem Šípařem, Gilleis a Harryho synem nachází azyl u welšského prince Llewelyna. Ten nezapomíná na záchranu svého syna Owena - a Gilleis s Harrym se těší nejvyšší přízni.
Benedetta volí život v ústraní - žije jako poustevnice na opuštěném místě a přijímá pouze návštěvy Jana Šípaře, či občasné návštěvy Gilleis a Harryho.

Roky letí a Harrymu je třináct let - je to ještě nedopeřené pískle, které si teprve hledá místo. Harry má jediný cíl, pro který žije - dostat se na Parfois a pomstít smrt svého otce.
Zatím se zúčastní místních přepadů a malých bitek v pohraničí. Díky šťastné náhodě se mu podaří zajmout anglického vévodu, Williama de Breos.

Harry se ve svém vězni vidí - je pro něj vzor dokonalosti. De Breos obdiv Harryho přijímá s mírnou shovívavostí, ale časem se mu hodí - využije Harryho k zprostředkování schůzky se ženou prince Llewelyna, princeznou z Gwynnedu.
Joan, princezna z Gwynnedu, je žena, která přichází do zralých let - a obdiv mladého muže ji zaskočí natolik, že časem podlehne. I ona využívá Harryho k předávání skrytých vzkazů, a Harry netuší, jaké hry se účastní. Vše se odhalí při nečekaném návratu prince Llewelyna a překvapení milenců - Joan a de Breose. Harry se stane svědkem onoho odhalení a ocitá se v pekle výčitek - je mu jasné, že jeho role, ač nevědomá, byla významná. Snaží se očistit před podezřením, že by úmyslně zavinil tuto situaci, rozezlený Llewelyn ho však vykáže z místnosti, s výčitkou, že není hoden svého otce.

To stačí k rozhodnutí - Harry odchází z hradu, rozhodnutý vykonat nějaký čin, který by ho očistil a vrátil mu ztracenou čest. A nemusí hledat dlouho - jeho dluh vůči otci už trvá téměř patnáct let. Harry odjíždí na Parfois, odhodlaný utkat se s Ralfem Isambardem a zabít ho.

Podaří se mu dostat se na hrad a dokonce se mu podaří překvapit ho o samotě a napadnout. V následujícím krátkém boji je však rychle přemožen - podcenil sílu a schopnosti lorda z Parfois. Isambard rychle poznává, kdo Harry je. A dá Harryho uvěznit.
První, co na Harrym požaduje, je odhalení místa, kde je hrob Harryho otce. Harry odolává nátlaku, ale Isambard použije lest - a Harry nechtěně prozradí místo, kde leží jeho otec. Isambard nechá hrob otevřít a ostatky Harryho otce odstranit.
To je poslední gesto, kterým Harryho přivádí téměř k šílenství a k zoufalství.
Na Isambarda však nemůže - pořád je vězněm v Parfois a začíná několikaleté komplikované soužití s lordem Isambardem i místními lidmi.

Jakýmsi spojovacím článkem mezi ním a životem zvenčí je Aelis, dcera místního nevolníka Roberta. Harry potkává Aelis před svým příjezdem na Parfois a je to Aelis, která dá vědět Harryho matce, co se s Harrym stalo a kde se zrovna nachází.

Princ Llewelyn už dávno želí ukvapených slov, které zapříčinily Harryho útěk i neuvážené přepadení lorda Isambarda. Je rozhodnut vysvobodit Harryho a zničit hrad Parfois.

Mezitím Ralf Isambard školí Harryho. Učí ho, že nenávidět se dá i s rozvahou. Dopřeje mu výcvik a navíc mu umožní pracovat v místech, kde před lety pracoval jeho otec... Harry to vše pokládá za způsob rafinovaného mučení, a neustálé zkoušení jeho charakteru - co se však týká práce s kamenem, dřevem a dlátem, neodolá. Postupně se zdokonaluje v díle svého otce a zvyká si na neustálou přítomnost svého nepřítele.
Během několika let, kdy je vězněm na Parfois, se vztahy mezi ním a Isambardem mění. Harry najednou zjišťuje, že ne všechno, co Isambard podnikl, bylo mučení - a že díky těmto vlivům se jeho charakter vybrušuje a dostává tvar. Díky Isambardovu působení Harry dozrává v charakterního člověka, který je hoden svého otce.

První změna přichází v okamžiku, kdy Isambarda zaskočí Jan Šípař při pokusu o zabití - Jan Šípař však nešťastnou náhodou padne do hromady nehašeného vápna, předtím však stačí tímto vápnem poškodit Isambardovi zrak.
Oslepený Ralf Jana Šípaře zabije a vzápětí je ošetřen svým lékařem, je však jasné, že zrak je nenávratně poškozen.

Tehdy poprvé vysílá posla k Benedettě se vzkazem - pokud ona přijde, propustí Harryho na svobodu.
Mezitím však přijíždí Isambardův syn William. Následník a dědic jeho panství. Isambard je v nevýhodě - a jeho syn této nevýhody pohotově využívá.

Konec opět nebudu prozrazovat.
Koho kniha zaujala, nechť si ji přečte - o kouzlo překvapení nebude připraven, je to opravdu strhující román o lásce, obětování, hledání, nenávisti a zradě.

Moje osobní hodnocení: 80%

Kniha vyšla v roce 1984, v nakladatelství Práce.
Přeložila Soňa Nová.
Toto vydání v sobě snoubí dva romány, Zelená ratolest a Šarlatové zrnko.
Tyto dva romány vyšly ještě později pod těmito názvy...

Pozn. - všechny tři romány se dají i dnes sehnat, viděla jsem je na internetových knihkupectvích. Jen nevím, jestli jsou se stejným překladem.
 
 
 
 
 
 
 
  
  













































1 komentář:

  1. Mám ho doma a není to tak dlouho, co jsem ho zas četla, ale chybí mi díl první. Ten jsem měla půjčený z knihovny. Budu muset juknout do nějakého antikvariátu jestli ho nenajdu...

    OdpovědětVymazat