čtvrtek 20. října 2011

Láska, čest a prachy

20.10.2011 (knihovnička)

Nedávno jsem dostala nabídku recenzovat knihy - a vyžádala si jednu z těch, které k recenzi nabízeli. Román pod jménem Láska čest a prachy.


Zkusila jsem, recenzi odeslala a jsem zvědava, jak ji přijmou.
Vlastní recenze knihy pod perexem...

Jako nitky v předivu se románem proplétají tři dějové linie. Osudy Frankie, uprchlice, která si vydělává na svou cestu prací na jedné luxusní jachtě, Peaches, která se rve se životem už od nepodařeného dětství a Emmou, bohatou ženou, dámou, která se pohybuje ve svém světě s noblesou sobě vlastní.
Láska, čest a prachy - tato slova symbolizují každou z hlavních hrdinek.

Frankie je dobrá v počítačích. Při své poslední práci však objevila několik emailů, které diskreditovaly vysoce postavené vládní úředníky. Svůj objev ohlásila na policii a od té chvíle se její život ocitl v troskách. Nejenže jí doporučili zmizet, ale o pár dní byla zavražděna její kamarádka, kterou si nájemní vrazi spletli s Frankií. Vyděšená Frankie se octne na nejbližší jachtě, jako stewardka a uklízečka v jednom. Cestou se na jachtě objeví její majitel, sympatický Alex Rodokov. Záhadný muž, který okamžitě zaujme Frankii a k jejímu úžasu je její zájem opětován. Frankie ví, v jakém postavení je ona a v jakém on, přesto se nedokáže svým citům ubránit… Alexe okouzlí a dojde mezi nimi k sblížení. Po několika dnech však přichází nečekané rozuzlení a Frankie je vyhoštěna z lodi, bez prostředků, bez cestovního pasu a bez možnosti promluvit si s Alexem a dočkat se nějakého vysvětlení.

Peaches se rve se životem už dlouho - znásilněna nevlastním otcem, s tajemnou jizvou na zádech a ztracenou minulostí, svou cestu si prošlapávala nejdříve jako prostitutka, později dosáhla toho, že založila vlastní agenturu a dodává děvčata na divoké večírky zazobanců. Svou minulost a své soukromí pečlivě tají přede všemi - tím větší je její překvapení, když dostane dopis od neznámého vězně, který jí chce prozradit tajemství jejího původu i její jizvy, kterou nosí od útlého dětství.

Emma je dáma, lady. Celý život žije ve vysokých kruzích, ve vybrané společnosti, s milovaným mužem po boku. Věnuje se charitativním činnostem a jejím posledním vydařeným kouskem je dokonalá rekonstrukce rodinného sídla Wrentham. Při oslavě otevření restaurovaného domu potkává Dmitrije, jednoho z nových ruských investorů, který uzavřel s jejím mužem Julianem nový obchod. Je to obchod, do kterého Julian vloží veškeré své investice. Ambiciózní projekt je zdánlivě bezchybný, přesto v sobě skrývá rizika, která Julian odmítá vidět. Odjíždí do Ruska, aby se seznámil s místem, kde se údajně nachází neuvěřitelná zásoba platiny. Tam však poznává, že obchod, který uzavřel, byl podvod, důl, do kterého investoval, je pouze kupa hlíny, a že přišel o veškeré své peníze a investice všech, kdo vložili peníze do jeho podniku. Pod náporem tohoto poznání spáchá sebevraždu.
Emma je náhle bez manžela a díky okamžitému bankrotu i bez majetku, neboť v zástavě bylo i její milované sídlo Wrentham. Navíc se ocitá jako vyvrženec na pokraji společnosti, která jí nemůže odpustit ztracené investice, vložené do ambiciózního podniku.

Tyto tři ženy se dosud neznají, jedna neví o druhé a netuší, že jejich osudy převrátil naruby jeden muž, osudový muž, záhadný muž, který se neštítí ničeho a pro své zájmy je schopný jít přes mrtvoly.

Postupně se však dozvídají o jeho existenci. Tajemný šéf, který vlastní obrovské bohatství a má svou rozsáhlou síť pracovníků, špehů, bodyguardů a zkorumpovaných společníků, je muž, který způsobil odloučení Frankie od Alexe a uvržení do bezvýchodné situace. Tajemný šéf má na svědomí zkázu rodiny Peaches a stejný tajemný šéf stojí za vraždou Emmina manžela.

A náhoda, či osud, svede cesty těchto žen dohromady. Společný jmenovatel jejich neštěstí je inspiruje k společnému plánu - najít onoho muže, odhalit jeho intriky a podvody a zničit ho.

V příběhu se dostáváme do společnosti bohatých a bezskrupulózních podnikatelů, slavných lidí, herců, lidí, kteří manipulují s životy a osudy jiných, ale i lidí, kteří ctí tradice a hodnoty. Oslavy, večírky, intriky, podvody a lži a mezi tím špetka slušnosti a čestnosti.

Osudy hlavních hrdinek jsou jak horské kolo. Ze závratných výšin se zřítí až na dno a znovu se staví na nohy a snaží jít dál. Poznávají zlaté pasti bohatství, popularitu i společenské postavení, opojnou lásku spojenou se zbožňováním. Také nenadálý pád až na dno, chvíle, ve které jsou ztraceny, bez naděje a bez pomoci.

Příběh je napsát poutavým a čtivým jazykem. Autorka románu vás chytne svými drápky a nepustí. V lehce erotickém koktailu budete drženi v očekávání i napětí.
Osudy hlavních hrdinek vás zaujmou a budete držet palce jejich snahám o očištění vlastního jména, o nalezení své identity a o vysvětlení jednoho neuvěřitelného omylu.

Nečekejte žádné hlubokomyslné dílo, závratnost objevných myšlenek, filozofické úvahy ani zjevení vesmírných tajemství.

Tato kniha se označuje jako společenský román, román pro ženy, nebo zábavný román. Najdete zde skvěle namíchanou směs romantiky, erotiky, nebezpečí i akce.
Láska, čest a prachy je poutavá kniha a určitě se u ní nebudete nudit. Jo Reesová totiž umí psát a umí vzbudit zvědavost a zájem.

Doporučuji k přečtení.
























Z anglického originálu Platinum
Přeložila Lenka Faltejsková
Vydalo nakladatelství Alpress, s.r.o.
Vydání první, v roce 2011
Počet stran: 375

Osobní hodnocení knihy - 65%

Žádné komentáře:

Okomentovat