sobota 8. února 2014

Pí a jeho život

Jsou filmy, které mě zaujmou až na druhý pohled (což je luxus, který si můžu dovolit při sledování televize, v kině by to byl drahej špás). Takových filmů je několik, třeba Avatar, Lekce neslušného chování, Julie a Julia, Wall-I, Most do země Terabithia...

Většinou to přičítám nepozornosti při sledování, tedy odbíhání do kuchyně, odbíhání k počítači, sem tam telefon... Zato, když vidím film podruhé (potřetí) a soustředím se, zjistím, že jde o filmový zážitek, nebo aspoň příjemné pokoukání.

O filmový zážitek jde i při sledování filmu Pí a jeho život.
Pí žije v celkem spokojené rodině s milující matkou a milujícím, leč přísným otcem. Co začne rozumu brát, inklinuje k víře v Boha - jedna mu však nestačí. Mimo hinduismu se stává vyznavačem křesťanství a obdivovatelem islámu. Což znepokojuje jeho otce, který tvrdí, že když neví, jakou víru si má vybrat, tak vlastně nevěří v nic - Pí naopak tvrdí, že jedna víra nepopírá druhou a věří v všechno.
Ve své víře je přesvědčen o tom, že zvířata mají duši, což se snaží vyvrátit jeho otec, majitel malého ZOO - malou ukázkou predátorství tygra dá synovi velkou lekci o životě šelem. Jak říká malému Pí - nehledej v očích tygra nic, protože tam nic není. Tygr je šelma neschopna citů a neschopna rozeznat dobré od zlého.

Vše se mění ve chvíli, kdy kvůli nedostatku peněz musí jeho otec zrušit ZOO - a rozhodnou se k cestě za novým domovem. Neboli, z Indie rovnou do Kanady, a nejlépe s celou zvířenou. Zlom však nastává ve chvíli, kdy propuká bouře a loď se nečekaně poroučí ke dnu. Jediný, kdo se zachrání na nouzovém člunu, je mladý Pí a několik zvířat. (Zvířat?) Následuje hotová odyssea mladíka, který nemá žádné námořní zkušenosti a jediným přeživším společníkem je tygr. Jak spolu dokáží přežít nekonečnou plavbu na moři?

Přiznávám, že od této chvíle jsem nevěděla, jestli mě příběh strhnul nebo nudí. Občas už jsem v duchu popoháněla čas, v jiný moment jsem zas obdivovala, co dokážou scénáristé vymyslet za překážky. Jako třešnička na dortu je vizuální podoba filmu, některé momenty byly naprosto úchvatné, za doprovodu krásné hudby. Řekla bych, filmové obrazy. Ang Lee skutečně umí!
Jak příběh skončí? Vzhledem k tomu, že na začátku jej vypráví dospělý muž, je jasné, že hlavní hrdina přežije. Za jakou cenu? Našel svého Boha? Objevil skutečnou víru nebo ji naopak ztratil? A byl tygr skutečně tygrem?

Pí a jeho život je jedním z nejrozporuplnějších filmů, jaké jsem viděla a stejný rozporuplný pocit mám i při hodnocení. Pí sám mi občas připadal jako magor. Za příběh jako takový bych dala chvílemi 50, chvílemi 70%.
Za vizuální stránku bezesporu 100%.
Pak si vyberte...

Film však stojí za podívání. Neskutečná pouť na moři, přemáhání osudu, boj sama se sebou a také s živly, důkaz toho, jak je člověk houževnatý, když má motiv a vůli žít, a k tomu úžasná vizuální podívaná... film stojí za shlédnutí.
Pí a jeho život




  • Life of Pi
  • Pí a jeho život
Dobrodružný / Drama
USA / Tchaj-wan / Velká Británie, 2012, 122 min
Režie:Ang Lee
Předloha:Yann Martel (kniha)
Scénář:David Magee


P.S. proč Pí? To se dozvíte ve filmu. Osobně bych takové jméno dala dítěti jen za trest. :-)

P.P.S. film můžete nalézt ZDE.


Žádné komentáře:

Okomentovat