úterý 29. června 2010

Malá úvaha k postavě Belly

29.6.2010 (filmotéka )

Tento článek přidávám z nostalgie, přece jen to byla éra twajlajtová.


Blíží se nám Eclipse, neboli Zatmění.
Zasvěcení a znalci vědí, pro neznalé je to třetí díl ságy Stmívání, kde pokračují osudy Belly, krásného upíra Edwarda a indiánského polovlka Jacoba. Do toho je zapletena pomstychtivá upírka Victorie, která neodpouští a stále se pokouší Bellu zlikvidovat.
K Belle samotné slýchám i čtu různé úvahy a vidím různé názory. Ne že by mě nepopouzela. Ne že by nepotřebovala občas proplesknout (hlavně ve třetím díle). Ale proč všechny tolik pobuřuje, že letitého staromladého a ještě k tomu fešáckého upíra upoutala právě šedá myš ?

Leckdo se pohoršoval, že ta holka je tuctová, fádní, nudná, nešikovná a nezajímavá. Proč si Edward nevybral nějakou atraktivnější, nebo možná zajímavější holku s šarmem? Jaké by měla mít Edwardova vyvolená podle rýpalů vlastnosti a vzhled?
Měla by být sexbomba? Atraktivní blondýna, královna plesů a školní hvězda? Nafoukaná primadona, která se stará jen o módu a o šminky? Nebo holka sportovkyně, která vyhrává soutěže a pro samý trénink nemá čas? Holka aktivistka, která se stará o všechno a o všechny?

Bella není atraktivní, ale je hezká. O svém vzhledu nemá iluze, dokonce se dost podceňuje. Ale je přitažlivá pro místní kluky, a hned po příchodu našla několik "ctitelů". Proč ne? Nová holka, neokoukaná a vzhledově i zajímavá. Krásné čokoládové oči, porcelánová pleť, husté hnědé vlasy. Žádná miss ročníku, ale ani žádná ošklivka.

Bella nepěstuje sporty. Nehraje tenis ani squash, nelyžuje, nebruslí, nepěstuje atletiku, není roztleskávačka a při vybíjené nejspíš vybije spoluhráče.
Bella není společenská. Snaží se vyhýbat společenským aktivitám, ale nechce se úplně vytrhnout z prostředí, proto volí kompromis a některých akcí se zúčastní.
Bella je plachá, chrání se nějakých agresivních výstupů, snahy spolužádků o sblížení odráží tak, aby se někoho nedotkla. Je spíš samotářská, raději tráví čas s knihou nebo s poslechem hudby. Dokonce jí nevadí trávit čas úklidem domu.
Bella je odpovědná. Bydlí u svého otce a snaží se mu zpříjemnit život tím, že vaří dobrá jídla (Bella vařit umí!), pere, uklízí a udržuje dům v pořádku tak, aby se táta cítil dobře. Snaží se uklidňovat svoji lehkovážnou mámu, snaží se jednat férově se svým tátou, nechce zbytečně zamotávat hlavy klukům, kteří o ni mají zájem...
Bella je lehce povrchní. První, co ji zaujme na rodině Cullenových, je jejich vzhled. Krásné obličeje, vlasy, postavy, oblečení jak z módního salonu.
Ale možná má Bella jen silné estetické vnímání a krásu umí ocenit.
Bella je věrná, když se rozhodne, stojí si za svým.
Je odvážná, dokáže překonat strach.
Je taky soucitná, ochranitelská, obětavá.
Ale je taky hloupá, protože chce zahodit svůj život kvůli jedinému klukovi. (Pardon, upírovi.) Je hloupá, protože se chce vzdát všeho výměnou za nesmrtelnost a věrnou lásku.
Anebo spíš neví. Neví, o co v životě může přijít, čeho se vzdá. (A k poznání dospěje až docela pozdě...)
Bella je nešikovná, plachá, hezká, neustále v ohrožení (umí se ohrozit i sama) - ideální kombinace pro samotářského upíra, který má nový cíl a směr - může tuto bytůstku chránit.
Tím spíš, že jako jediné se jí nemůže dostat do hlavy a číst její myšlenky...

Takže - proč by nemohla jako jediná zaujmout právě Edwarda?


Žádné komentáře:

Okomentovat